Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Deutsche bank είναι ενθουσιασμένη στην ιδέα η ΕΚΤ να ρίξει χρήματα από το ελικόπτερο

tags :
Η Deutsche bank είναι ενθουσιασμένη στην ιδέα η ΕΚΤ να ρίξει χρήματα από το ελικόπτερο
Είναι αναπόφευκτη λύση της ρήψης χρημάτων από το ελικόπτερο στην επόμενη ύφεση, που θα την χαρακτηρίζει η στασιμότητα και τα ασυνήθιστα χαμηλά  πραγματικά επιτόκια
Ενώ πρόσφατα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank David Folkerts-Landau, εξαπέλυσε ένα επικό παραλήρημα κατά της ΕΚΤ….τονίζοντας ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν 150 δισεκ. ευρώ σε κεφάλαια στην ΕΕ….η Deutsche bank επανέρχεται τονίζοντας ότι η ρήψη χρημάτων από το ελικόπτερο από την ΕΚΤ είναι μια πολύ καλή ιδέα.
Κατά την Deutsche bank η ρήψη χρημάτων από ελικόπτερο δεν είναι πολύ κατανοητή.
Η ρευστότητα που χορηγήθηκε στις τράπεζες συσσωρεύτηκε με τη μορφή των πλεοναζόντων αποθεματικών.
Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης υποχρεώνονται να χρησιμοποιούν υποκατάστατα όπως  πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, που είναι ένας άλλος τρόπος για να πούμε ότι φουσκώνουν οι αποτιμήσεις και αυξάνεται και το ρίσκο.
Τα χρήματα με ελικόπτερο είναι λιγότερο πιθανό να νοθεύσουν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων στην οικονομία, σε σύγκριση με την ποσοτική χαλάρωση και τα αρνητικά ποσοστά.
Η ρήψη χρημάτων από το ελικόπτερο δέχεται ωστόσο κριτική γιατί είναι ανοικτή σε πολιτική κακοποίηση και στρέβλωση και ότι ο συντονισμός της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, απειλεί την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της ΕΚΤ.
Αυτό αποτελεί μια ανησυχία αν υπάρχει ένα σαφές θεσμικό πλαίσιο σύμφωνα με την οποία η Κεντρική Τράπεζα έχει τον τελευταίο λόγο για το αν θα χρησιμοποιεί σε κάθε πρόγραμμα ελικόπτερο ή όχι, και επίσης θα καθορίζει τον τρόπο και την ποσότητα.
Η ρήψη χρημάτων από το ελικόπτερο πιθανότατα θα οδηγήσει προσωρινά τα ονομαστικά επιτόκια υψηλότερα και το ερώτημα για τα πραγματικά επιτόκια είναι αν οι πληθωριστικές προσδοκίες αυξάνονται ταχύτερα από ότι οι ονομαστικές τιμές.
Συγκρίνετε τις τακτικές «χρήματα από το ελικόπτερο» με τη δημιουργία ρευστότητας με «ποσοτική χαλάρωση».
Τα «Χρήματα από το Ελικόπτερο» θυμίζουν εικόνες από την Ζιμπάμπουε όπου κάποτε με  100 τρισεκατομμύρια δολάρια Ζιμπάμπουε αγόραζες δύο καρβέλια ψωμί.
Το «QE το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» απεικονίζει  ανορθόδοξες, αντιπροσωπεύει μια ρευστότητα που συσσωρεύεται  με τη μορφή πλεοναζόντων αποθεματικών.
Μία από τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ QE και «των χρημάτων από ελικόπτερο» είναι ότι QE δεν συντονίζεται με δημοσιονομικά κίνητρα - ακόμη και αν έχει  συγκεκαλυμμένους δημοσιονομικούς στόχους.
Στην Ιαπωνία το QE είναι ένα καλό παράδειγμα.
Περίπου περιουσιακά στοιχεία που αντιστοιχούν στο 16% του ΑΕΠ σχετίζονται με QE.
Η BOJ έχει δημιουργήσει ενεργητικό πάνω από το 50% του ΑΕΠ, της Ιαπωνίας.
Οι πολιτικές με ελικόπτερο δεν υποστηρίζονται σε «έναν κανονικό κόσμο».
Είναι όμως σχεδόν αναπόφευκτη λύση η ρήψη χρημάτων από το ελικόπτερο στην επόμενη ύφεση, που θα την χαρακτηρίζει η στασιμότητα και τα ασυνήθιστα χαμηλά  πραγματικά επιτόκια.

http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/2016/07/03/ranking%20monpol.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης