Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch Ratings: Οι επενδυτές θα χάσουν 3,8 τρισ. δολ. αν η αγορά ομολόγων επιστρέψει στα κανονικά της επίπεδα

Fitch Ratings: Οι επενδυτές θα χάσουν 3,8 τρισ. δολ. αν η αγορά ομολόγων επιστρέψει στα κανονικά της επίπεδα
Αν η απόδοση αυτών των κρατικών ομολόγων αυξηθεί απότομα, εκείνοι που εμπορεύονται ομόλογα θα δουν την τιμή τους να μειώνεται δραματικά - Ιδανική η σταδιακή ανάκαμψη των αποδόσεων
Υπάρχει έντονη ανησυχία για την αγορά ομολόγων τελευταία.
Οι ιστορικά χαμηλές αποδόσεις στις ΗΠΑ και τα περισσότερα από 11 τρισ. δολ. ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις στο εξωτερικό κάνουν ορισμένους οικονομολόγους, αναλυτές και επενδυτές να ιδρώνουν.
Ωστόσο, ο αγώνας για αποδόσεις μπορεί να έχει μια ακούσια συνέπεια, σύμφωνα με τον Robert Grossman του οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings.
«Η δραματική πτώση του τρέχοντος έτους στις αποδόσεις των ομολόγων που εκδίδονται από κράτη υψηλής επενδυτικής αξιολόγησης επανέφερε στο προσκήνιο τον κίνδυνο ότι μια ξαφνική αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να επιφέρει μεγάλες απώλειες για τους επενδυτές σταθερού εισοδήματος σε όλο τον κόσμο», επισημαίνουν ο Grossman και η ομάδα του σε σημείωμά τους σήμερα Τρίτη 2 Αυγούστου.
«Μια υποθετική ταχεία επαναφορά των επιτοκίων σε επίπεδα του 2011 για ομόλογα αξίας ύψους 37,7 τρισ. δολ. θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλειες ακόμη και 3,8 τρισ. δολ., σύμφωνα με την ανάλυσή μας».
Η τιμή των ομολόγων μειώνεται καθώς η απόδοση ανεβαίνει.
Η ιδέα εδώ, λοιπόν, είναι ότι, αν η απόδοση αυτών των κρατικών ομολόγων αυξηθεί δραματικά, εκείνοι που εμπορεύονται ομόλογα θα δουν την τιμή τους να μειώνεται δραματικά.
Οι αποδόσεις των ομολόγων είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο τους το 2011, έτσι, ένα ξαφνικό άλμα πίσω σε κανονικά επίπεδα, ή τουλάχιστον κοντά στους ιστορικούς μέσους όρους, θα είναι ένα τεράστιο άλμα.
«Οι παγκόσμιες καμπύλες σύνθετων αποδόσεων, που έβγαλε η έρευνα της Fitch από τις μέσες αποδόσεις των 34 χωρών με υψηλή επενδυτική αξιολόγηση (με τουλάχιστον 50 δισ. δολ. ανεξόφλητου χρέους) τον Ιούλιο του 2016 και Ιούλιο του 2011, μειώθηκαν σε όλες τις διάρκειες κατά τα τελευταία πέντε χρόνια», έγραψε ο Grossman.
«Η μέση απόδοση επί των 10ετών τίτλων είναι 270 μονάδες βάσης χαμηλότερα από ό,τι ήταν τον Ιούλιο του 2011.
Στο μικρότερο κομμάτι της καμπύλης, η μέση απόδοση των τίτλων διάρκειας 1 έτους έχει μειωθεί κατά 176 μονάδες βάσης».
Ο Grossman και η ομάδα της Fitch «τεστάρισε» το αποτέλεσμα ενός άλματος της απόδοσης στην τιμή των ομολόγων από 34 χώρες.
Το πλήγμα θα είναι βαρύ περισσότερο για τους επενδυτές ομολόγων στην ευρωζώνη, με το άλμα από τις αρνητικές αποδόσεις σε αυξημένη απόδοση να έχει καταστροφικές συνέπειες.
Οι επενδυτές με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίσουν επίσης σοβαρά προβλήματα.
Όπως πάντα, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί εδώ, τους οποίους αναγνωρίζει ακόμα και η ομάδα αναλυτών της Fitch.
«Ο ρυθμός οποιουδήποτε ενδεχόμενου παγκόσμιου επιτοκιακού σοκ θα είναι σημαντικό», έγραψε ο Grossman.
«Μια πιο σταδιακή αύξηση των επιτοκίων, που ίσως προκύψει από μια αργή σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών σε παγκόσμιο επίπεδο, θα οδηγήσει σε πολύ λιγότερο σημαντικές απώλειες στην αγορά για τους επενδυτές».
Βασικά, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι καλό για τις αποδόσεις να ανεβαίνουν, αρκεί αυτό να συμβεί σιγά-σιγά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης