Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Αυξημένοι οι κίνδυνοι στην υλοποίηση του μνημονίου - Οι ελληνικές τράπεζες είναι αδύναμες - Τα NPLs στο 40%

Moody's: Αυξημένοι οι κίνδυνοι στην υλοποίηση του μνημονίου - Οι ελληνικές τράπεζες είναι αδύναμες - Τα NPLs στο 40%
Ύφεση -0,7% για την ελληνική οικονομία το 2016 και ανάπτυξη +1,8% το 2017 προβλέπει ο οίκος Moody’s
Ανησυχίες για την εφαρμογή του προγράμματος και την αδυναμία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος διατυπώνει ο αμερικανικός οίκος αξιολογήσεων Moody’s, σε νέα έκθεσή του, που είδε σήμερα, Δευτέρα 11 Ιουλίου, το φως της δημοσιότητας και στην οποία διατηρεί αμετάβλητη την αξιολόγηση Caa3, με σταθερό outlook.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει ο οίκος:
Οι συνθήκες στην Ελλάδα έχουν σταθεροποιηθεί, καθώς τελεί υπό το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, γεγονός που στηρίζει το σταθερό outlook της πιστοληπτικής αξιολόγησης Caa3 της χώρας.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι που συνδέονται με την εφαρμογή των όρων του προγράμματος παραμένουν υψηλοί, υπογραμμίζοντας τις οικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις της χώρας.
Όπως αναφέρει, η Ελλάδα ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος διάσωσης τον περασμένο Ιούνιο (2016).
Εντούτοις, τονίζει, αυξημένοι παραμένουν οι κίνδυνοι υλοποίησης του προγράμματος, δεδομένης και της ισχνής κυβερνητικής πλειοψηφίας και το αδύναμο ιστορικό και ικανότητα της δημόσιας διοίκησης της Ελλάδας να εφαρμόσει ψηφισμένους νόμους.
Η Moody’s προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,7% το 2016, προτού επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και συγκεκριμένα στο +1,8% το 2017.
Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, πολλά θα εξαρτηθούν από την έγκαιρη εκκαθάριση των καθυστερημένων οφειλών της κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα, που τον Απρίλιο του 2016 διαμορφώνονταν σε 5,5 εκατομμύρια ευρώ (3% του ΑΕΠ).
Το αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015 και η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος διάσωσης τον Ιούνιο του 2016 σημαίνει ότι τα σενάρια που περιλαμβάνουν είτε αδιέξοδο με τους επίσημους πιστωτές ή/και μια βαθύτερη ύφεση, ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης αβεβαιότητας, έχουν υποχωρήσει κάπως.
Η Moody's αναμένει ότι το γενικό χρέος της ελληνικής κυβέρνησης θα αγγίξει το 182,8% επί του ΑΕΠ το 2016.
Παρότι το επίπεδο αυτό είναι υψηλό, εντούτοις, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η δομή του και οι απαιτήσεις για την εξυπηρέτησή τους παραμένουν ευνοϊκές.
Θετικά θα λειτουργούσε μια νέα επίσημη αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία θα εξεταστεί μόνο εφόσον λήξει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, που, όμως, παραμένει εξαρτημένη τόσο από την έγκριση της Ευρωζώνης, όσο και από την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει με επιτυχία τις συμφωνημένες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Επιπροσθέτως, αδύναμος παραμένει ο τραπεζικός τομέας της χώρας, εκτιμά ο αμερικανικός οίκος.
Αν και οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν πρόσφατα, εντούτοις προκλήσεις που αφορούν στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού παραμένουν πηγή ανησυχίας.
Μάλιστα, η Moody’s «βλέπει» αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) των ελληνικών τραπεζών το 2016, κοντά στο 40%.
Η κακή ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα η αύξηση των επενδύσεων να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.
Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση και οι καθαρές εξαγωγές θα συνεχίσουν να «οδηγούν» την οικονομική δραστηριότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης