Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η απόπειρα πραξικοπήματος και τα επακόλουθά της υπογραμμίζουν τους πολιτικούς κινδύνους στην Τουρκία

Fitch: Η απόπειρα πραξικοπήματος και τα επακόλουθά της υπογραμμίζουν τους πολιτικούς κινδύνους στην Τουρκία
Η Fitch σημειώνει πως η απόπειρα πραξικοπήματος της Παρασκευής (15/7) από ομάδα του τουρκικού στρατού υπογραμμίζει το ταραχώδες πολιτικό περιβάλλον της Τουρκίας
Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία (Αξιολόγηση: BBB- / Σταθερό) και η αντίδραση των αρχών τονίζουν τους πολιτικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, εκτιμά η Fitch Ratings, σε νέα έκθεσή της.
Όπως αναφέρει, το αν αυτοί οι κίνδυνοι μεταφραστούν σε καθοδική πίεση στις αξιολογήσεις της χώρας θα εξαρτηθεί από τον βαθμό, στον οποίο η αντίδραση της κυβέρνηση θα οδηγήσει σε όξυνση της πολιτικής διαίρεσης και σε αποδυνάμωση της θεσμικής ανεξαρτησίας.
Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να υπονομεύσει τη συνοχή της πολιτικής και αυξήσει τον κίνδυνο υλοποίησης προβλημάτων στην εξωτερική χρηματοδότηση της χώρας.
Η Fitch σημειώνει πως η απόπειρα πραξικοπήματος της Παρασκευής (15/7) από ομάδα του τουρκικού στρατού υπογραμμίζει το ταραχώδες πολιτικό περιβάλλον της χώρας.
Η ικανότητα του προέδρου Erdogan να κινητοποιήσει μια τόσο δημοφιλή και ευρεία πολιτική υποστήριξη δείχνει ότι δεν υπήρχε επαρκής στήριξη για την απομάκρυνσή του, παρά το αντικυβερνητικό συναίσθημα, λόγω της δυσαρέσκειας για την αντιληπτή προσπάθεια του προέδρου να στραφεί σε μεγαλύτερο αυταρχισμό.
Παρ 'όλα αυτά, η απόπειρα πραξικοπήματος και η αντίδραση της κυβέρνησης καταδεικνύουν τους πολιτικούς κινδύνους για τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις της Τουρκίας.
Τα Μέσα ανέφεραν ότι περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, συμπεριλαμβανομένων δικαστών και εισαγγελέων.
Αυτό θα μπορούσε να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στη θεσμική ακεραιότητα, εν μέσω σχεδίων για την επίσημη ενίσχυση των εξουσιών της προεδρίας.
Οι χαμηλές βαθμολογίες που δίνει η Παγκόσμια Τράπεζα στη διακυβέρνηση της Τουρκίας επισημαίνονται εδώ και καιρό στις εκθέσεις για την αξιολόγηση της χώρας, υπενθυμίζει η Fitch.
Αυτοί οι παράγοντες δεν είναι ασυμβίβαστοι με τη βαθμολογία «ΒΒΒ-», αλλά έχουν την ικανότητα να αποδυναμώσουν την κρατική πιστοληπτική ικανότητα, υπονομεύοντας τους ισολογισμούς και οδηγώντας σε μείωση του περιθωρίου υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Οι εσωτερικές αναταραχές έχουν επίσης τη δύναμη να βλάψουν τις αντιλήψεις των επενδυτών για την πιστοληπτική δυνατότητα της Τουρκίας.
Η κυβέρνηση ήταν σε θέση να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης με ταχείς ρυθμούς, αλλά το πολιτικό κόστος θα μπορούσε να επικεντρώσει εκ νέου την προσοχή στις μεγάλες εξωτερικές ανάγκες χρηματοδότησης της Τουρκίας, αν αυτό οδηγήσει σε σημαντική μείωση της διεθνούς εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Σημειώνεται ότι η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση της Fitch για την Τουρκία είναι στις 19 Αυγούστου.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης