Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το μέλλον της νέας Proton bank – Γιατί ήταν η βέλτιστη λύση ο διαχωρισμός; – Πως θα κινηθούν οι επενδυτές που ακυρώθηκαν οι μετοχές τους – Έως 250 εκατ η αμκ με τιμή τα 5 ευρώ

tags :
     Το μέλλον της νέας Proton bank – Γιατί ήταν η βέλτιστη λύση ο διαχωρισμός;  – Πως θα κινηθούν οι επενδυτές  που ακυρώθηκαν οι μετοχές τους – Έως 250 εκατ η αμκ με τιμή τα 5 ευρώ
Με 722 εκατ ευρώ προβληματικά assets και haircut περίπου 40% στα ομόλογα η Proton bank ούτε μπορούσε να πωληθεί ούτε να ενισχυθεί κεφαλαιακά.
Η λύση της δημιουργίας μιας νέας Proton bank απαλλαγμένης από προβληματικά assets ήταν ορθή στρατηγικά καθώς η ΤτΕ που έλαβε αυτή την απόφαση στάθμισε όλες τις παραμέτρους με κυριότερη την συστημική σταθερότητα.  

Η νέα Proton bank θα είναι κατ΄ ουσία το 80% της παλαιάς Proton bank ενώ το υπόλοιπο 25% ή 722 εκατ ευρώ έχει μεταβιβαστεί σε bad bank.
H λύση της ένταξης της σε μεταβατική τράπεζα και εν συνεχεία στο ΤΧΣ ήταν η βέλτιστη για την Proton bank και για ένα άλλο λόγο.
Το 80% της τράπεζα διαφυλάσσεται.
Από τα 722 εκατ ευρώ δάνεια περίπου τα 350-400  εκατ μπορεί να επιστραφούν λόγω των εξασφαλίσεων, λαμβάνοντας υπόψη και τα 330 εκατ που είναι τα κεφάλαια της bad bank αλλά και την συμμετοχή των τραπεζών στο ΤΕΚΕ  η δυνητική ζημία των 722 εκατ καλύπτεται σχεδόν εξολοκλήρου.
Το ΤΧΣ θα χρηματοδοτήσει την νέα Proton bank.
Η αύξηση κεφαλαίου αναμένεται  έως 250 εκατ ευρώ.
Με βάση την διαδικασία που θα ακολουθηθεί η νέα Proton bank θα έχει ονομαστική αξία 5 ευρώ και η τιμή της αύξησης κεφαλαίου που θα καλύψει 100% το ΤΧΣ θα είναι στα 5 ευρώ.
Θα εκδοθούν 50 εκατ μετοχές δηλαδή συνολικά η αύξηση θα είναι 250 εκατ ευρώ.
Ωστόσο αρχικά μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα το ΤΧΣ θα εισφέρει 220 εκατ ευρώ και μετά από εγκρίσεις που θα πρέπει να λάβει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ θα καλύψει και τα επιπλέον 30 εκατ το ΤΧΣ.
Η νέα Proton bank ως νεοϊδρυθείσα τράπεζα δεν είναι εισηγμένη στο ΧΑ,  ενώ το  ΤΧΣ θα μπορεί να πωλήσει τις κοινές μετοχές που κατέχει μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού εντός 2ετίας από την απόκτηση των μετοχών αυτών.
Η νέα Proton bank θα διαθέτει έως 250 εκατ ευρώ ίδια κεφάλαια.
Το ΤΧΣ για να την πωλήσει θα ζητήσει τουλάχιστον 250 εκατ ευρώ συν ένα premium επί των κεφαλαίων που επένδυσε.
Η νέα Proton bank θα διαθέτει και το  χαρτοφυλάκιο ομολόγων το οποίο μεταφέρθηκε από την παλαιά τράπεζα σε τιμές αγοράς και όχι στις ονομαστικές τιμές.
Στην  παλαιά Proton bank θα καταλήξουν 722 εκατ δάνεια κυρίως του Λαυρεντιάδη αλλά και δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε μέσα μαζικής ενημέρωσης μη εξυπηρετούμενα.
Επίσης όλα τα κεφάλαια της Proton bank 330 εκατ θα καταλήξουν στην παλαιά Proton bank αλλά κατ΄ ουσία θα μηδενιστούν καθώς θα καλύψουν ζημίες από τα δάνεια.
Επίσης μια σημαντική παράμετρος τα δύο ομολογιακά της Proton bank 60 εκατ tier 2 και το πρόσφατο ομολογιακό των 47,5 εκατ που κάλυψαν οι 4 τράπεζες Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς ενσωματώθηκαν στην παλαιά Proton bank και προφανώς χάνονται. Στο ομολογιακό των 60 εκατ που πραγματοποιήθηκε πριν ένα χρόνο συμμετείχαν η Πειραιώς με 25 εκατ και η Attica bank με 5 εκατ ευρώ.
Η νέα Proton bank με αυτή την διαδικασία θα είναι 100% αξιόπιστη και θα εμφανίζει την καλύτερη χρηματοοικονομική εικόνα μεταξύ όλων των τραπεζών.
Η νέα Proton bank θα είναι απαλλαγμένη από όλα τα βάρη του παρελθόντος.

Οι μετοχές των παλαιών μετόχων ακυρώθηκαν τι μέλλει γενέσθαι;

Η Proton bank άπαξ και τέθηκε σε μεταβατική τράπεζα, οι μέτοχοι χάνουν τις μετοχές του κατέχουν καθώς ακυρώνονται σύμφωνα με τον νόμο.
Πρωτίστως να αναφερθεί ποιοι ήταν οι κυριότεροι μέτοχοι
Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης με ποσοστό 20% είχε επενδύσει 70 εκατ ευρώ.
Το Ninux το αμερικανικό fund το οποίο είχε αποκτήσει το 4,9% της Proton bank έναντι 2 εκατ ευρώ.
Το Dimensional με ποσοστό 1% και μάλλον λειτουργεί ως θεματοφύλακας ξένων.
Ποσοστά πέριξ του 1% κατέχουν και άλλοι μέτοχοι φυσικά πρόσωπα και επιχειρηματίες.
Οι μέτοχοι αυτοί και οι μικρομέτοχοι έχουν να αντιμετωπίσουν μια νέα κατάσταση.
Οι μετοχές τους ακυρώθηκαν.
Με βάση τον νόμο περί μεταβατικής τράπεζας μπορεί να επικαλεστούν την παράγραφο 63Ζ και να ζητήσουν αποκατάσταση και αποζημιώσεις.
Ωστόσο τις αποζημιώσεις θα τις παράσχει – αν τις παράσχει – η bad bank Proton bank.
Με βάση την διαδικασία ο πρώτος στην σειρά που προηγείται ώστε να αποπληρωθεί είναι το ελληνικό δημόσιο με τις προνομιούχες μετοχές τα 80 εκατ ευρώ και ακολουθούν ομολογιακά.
Οι καταθέσεις είναι 100% εξασφαλισμένες καθώς μεταφέρθηκαν όλες στην νέα Proton bank.
Οι μέτοχοι έχουν την δυνατότητα θεωρητικά να προσφύγουν ζητώντας αποζημιώσεις το ερώτημα είναι αν θα μπορέσουν να τις λάβουν. Οι αποζημιώσεις των μετόχων θα μπορούσαν να φθάσουν τα 8-9 εκατ ευρώ.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης