Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Institute of Caspian Cooperation: Η «απάντηση» της τουρκικής ηγεσίας στο πραξικόπημα δε λύνει το πρόβλημα

Institute of Caspian Cooperation: Η «απάντηση» της τουρκικής ηγεσίας στο πραξικόπημα δε λύνει το πρόβλημα
«Ο στρατός, αρχικά, δεν είχε αποσαφηνίσει τους στόχους του, δευτερευόντως, δεν απευθύνθηκε στον λαό και, τρίτον, απέτυχε να κινητοποιήσει τους υποστηρικτές του»
Οι μαζικές συλλήψεις στην Τουρκία, ως απάντηση της κυβέρνησης στο αποτυχημένο πραξικόπημα δε βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων, τόσο της εγχώριας, όσο και της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο Sergey Mikheyev, διευθυντής του Ινστιτούτου για τη Συνεργασία στην Κασπία (Institute of Caspian Cooperation), ο οποίος αναφέρθηκε και στους λόγους για τους οποίους το πραξικόπημα απέτυχε.
Πιο συγκεκριμένα, «το πραξικόπημα απέτυχε, καθώς δεν ήταν επαρκώς σχεδιασμένο», σημείωσε ο Mikheyev, τονίζοντας πως οι χιλιάδες άνθρωποι που βγήκαν στον δρόμο βοήθησαν τον Erdogan.
«Ο στρατός, αρχικά, δεν είχε αποσαφηνίσει τους στόχους του, δευτερευόντως, δεν απευθύνθηκε στον λαό και, τρίτον, απέτυχε να κινητοποιήσει τους υποστηρικτές του», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως προσέθεσε, ένα τέτοιο πραξικόπημα θα μπορούσε να πετύχει τη δεκαετία του 1960, όχι, όμως, σήμερα, στην εποχή των μαζικών Μέσων, που χωρίς αυτά δεν κάνει τίποτα.
Παράλληλα, ο Mikheyev εξέφρασε την άποψη ότι το αποτυχημένο πραξικόπημα δε μπορεί να θεωρηθεί θρίαμβος του Erdogan, καθώς, αν και κατάφερε να σώσει την εξουσία του, το πραξικόπημα λειτουργεί ως απόδειξη ότι ο Erdogan έφτασε το γεωπολιτικό παιχνίδι σε επίπεδο τέτοιο που δε μπορεί να το διαχειριστεί.
Συνεχίζοντας, ο αναλυτής αναφέρει πως «είναι απίθανο αυτά τα προβλήματα να εξαφανιστούν και όλα να είναι μια χαρά», αντιθέτως, «ακόμα και αν τα προβλήματα “κρυφτούν”, θα συνεχίζουν να συσσωρεύονται».
Ο Erdogan δεν είναι έτοιμος να επιλύσει αυτά τα προβλήματα, επισήμανε.
«Το εκκρεμές της καταπίεσης θα ταλαντεύεται μόνο όλο και πιο γρήγορα στο εγγύς μέλλον. Ωστόσο, είναι σχεδόν αδύνατο να επιλύσει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Erdogan, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και έξω από αυτό, με την καταπίεση», κατέληξε ο αναλυτής.

Η Τουρκία επιδιώκει την ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Ρωσία

«Κατά τη γνώμη μου, ο τούρκος πρόεδρος αντιλήφθηκε πολύ πριν από το στρατιωτικό πραξικόπημα που είχε ως θέσει υπερβολικά ψηλά τον στόχο του στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία», δήλωσε ο Mikheyev.
Όπως διευκρίνισε, ο Erdogan «κατάλαβε ότι σε μια κατάσταση, στην οποία οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. είναι τουλάχιστον άβολες, ενώ τα σοβαρά προβλήματα της Συρίας παραμένουν, αυτό που δε χρειάζεται η χώρα είναι μια όξυνση της κρίσης στις σχέσεις με τη Ρωσία».
Συνεχίζοντας σημείωσε πως «η Τουρκία χρειάζεται εξωτερικά σημεία στήριξης τώρα. Γι’ αυτό και ο Erdogan θα προσπαθήσει να εξομαλύνει τις σχέσεις με τη Ρωσία, όμως η εξέλιξη αυτή της διαδικασίας θα εξαρτηθεί από τη Μόσχα».
Σύμφωνα με τον Mikheyev, η Ρωσία δεν θα πρέπει να εξομαλύνει βιαστικά τις σχέσεις με την Τουρκία.
«Νομίζω ότι ακόμα και αν είχαν επικρατήσει οι πραξικοπηματίες, οι σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας θα αναπτύσσονταν με τον ίδιο τρόπο», υπογράμμισε ο Mikheyev.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης