Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Danske Bank: Η Τράπεζα της Αγγλίας προανήγγειλε την ποσοτική χαλάρωση - Έρχονται μηδενικά επιτόκια

Danske Bank: Η Τράπεζα της Αγγλίας προανήγγειλε την ποσοτική χαλάρωση - Έρχονται μηδενικά επιτόκια
Η υποχώρηση της στερλίνας θα συνεχιστεί για τους επόμενους 6 μήνες, αλλά σταδιακά σε εύρος 1 έτους θα ανακάμψει
Σε ανάλυση των εξελίξεων στο μέτωπο της βρετανικής οικονομίας και της στερλίνας προχωρούν οι αναλυτές της τράπεζας Danske Bank, έπειτα από την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) να τηρήσει στάση αναμονής στη συνεδρίασή της σήμερα Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016.
Ειδικότερα, η BoE δεν προχώρησε σε κάποια αλλαγή στα επιτόκιά της, ενώ προανήγγειλε ουσιαστικά ότι θα προχωρήσει σε χαλάρωση της δημοσιονομικής της πολιτικής στη συνεδρίαση του Αυγούστου.
Οι αναλυτές της Danske Bank αναφέρουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Ενάντια στις προσδοκίες μας, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) διατήρησε την το επιτόκιό της στο 0,50%.
Με δεδομένη την πολύ ήπια ομιλία του Διοικητή της BoE, Mark Carney, πριν από δύο εβδομάδες, στην οποία είχε πει ότι «είναι πιθανό να χρειαστεί κάποια χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής κατά τη θερινή περίοδο», λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών, περιμέναμε μια μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% σήμερα.
Το μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, Gertjan Vlieghe, ψήφισε για άμεση μείωση των επιτοκίων.
Όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο, το απόθεμα των αγορασθέντων στοιχείων του ενεργητικού παρέμεινε αμετάβλητο στα 375 δισ. στερλίνες.
Ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας δεν χαλάρωσε σήμερα τη νομισματική της πολιτική, προανήγγειλε χαλάρωση στην επόμενη συνεδρίασή της στις 4 Αυγούστου, καθώς τα πρακτικά δείχνουν ότι «τα περισσότερα μέλη της επιτροπής αναμένουν ότι η νομισματική πολιτική θα χαλαρώσει τον Αύγουστο».
Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν «προκαταρκτικές ενδείξεις ότι το αποτέλεσμα (σ.σ του δημοψηφίσματος) έχει επηρεάσει το κλίμα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, με σημαντική πτώση σε ορισμένους δείκτες για τις επιχειρήσεις και στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών».
Η BoE σχεδιάζει να δημοσιεύσει τις νέες οικονομικές προβλέψεις της στην επόμενη έκθεση για τον πληθωρισμό.
Συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι θα μειώσει τα επιτόκια 0 και, ενδεχομένως, να διευκολύνει τη χρήση μη συμβατικών εργαλείων, επίσης τον Αύγουστο, αλλά με δεδομένη τη σημερινή ανακοίνωση, πιστεύουμε ότι υπάρχει κίνδυνος η Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει σε λιγότερο επιθετική χαλάρωση της πολιτικής της, π.χ. μειώνοντας τα επιτόκια μόνο κατά 0,25%.



Με μια περικοπή 0,25% να έχει πλήρως αποτιμηθεί στις αγορές παραγώγων επιτοκίων για τη σημερινή του συνεδρίαση, η στερλίνα είδε μια αρχική σπασμωδική αντίδραση υψηλότερα, προτού χάσει κάποια από τα κέρδη της, καθώς η προοπτική για περαιτέρω χαλάρωση από την BoE παραμένει.
Σύμφωνα με τα μοντέλα μας, οι κινήσεις τόσο της ισοτιμίας ευρώ/στερλίνας όσο και στερλίνας/δολαρίου φαίνονται δίκαιες από στατιστικής σκοπιάς.
Μελλοντικά, η μεγαλύτερη πηγή αστάθειας για τη στερλίνα παραμένει το σημαντικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών του Ηνωμένου Βασιλείου, που κυμαίνεται περίπου στο 5% του ΑΕΠ.
Εξακολουθούμε να προβλέπουμε ότι η ισοτιμία με το ευρώ θα κυμανθεί στις 86 πένες σε εύρος 1 μήνα, σε 88 πένες σε εύρος τριμήνου, στις 90 πένες για το εξάμηνο και στις 88 πένες σε εύρος 1 έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης