Αναλύσεις – Εκθέσεις

TCW Group (επενδυτική): Οι 4 «δράκοι» της αποκάλυψης που απειλούν την παγκόσμια οικονομία

TCW Group (επενδυτική): Οι 4 «δράκοι» της αποκάλυψης που απειλούν την παγκόσμια οικονομία
Αρνητικά επιτόκια, αποπληθωρισμός, ύφεση στα κέρδη των εταιρειών και ισοπέδωση της καμπύλης αποδόσεων των ομολόγων ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στις χρηματαγορές
Στη σημερινή παγκόσμια οικονομία, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί που πατάτε ή αλλιώς μπορεί να καταβαραθρωθείτε.
Τουλάχιστον έτσι σκέφτεται ο Tad Rivelle.
Ο επικεφαλής επενδύσεων Σταθερού Εισοδήματος για την επενδυτική εταιρεία TCW Group υπογραμμίζει την πλειάδα των κινδύνων στο οικονομικό τοπίο, σε σημείωμά του με τον τίτλο «Ορίστε οι Δράκοι».
Ο Rivelle πιστεύει ότι μια σειρά από πρωτοφανείς αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία έχουν οδηγήσει τους επενδυτές σε αχαρτογράφητα νερά, ή όπως συνήθιζαν να γράφουν παλιά τους χάρτες, εκεί όπου κατοικούν οι δράκοι.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Rivelle εμφανίζει η πρωτοφανής ύπαρξη αρνητικών επιτοκίων, που εφαρμόζονται από την Τράπεζα της Ιαπωνίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Για τον ίδιο, το πείραμα έχει νόημα.
«Το να πω ότι η πολιτική αρνητικών επιτοκίων δεν έχει νόημα είναι σχεδόν ταυτολογία», έγραψε ο Rivelle, του οποίου η εταιρεία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 194,6 δισ. δολ.
«Κανείς δεν πληρώνει για να καθυστερήσει η παράδοσή του από την Amazon ή να αναβληθεί η παραλαβή του από την Uber.
Η κατανάλωση τώρα είναι πάντα προτεραιότητα σε σχέση με την κατανάλωση αργότερα και αυτός είναι ο λόγος που τα επιτόκια ήταν θετικά για αιώνες.

Screen Shot 2016 07 13 at 8.21.10 AM

Υπάρχει κάποιο σύνολο μελλοντικών προσδοκιών που θα μπορούσε ενδεχομένως να δικαιολογήσει την αρνητική απόδοση του χρέους;».
Ο Rivelle είπε ότι αν κάποιος ήθελε να εκλάβει τις τρέχουσες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ως υποκατάστατο για τις μελλοντικές προσδοκίες της αγοράς, το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να διαβάσει ήταν καταστροφή και κατήφεια στον ορίζοντα.
Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, όπως είναι οι μετοχές, εμφανίζονται υγιή και καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά όλων των εποχών.
Αυτή η διχοτόμηση, εξηγεί ο Rivelle, σημαίνει ότι η BoJ, η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες διαστρεβλώνουν την επικοινωνία που η αγορά προσπαθεί να κάνει σχετικά με τις μελλοντικές προσδοκίες και την πραγματική υποκείμενη τιμή των περιουσιακών στοιχείων.
Περαιτέρω παράγοντες ή «δράκοι», κατά τον Rivelle, είναι η ύφεση στα κέρδη των εταιρειών, ο αποπληθωρισμός και η ισοπέδωση της καμπύλης αποδόσεων των ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης