Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Open Europe: Η συμφωνία για το Brexit μπορεί να χρειαστεί ακόμη και μία δεκαετία για να επιτευχθεί

Open Europe: Η συμφωνία για το Brexit μπορεί να χρειαστεί ακόμη και μία δεκαετία για να επιτευχθεί
To Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αναζητήσει μία προσωρινή λύση, ενώ θα καθορίσει τους μακροπρόθεσμους στόχους του
H μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να χρειαστεί έως και μία δεκαετία διαπραγματεύσεων για να καθοριστεί, καθώς μίας συμφωνία του τύπου Νορβηγίας - Ε.Ε. δεν θα είναι αρκετή για να καλύψει τις υποσχέσεις των υπέρμαχων του Brexit που θέλουν να επανακτήσουν τον έλεγχο της μετανάστευσης.
Σύμφωνα με σχετική έρευνα του βρετανικού think tank Open Europe, η συμμετοχή της Βρετανίας στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, που ορισμένοι πολιτικοί θεωρούν ως εύκολη λύση για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε., θα υπονόμευε τη σημασία της χώρας ως μέλους στην G-7 και θα περιορίσει τις επιλογές της στον έλεγχο της μετανάστευσης, μια βασική κινητήρια δύναμη της ψήφου υπέρ του Brexit, σημειώνεται στην έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα Πέμπτη 4 Αυγούστου.
Η Βρετανία μπορεί να χρειαστεί να αναζητήσει μια ενδιάμεση συμφωνία, όπως αυτή της Νορβηγίας, ώστε να κερδίσει χρόνο για να ολοκληρωθεί μια αυτόνομη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, τονίζει η έκθεση.
Ακόμη, σε αυτήν υπογραμμίζονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Theresa May, καθώς επιδιώκει να ανταποκριθεί στο λαϊκό αίτημα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, διατηρώντας ταυτόχρονα τους οικονομικούς και επενδυτικούς δεσμούς της Βρετανίας.
Η κυβέρνηση θα έχει μόνο δύο χρόνια για να βρεθεί μια συμφωνία από τη στιγμή που θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50.
Με τους ηγέτες της Ε.Ε. να διστάζουν να επιτρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να έχει περισσότερο χρόνο, κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να επιτευχθεί μια προσωρινή συμφωνία που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να βρει ένα πιο κατάλληλο μακροπρόθεσμο μοντέλο, σύμφωνα με το Open Europe.
«Το ευρύ κοινό δεν είναι δυνατό να γνωρίζει το μέγεθος της πρόκλησης», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής του Open Europe, Pawel Swidlicki, σε τηλεφωνική του συνέντευξη.
«Είμαστε αισιόδοξοι μακροπρόθεσμα, εάν η Βρετανία υιοθετήσει τις σωστές εσωτερικές πολιτικές και είναι ανοικτή στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
Αλλά η ελεύθερη κυκλοφορία είναι το κρίσιμο σημείο για τώρα».
Ενώ δεν προσφέρει ευελιξία περί της ελεύθερης κυκλοφορίας, η συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο ενέχει και περιορισμούς που δεν ταιριάζουν με τις φιλοδοξίες του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit, σύμφωνα με την έκθεση.
Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορέσει να αρχίσει εμπορικές διαπραγματεύσεις με στόχο τη μείωση των δασμών με χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα και η Βραζιλία, η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να τηρήσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις επιχειρήσεις που ισχύει σήμερα.
Θα μειώσει επίσης τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου σε «δορυφόρο» της Ε.Ε., ακατάλληλο για την τρέχουσα θέση της χώρας ως μέλος του G-7, με μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρει η έκθεση.
Η Σουηδία ανέφερε ότι θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε προσπάθεια του Ηνωμένου Βασιλείου να παρακάμψει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να διαπραγματευτεί απευθείας με τα κράτη-μέλη.
Παράλληλα, άλλες έρευνες δείχνουν ότι τα μέλη της ΕΕ δεν είναι διατεθειμένα να είναι επιεική σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της Βρετανίας με το μπλοκ.
Ενώ το 56% των Βρετανών θεωρούν ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να προσφέρει ευνοϊκούς όρους στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόνο το 30% των Ευρωπαίων συμφωνούν, όπως δείχνει έρευνα της Ipsos Mori.
Σχεδόν το 60% των πολιτών στις χώρες της Ε.Ε. πιστεύει ότι η απόφαση για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν η λάθος απόφαση και το 53% πιστεύει ότι θα είναι κακό για την οικονομία της Ευρώπης.
«Η επίτευξη μίας ολοκληρωμένης εμπορικής συμφωνίας θα μπορούσε να χρειαστεί έως και μια δεκαετία», δήλωσε ο Swidlicki.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης