Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Θα χρειαστούν 139 δισ οι ευρωπαικές τράπεζες μετά τα stress tests –– Στο 10% το όριο του Core Tier 1 για τις ελληνικές τράπεζες και μείωση των τιμών στόχων τους

Goldman Sachs: Θα χρειαστούν  139 δισ οι ευρωπαικές τράπεζες  μετά τα stress tests –– Στο 10% το όριο του Core Tier 1 για τις ελληνικές τράπεζες και μείωση των τιμών στόχων τους
Αποσταθεροποιημένο θα μείνει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, εκτιμά η Goldman Sachs στην 36σέλιδη έκθεση της υπό τον τίτλο «Recaps seemingly on their way, hopefully not in isolation» (Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών φαίνεται ότι προχωρά, ελπίζοντας να συνδυαστεί με άλλες πολιτικές). Σύμφωνα με την GS η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών θα είναι ένα μέτρο που μπορεί να αποκλιμακώσει την ένταση της κρίσης, αφού πηγή των τελευταίων πιέσεων είναι οι ανησυχίες για τον κλάδο.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, τα τελευταία stress tests που πραγματοποιούνται θα αναδείξουν κεφαλαιακές ανάγκες της τάξεως των 139 δις. ευρώ, με τις 50 τράπεζες (από τις 91 μεγάλες ευρωπαϊκές) να χρειάζονται επιπλέον κεφάλαια. Εάν όμως το όριο του δείκτη core tier 1 είναι στο 9%, τότε οι κεφαλαιακές ανάγκες θα είναι της τάξεως των 298 δις. ευρώ και οι υπό αποτυχία τράπεζες θα είναι 68.
Η GS λαμβάνει υπόψιν της το «δυσμενές σενάριο» που χρησιμοποιήθηκε στα stress tests του καλοκαιριού, ενώ το haircut εφαρμόστηκε σε αρκετά ομόλογα των κρατών της ευρωζώνης.
Πιο συγκεκριμένα:
-Ελλάδα: Υπήρξε haircut 20%, 40% και 60% σε ομόλογα και 5 – 10% σε άλλες εκθέσεις
-Πορτογαλία και Ιρλανδία: Υπήρξε haircut 10%, 20% και 40% σε ομόλογα μόνο
-Ιταλία και Ισπανία: Απώλειες 5%,10%, 20% από τις αγοραίες τιμές
Η GS εφάρμοσε τρία σενάρια για να εντοπίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες:
-Να υπάρξουν σημαντικά εμπόδια στις κεφαλαιακές ενισχύσεις. Η GS υπολόγισε ότι το όριο του δείκτη Core Tier 1 να τεθεί στο 10% για τις χώρες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ευρωζώνης (Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία) και 7% για όλες τις υπόλοιπες τράπεζες. Υπό αυτό το σενάριο 36 τράπεζες θα χρειαστούν 35 δις. ευρώ.
-Να υπάρξει haircut 60% στο ελληνικό χρέος και ζημίες 10% σε άλλες εκθέσεις. Υπό αυτό το σενάριο 39 τράπεζες θα χρειαστούν 98 δις. ευρώ.
-Να υπάρξει κάποιος κάποιο σοκ. Haircut 60% στο ελληνικό χρέος και 40% στα ιρλανδικά και πορτογαλικά ομόλογα. Απώλειες 20% από τις αγοραίες τιμές των ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας. Υπό αυτό το σενάριο 50 τράπεζες θα χρειαστούν 139 δις. ευρώ.
Τέλος, η GS έχει ορίσει ως θετικές μετοχές αυτές της BBVA, της Erste, της HSBC και της Lloyds.

Κόβει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών η Goldman Sachs


Νέες, μειωμένες, τιμές στόχους δίνει για ακόμη μία φορά η Goldman Sachs για τις ελληνικές τράπεζες, ενδεικτικό του άσχημου χρηματιστηριακού κλίματος που έχει διαμορφωθεί από την αναμονή του μεγαλύτερου haircut στα ελληνικά ομόλογα, της βαθειάς ύφεσης της ελληνικής οικονομίας και της έκθεσης της Blackrock για τα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων των τραπεζών.
Πιο συγκεκριμένα, για την Εθνική, η τιμή-στόχος διαμορφώθηκε στα 1,80 ευρώ, από 3,50 ευρώ προηγουμένως, με σύσταση ουδετερότητα (neutral). Για την Τράπεζα Πειραιώς, η τιμή-στόχος είναι 0,30 ευρώ, από 0,55 ευρώ προηγουμένως, με σύσταση πώληση (sell).
Για την Τράπεζα Κύπρου, η GS έδωσε τιμή-στόχο στα 1,25 ευρώ, από 1,45 ευρώ προηγουμένως, με σύσταση neutral. Σύσταση neutral έδωσε και για την Marfin Popular Bank, διαμορφώνοντας την τιμή στόχο στα 0,30 ευρώ, από 0,40 ευρώ προηγουμένως.
Σύσταση sell έδωσε για τις μετοχές του ΤΤ και της ΑΤΕBank, με τις τιμές στόχους να διαμορφώνονται στα 0,35 ευρώ (από 0,75 ευρώ προηγουμένως) και στα 0,16 ευρώ (από 0,30 ευρώ προηγουμένως).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης