Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Lloyds Bank: Αναμένουμε περισσότερη ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ το Σεπτέμβριο

Lloyds Bank: Αναμένουμε περισσότερη ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ το Σεπτέμβριο
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα τηρήσει στάση αναμονής στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να κρατήσει τη νομισματική της πολιτική αμετάβλητη στη συνεδρίαση της 21ης Ιουλίου, σύμφωνα με τους αναλυτές της Lloyds Bank, παρά την αύξηση των κινδύνων για την οικονομία μετά το δημοψήφισμα και τη νίκη του Brexit.
Μεταξύ άλλων, οι αναλυτές επισημαίνουν τα εξής στο κείμενό τους:
«Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπός τους και οι πιθανές επιπτώσεις του Brexit.
Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ είναι πιθανό να διατηρήσει την πολιτική της αμετάβλητη κατά την επόμενη συνεδρίασή της, την Πέμπτη 21 Ιουλίου.
Περαιτέρω μέτρα τόνωσης της οικονομίας, εάν χρειαστούν, θα μπορούσαν να ανακοινωθούν το συντομότερο στην επόμενη συνεδρίαση, της 8ης Σεπτεμβρίου.
Η λιγότερο αμφιλεγόμενη επιλογή του Σεπτεμβρίου (ή και αργότερα) θα ήταν να επεκταθεί η ρητή ημερομηνία λήξης του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων πέραν του Μαρτίου του 2017, αν και η ημερομηνία λήξης είναι «ήπια» και θα επεκταθεί σε κάθε περίπτωση, εφόσον η προοπτική του πληθωρισμού παραμένει αδύναμη.
Αυτό, όμως, θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπο με την ανεπάρκεια γερμανικών κρατικών ομολόγων που διατίθενται για αγορά, δεδομένου ότι ένα σημαντικό ποσοστό τώρα έχει αποδόσεις κάτω από το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων, αν και το πρόβλημα δεν θα γίνει οξύ μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.
Μια σειρά από επιλογές είναι δυνητικά διαθέσιμες στους υπεύθυνους για τη χάραξη της πολιτικής, πέρα από τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.
Σε αυτές περιλαμβάνονται η μείωση περαιτέρω των επιτοκίων (στο 56% η πιθανότητα μείωσης κατά τουλάχιστον 0,1% κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου), καταργώντας το χαμηλό όριο του επιτοκίου καταθέσεων στις αγορές ομολόγων, αυξάνοντας το όριο των εκδόσεων και αλλάζοντας τη ρήτρα κεφαλαίων.
Κάθε ένα από αυτά έχει πιθανά μειονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένων της αντιπολίτευσης για αυτές τις κινήσεις και τις πιθανές επιπτώσεις στα περιθώρια του τραπεζικού τομέα.
Η επιλογή που θα μπορούσε να κάνει σταδιακά η ΕΚΤ θα μπορούσε επίσης να εξαρτάται εν μέρει από την κλίμακα και τη φύση των τυχόν επιπτώσεων από το Brexit.
Οι αλλαγές στην ρήτρα κεφαλαίων, για παράδειγμα, θα ήταν πιο πιθανό να είναι υποστηρικτική του περιφερειακού χρέους για την αντιμετώπιση κάθε κινδύνου μετάδοσης της χρηματοπιστωτικής αγοράς, ενώ ορισμένα από τα άλλα μέτρα που είναι πιο πιθανό να ωφελήσουν τον πυρήνα του χρέους.
Στη συνάντηση της 21ης Ιουλίου η ΕΚΤ είναι πιθανό να τηρήσει στάση αναμονής, με τις πιθανότητες μίας μείωσης των επιτοκίων να κυμαίνεται μόλις στο 18%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης