Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Pimco: Η Fed πρέπει να σταματήσει να ασχολείται με τις μετοχές και να εστιάσει στους μισθούς

Pimco: Η Fed πρέπει να σταματήσει να ασχολείται με τις μετοχές και να εστιάσει στους μισθούς
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα πρέπει να είναι αξιόπιστη στην επιθυμία της να αυξήσει τον πληθωρισμό, αλλιώς διατρέχουμε τον κίνδυνο η αμερικανική οικονομία να βαλτώσει όπως η ιαπωνική
Η καμπύλη αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων είχε μια ενδιαφέρουσα αντίδραση μετά τα πολύ καλά στοιχεία για την απασχόληση του Ιουνίου, σχολιάζει σε ανάλυσή της ο παγκόσμιος κολοσσός των ομολόγων, Pimco, επισημαίνοντας ότι η Fed πρέπει να επανεστιάσει σε νέους στόχους, αντί να δίνει βάρος στο πως κινείται το χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, στην ανάλυσή τους οι ειδικοί της Pimco επισημαίνουν τα εξής:
Μέσα στον Ιούνιο δημιουργήθηκαν 287.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.
Κανονικά θα περίμενε κανείς τα δεδομένα αυτά να δώσουν μία απότομη κλίση στην καμπύλη αποδόσεων, με τα επιτόκια μεγαλύτερης διάρκειας να πουλάνε περισσότερο από τα μικρότερης διάρκειας, καθώς οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξάνονται.
Αντί αυτού όμως, τα επιτόκια των διετών ομολόγων κινήθηκαν υψηλότερα και εκείνα των 30ετών χαμηλότερα!
Εκτός από τους συχνά αναφερόμενους παγκόσμιους παράγοντες, αισθανόμαστε ότι υπάρχουν δύο λόγοι για αυτή την ασυνήθιστη κίνηση των τιμών:
Καταρχάς, η καμπύλη απόδοσης είναι τόσο επίπεδη επειδή η αγορά δεν αξιολογεί τόσο υψηλά την επιθυμία της Federal Reserve για την επίτευξη του στόχου της για πληθωρισμό 2%.
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κινείται επίμονα κάτω από το στόχο, και όμως η Fed έχει περιοδικά απειλήσει ότι θα αυξήσει τα επιτόκια.
Όπως έχουμε επανειλημμένα υποστηρίξει σχετικά με τη στόχευση του πληθωρισμού, η Fed θα πρέπει να είναι αξιόπιστη στην επιθυμία της να αυξήσει τον πληθωρισμό και όσον αφορά τις σχετικές προσδοκίες της, αλλιώς διατρέχουμε τον πραγματικό κίνδυνο η αμερικανική οικονομία να εμπλακεί σε μια κατάσταση όπως αυτή στην Ιαπωνία.
Οι περιοδικοί υπαινιγμοί της Fed για πιθανές αυξήσεις επιτοκίων που δεν επαληθεύονται έχει κάνει πολλούς παρατηρητές της αγοράς να πιστεύουν ότι η Fed επικεντρώνεται στις ιδιοτροπίες της χρηματιστηριακής αγοράς, σχεδόν τόσο πολύ που αγνοεί τους περισσότερους δείκτες.
Έτσι, με τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση και με τον S&P 500 συγκρατημένα υψηλότερα για φέτος, οι άνθρωποι φοβούνται ότι η Fed θα αρχίσει και πάλι να μιλάει για την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων.
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην αγορά ομολόγων συμφωνούν ότι αυτό θα ήταν μια λάθος κίνηση.
Ως εκ τούτου, οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων έχουν κινηθεί υψηλότερα, ενώ το 30ετές κινείται χαμηλότερα.
Η Fed θα πρέπει να μετρά την οικονομική επιτυχία στις ΗΠΑ όχι από την άποψη της υψηλότερης χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία ωφελεί κυρίως τους πλούσιους, αλλά με βάση την αύξηση των μισθών.
Η προθεσμιακή αγορά προεξοφλεί ότι τα επιτόκια υπερημερίας για τον κύκλο αυτό κορυφώθηκαν στο 2% ή και χαμηλότερα.
Ένα υγιέστερο περιβάλλον θα δει τα επιτόκια να κορυφώνονται στο 3%, σύμφωνα με τις προσδοκίες της Fed.
Ομοίως, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό 30 ετών πάνω από 2%, αντί για το τρέχον 1,6%, θα έδειχνε ότι η Fed ανακτά την αξιοπιστία της όσον αφορά την επίτευξη του στόχου της, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης κινείται κάτω από αυτό το στόχο για τα περισσότερα από τα 10 τελευταία χρόνια.
Η Fed πρέπει να είναι σαφής και συνεπής όσον αφορά τους στόχους της, αντί να αντιδρά σε κάθε συστροφή και στροφή των χρηματιστηριακών αγορών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης