Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Cheuvreux: Δεδομένο ένα haircut 40% στο ελληνικό χρέος - Αναγκαία η συνεργασία ΕΚΤ και EFSF για τη στήριξη των τραπεζών - Έρχεται άνοδος 15% για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο

Cheuvreux: Δεδομένο ένα haircut 40% στο ελληνικό χρέος - Αναγκαία η συνεργασία ΕΚΤ και EFSF για τη στήριξη των τραπεζών - Έρχεται άνοδος 15% για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο
Μόνο αρνητική δεν χαρακτηρίζει τη νέα αναβολή που έλαβε η συμφωνία επί ευρωπαϊκού εδάφους για την οριστική λύση στο ελληνικό ζήτημα η Cheuvreux, εκτιμώντας ωστόσο ότι ένα haircut της τάξης του 40% είναι αναπόφευκτο για το ελληνικό χρέος.
Όπως ο οίκος επισημαίνει στην τελευταία έκθεσή του με τίτλο "No Markets for Young Men" (Δεν είναι οι αγορές για τους νέους), οποιαδήποτε συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για την επίλυση της ελληνικής κρίσης θα ήταν αρνητική, αν είχε ληφθεί με γρήγορες και άρα συνοπτικές διαδικασίες. "Μια γρήγορη συμφωνία για την Ελλάδα θα ήταν μια κακή συμφωνία γιατί αυτό που απαιτείται είναι χρόνος για να ξεπεραστούν οι όποιες ενστάσεις", τονίζουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του οίκου και προσθέτουν "αν και οι αποφάσεις για την εκταμίευση της 6ης δόσης των 8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα αναβλήθηκαν για τον Νοέμβριο, ωστόσο είναι εμφανής η κινητικότητα που επιδεικνύουν οι Ευρωπαίοι στην κατεύθυνση της επίλυσης της κρίσης χρέους".
Η Cheuvreux χαρακτηρίζει ιδιαίτερα θετικές τις διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων για τη σύνταξη σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ δεν παραλείπει να τονίσει ότι η τραπεζική κρίση, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρωζώνη, αφορά στην πραγματικότητα μια κρίση αξιοπιστίας στο σκέλος των ισολογισμών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Εστιάζοντας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), o oίκος επαλαμβάνει την πεποίθηση - κοινό τόπο μεγάλης μερίδας αναλυτών και επενδυτικών οίκων ανά τον κόσμο: Ο EFSF είναι ανεπαρκής για να εκπληρώσει τις "αποστολές" για την επίτευξη των οποίων δημιουργήθηκε και για το λόγο αυτό η επιτάχυνση της εφαρμογής του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης (ESM) πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Ωστόσο η θέση της Cheuvreux είναι σαφής: Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και EFSF πρέπει να συνεργαστούν από κοινού στο άμεσο μέλλον, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τραπεζών της αδύναμης ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Οι αναλυτές του οίκου, στη συνέχεια της εν λόγω έκθεσης, εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι όλα τα φλέγοντα ζητήματα στην Ευρώπη θα έχουν πάρει το δρόμο τους, γεγονός που αναμένεται να πυροδοτήσει μια άνοδο της τάξης του 10% για τους ευρωπαϊκούς δείκτες και 15% για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Cheuvreux δεν θεωρεί το ίδιο πιθανή την άνοδο και της αμερικανικής αγοράς, καθώς, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βρίσκονται αντιμέτωπες με την ανικανότητά τους να στηρίξουν μια υποτίμηση του δολαρίου. Σύμφωνα με τον οίκο, ο S&P 500, ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street, εκτιμάται ότι θα κινηθεί πέριξ των 1.200 - 1.250 μονάδων στα τέλη του 2011.
Υπό τις συνθήκες αυτές, η Cheuvreux υποβαθμίζει σε under-weight από over-weight τη σύστασή της για τις αμερικανικές μετοχές, ενώ αντίθετα αναβαθμίζει σε over-weight από neutral προηγουμένως τις ευρωπαϊκές μετοχές και σε neutral από under-weight προηγουμένως τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης