Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Η αλήθεια για τη Μεγάλη Ύφεση που οι περισσότεροι οικονομολόγοι αγνοούν

Phoenix Capital: Η αλήθεια για τη Μεγάλη Ύφεση που οι περισσότεροι οικονομολόγοι αγνοούν
Η Fed επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη που οδήγησαν το 1937 σε κατάρρευση του χρηματιστηρίου κατά 50% μέσα σε ένα χρόνο
Ο Ben Bernanke επέστρεψε, σχολιάζει στην τελευταία της έκθεση η ανεξάρτητη εταιρεία επενδυτικών μελετών Phoenix Capital, και εξηγεί:
Ο Bernanke της διάσωσης των τραπεζών, ο «ήρωας» που δεν είδε τη φούσκα των ακινήτων και ο οποίος στη συνέχεια επέβλεψε την μεγαλύτερη «δωρεά» χρημάτων στην καπιταλιστική ιστορία, ενώ όλο αυτό το διάστημα έκανε κήρυγμα στον κόσμο ότι πρέπει να του είμαστε ευγνώμονες επειδή «έσωσε» τον κόσμο, είναι στην Ιαπωνία.
Σκοπός του;
Να βοηθήσει στη «ρίψη χρημάτων με το ελικόπτερο».
Αυτός είναι ο ίδιος άνθρωπος που δημιούργησε την πιο αδύναμη ανάκαμψη στην ιστορία, σπαταλώντας 3 τρισ. δολ. με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Με βάση τα χρήματα που δαπανήθηκαν, το κόστος για τη Fed έφτασε στις 300.000 δολ. ανά κάθε θέση εργασίας που δημιουργήθηκε μετά το 2008.
Στον κόσμο του Bernanke, η αποτυχία αυτού του μεγέθους δεν οφείλεται στο ότι κάνει κάποιος λάθος, αλλά επειδή δεν έχει κάνει «αρκετά».
Οπότε είναι ταιριαστό που ο Bernanke πάει στην Ιαπωνία, που βρίσκεται δύο δεκαετίες μπροστά από τον υπόλοιπο κόσμο όσον αφορά τις τρελές κεϋνσιανές πολιτικές.
Η Ιαπωνία παίζει με τα μηδενικά επιτόκια και την ποσοτική χαλάρωση από τα τέλη της δεκαετίας του '90.
Το γεγονός ότι αυτές οι πολιτικές έχουν αποτύχει να τερματίσει την οικονομική δυσπραγία στη χώρα δεν φαίνεται να τους έχει αποθαρρύνει από το να κάνουν περισσότερα.
Πράγματι, η Ιαπωνία έχει επίσης εφαρμόσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα QE στην ιστορία, ίσο με το 25% του ΑΕΠ της.
Το γεγονός ότι αυτό που παρήγαγε το πολύ μία οριακή άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας για μόλις έξι μήνες είναι και πάλι, μη ενδεικτικό του γεγονότος ότι η ποσοτική χαλάρωση δεν μπορεί να δημιουργήσει ανάπτυξη.
Αντ' αυτού, απλά υποδεικνύει η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν έχει κάνει «αρκετά».
Οπότε ο Bernanke βρίσκεται εκεί, συμβουλεύοντάς τους για το πώς να διοχετεύσουν τα χρήματα κατευθείαν στην ιαπωνική οικονομία.
Αυτή είναι η περίφημη «ρίψη χρημάτων με το ελικόπτερο» που υποσχέθηκε ότι θα σταματήσει τον αποπληθωρισμό, ότι και να γίνει δεν έχει σημασία τι.
Ποιο είναι το πρόβλημα με αυτό;
Ολόκληρη η θέση του Bernanke είναι εσφαλμένη.
Ο ίδιος πιστεύει ότι η Μεγάλη Ύφεση του 2008 προκλήθηκε επειδή η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν έκανε αρκετά.
Ποτέ δεν μπήκε καν στον κόπο να επισημάνει ότι η Fed στην πραγματικότητα επέκτεινε τον ισολογισμό της κατά 300% την εποχή εκείνη, φέρνοντάς τον στο 25% του ΑΕΠ των ΗΠΑ.
Αυτό είναι το σκοτεινό μυστικό της Μεγάλης Ύφεσης: η Fed τύπωσε τρελά υπερβολικό χρήμα, προσπαθώντας να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό.
Απέτυχε παταγωδώς να δημιουργήσει ανάπτυξη.
Αντ' αυτού, τελικά δημιούργησε πληθωρισμό και μια φούσκα στο χρηματιστήριο.
Από τα χαμηλά του, το 1932 μέχρι την κορυφή του, το 1937, ο Dow Jones ανέβηκε κατά 387%.
Στη συνέχεια, το 1937, όταν ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε υψηλότερα, στο 3,6%, η Fed αύξησε τα επιτόκια και η φούσκα έσκασε, οδηγώντας σε απώλειες 50% μέσα σε ένα χρόνο.
Και πάλι, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης του 2008 η Fed τύπωσε υπερβολικά πολλά χρήματα, αυξάνοντας τον ισολογισμό της με γεωμετρική πρόοδο, με αποτέλεσμα να υπάρχει φούσκα στο χρηματιστήριο κατά τη διάρκεια μιας αδύναμης οικονομικής ανάκαμψης, που τελικά οδηγεί σε πληθωρισμό, που οδήγησε τη Fed να αυξήσει τα επιτόκιά της, με αποτέλεσμα το σκάσιμο της φούσκας.
Σας θυμίζει κάτι;
Η Fed επαναλαμβάνει κυριολεκτικά το ίδιο πράγμα από το 2008.
Και αυτό θα τελειώσει με τον ίδιο τρόπο: με τη φούσκα να σκάει.
Ο χρόνος για να προετοιμαστείτε για το επόμενο Κραχ είναι τώρα, προτού να συμβεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης