Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Η αγορά παρουσιάζει όλο και περισσότερες ομοιότητες με την πορεία προς την κρίση του 2008

Phoenix Capital: Η αγορά παρουσιάζει όλο και περισσότερες ομοιότητες με την πορεία προς την κρίση του 2008
Το «σκάσιμο» των funds ακίνητης περιουσίας στη Βρετανία θυμίζει την κατάρρευση της Bear Stearns, τη στιγμή που η αγορά κατέγραφε ρεκόρ, όπως συμβαίνει και σήμερα
Μια ακόμη ομοιότητα μεταξύ της περιόδου του 2007-2008 και της σημερινής εικόνας στις αγορές έχει ανακύψει, επισημαίνει στην τελευταία της έκθεση η ανεξάρτητη εταιρεία επενδυτικών μελετών Phoenix Capital.
Συγκεκριμένα, το πρώτο σημαντικό προειδοποιητικό σημάδι της καταστροφής του 2008 ήταν η κατάρρευση αρκετών hedge funds τύπου Bear Stearns, που ειδικεύονταν την αγορά ομολόγων ενυπόθηκων δανείων.
Το Ηνωμένο Βασίλειο βιώνει τώρα κάτι πολύ παρόμοιο.
Ακόμη τρεις διαχειριστές κεφαλαίων έχουν μπλοκάρει τους επενδυτές από το να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από τα funds ακίνητης περιουσίας που διατηρούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, προσθέτοντας επιπλέον 5,5 δισ. στερλίνες στα «παγωμένα» κεφάλαια και ανεβάζοντας σε έξι τα funds που αδυνατούν να καλύψουν τα αιτήματα ρευστοποιήσεων μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.
Περισσότερο από το ήμισυ των κεφαλαίων ύψους 25 δισ. στερλινών που έχουν δεσμευθεί για επενδύσεις σε ακίνητα από ιδιώτες επενδυτές βρίσκονται τώρα κλειδωμένα από τους διαχειριστές των funds, οι οποίοι βρίσκονται υπό πίεση να πουλήσουν κτίρια για να αυξήσουν τα μετρητά τους.
Η Henderson Global Investors δήλωσε την Τετάρτη 6 Ιουλίου ότι ανέστειλε τις ρευστοποιήσεις από το fund της ύψους 3,9 δισ. στερλινών που επενδύει σε ακίνητα.
Παρά το «σκάσιμο» των funds τύπου Bear Stearns, οι μετοχές έφτασαν σε νέα ιστορικά υψηλά όλων των εποχών στα τέλη του 2007.
Και σήμερα κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα, αγνοώντας πολλά μεγάλα προειδοποιητικά σημάδια ότι ο επιχειρηματικός κύκλος ολοκληρώνεται.



Αλλά εν τω μεταξύ, τα θεμελιώδη στοιχεία, δηλαδή τα κέρδη, βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.



Μέχρι τη στιγμή που η αγορά θα αντιληφθεί την πραγματικότητα, θα έχουμε ακόμη ένα κραχ.
Μόνο που αυτό θα είναι ακόμη χειρότερο από εκείνο του 2008.
Ο χρόνος για να προετοιμαστείτε για την επόμενη κατάρρευση στις αγορές είναι τώρα, προτού συμβεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης