Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Επικίνδυνη η αναζήτηση αποδόσεων από τους επενδυτές - Στρέφονται σε ομόλογα χαμηλής αξιολόγησης

Goldman Sachs: Επικίνδυνη η αναζήτηση αποδόσεων από τους επενδυτές - Στρέφονται σε ομόλογα χαμηλής αξιολόγησης
Οι αποδόσεις των ομολόγων μεσαίας αξιολόγησης βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο 60 ετών
Η αγορά ομολόγων μόλις σημείωσε ένα θλιβερό ρεκόρ για τους επενδυτές σταθερού εισοδήματος.
Σύμφωνα με την ομάδα πιστωτικής στρατηγικής της Goldman Sachs και τον επικεφαλής της, Lotfi Karoui, οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων δεν έχουν ξαναβρεθεί τόσο χαμηλά εδώ και σχεδόν έξι δεκαετίες.
Αφού υπενθύμισε ότι το πρόσφατο δημοψήφισμα στη Βρετανία και η νίκη του Brexit έκανε τους επενδυτές να ψάχνουν για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία αντί των αποδόσεων, ο Karoui είπε ότι όλο αυτό ήταν απλά μια βραχυπρόθεσμη παρένθεση.
«Αυτή η παύση στην αναζήτηση αποδόσεων συνέπεσε με την αύξηση των προσδοκιών για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση και ένα απότομο ράλι στις παγκόσμιες αγορές επιτοκίων που ώθησε την απόδοση του δείκτη Baa εταιρικών ομολόγων της Moody's στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 1956», έγραψαν οι αναλυτές σε σημείωμα προς τους πελάτες της τράπεζας την Πέμπτη 7 Ιουλίου.
Ο δείκτης της Moody's συναθροίζει τη μέση απόδοση για τα ομόλογα με αξιολόγηση Baa, μία μεσαία βαθμολογία με βάση την κλίμακα του οίκου αξιολόγησης, και σήμερα ανέρχεται σε μόλις 4,21%.

Screen Shot 2016 07 08 at 8.57.47 AM

Συγκριτικά, η απόδοση του δείκτη Aaa της Moody's του (η υψηλότερο βαθμίδα αξιολόγησης του οίκου) είναι στο 3,5% και στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1956.
Ο δείκτης Ομολόγων Υψηλών Αποδόσεων της Bank of America Merrill Lynch βρέθηκε την Πέμπτη στο 7,08%.
Θυμηθείτε ότι καθώς η τιμή του ομολόγου ανεβαίνει, η απόδοση του πέφτει.
Έτσι, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι συρρέουν σε ψαμηλότερης αξιολόγησης εταιρικά ομόλογα, προκειμένου να πάρουν μεγαλύτερες αποδόσεις, η τιμή θα αυξηθεί παράλληλα με τη ζήτηση και η απόδοση θα βυθιστεί.
Έτσι, για να πάρει οι επενδυτές την ίδια απόδοση με αυτήν που περιμένουν θα πρέπει να κατέβουν πιο χαμηλά στη σκάλα της ποιότητας, κάτι το οποίο επιδεινώνει το πρόβλημα.
Σύμφωνα με τον Karoui, αυτοί οι επενδυτές που «αναζητούν αποδόσεις» θα συνεχίσουν να είναι ένα τεράστιο μέρος της αγοράς.
«Σε συνδυασμό με την πρόσφατη μείωση στη μεταβλητότητα των μακροοικονομικών δεδομένων και την αυξανόμενη ανακούφιση ότι το Brexit κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελέσει μόνο ένα τοπικό σοκ, πιστεύουμε ότι αυτό πιθανότατα θα φέρει σταδιακά την αναζήτηση για αποδόσεις και πάλι στο επίκεντρο», καταλήγει το σημείωμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης