Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Brown Brothers Harriman: Το Brexit θα διασώσει Ιταλικές τράπεζες και Renzi από την οργή της ΕΕ

Brown Brothers Harriman: Το Brexit θα διασώσει Ιταλικές τράπεζες και Renzi από την οργή της ΕΕ
Αν δεν υπήρχε το Brexit, η Κομισιόν ίσως να πολεμούσε την Ιταλία και να υπονόμευε τον πρωθυπουργό της χώρας Matteo Renzi, προκαλώντας μία πολιτική κρίση το φθινόπωρο
Αν δεν υπήρχε το πρόβλημα του Brexit, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ίσως να ήταν πρόθυμη να πολεμήσει την Ιταλία και να υπονομεύσει τον πρωθυπουργό της χώρας Matteo Renzi, προκαλώντας μία πολιτική κρίση το φθινόπωρο, επισημαίνουν οι αναλυτές της αμερικανικής εταιρείας επενδυτικών και τραπεζικών υπηρεσιών, Brown Brothers Harriman.
Ειδικότερα, στην τελευταία τους έκθεση τονίζουν, μεταξύ άλλων:
«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μοιάζουν να ακολουθούν την ίδια προσέγγιση όσον αφορά την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Αυτές οι δύο χώρες, έκριναν οι υπουργοί, δεν έκαναν αρκετά για να προσπαθήσουν να επιτύχουν τους στόχους για τους προϋπολογισμούς τους στόχους τα τελευταία χρόνια.
Σε περίπου τρεις εβδομάδες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίσει το πώς θα αντιμετωπίσει αυτή η παραβίαση των κοινοτικών κανόνων.
Θα μπορούσε να προχωρήσει στην έκδοση προστίμου ύψους έως και 0,2% του ΑΕΠ και μείωση των ενισχύσεων από τα ευρωπαϊκά ταμεία.
Ωστόσο, φάνηκε ξεκάθαρα ότι οι υπουργοί Οικονομικών ενδιαφέρονταν περισσότερο για μια συμβολική δήλωση από τo να μοιράσουν ποινές.
Η Ισπανία και η Πορτογαλία θα περάσουν τις επόμενες δέκα ημέρες παρακαλώντας για έλεος, όντας μεταμελημένες και πιθανώς κάνοντας κάποιες παραχωρήσεις.
Την ίδια στιγμή, η ιταλική τραπεζική κρίση δεν θα πρέπει να πάει χαμένη.
Είναι άλλη μια ευκαιρία για την Ιταλία να αντιμετωπίσει την κακή κατάσταση των δανείων της.
Έως το τέλος του 2015 η Monte Paschi είχε περίπου 47 δισ. ευρώ σε επισφαλή δάνεια και είχε αποθεματικό κάλυψης μόνο για το ήμισυ εξ αυτών.
Η κεφαλαιοποίησή της είναι περίπου 5 δισ. ευρώ.
Και για να λυθεί το πρόβλημα της Ιταλίας απαιτείται συμφωνία σε μια γενική προσέγγιση για την εφαρμογή της BRRD.
Υποψιαζόμαστε ότι η Ε.Ε. θα κλίνει προς τη γαλλική προσέγγιση.
Με την πάροδο του χρόνου, όμως, και μπορεί να υπάρξει επιρροές προς αλλαγή της κατεύθυνσης, η γαλλική προσέγγιση μπορεί να είναι ένας παράγοντας που αυξάνει το κόστος του κεφαλαίου καθώς προχωράμε μπροστά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης