Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στο 67% ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Monte Paschi - Στο 30% οι πιθανότητες για την Deutsche Bank

Στο 67% ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Monte Paschi - Στο 30% οι πιθανότητες για την Deutsche Bank
Σε χαμηλά 5 μηνών τα ομόλογά της ιταλικής τράπεζας - Παρενέργειες και στο δολάριο και τις βρετανικές τράπεζες
Σε νέα υψηλά κινούνται τα CDS της ιταλικής τράπεζας Monte Paschi, με τις πιθανότητες χρεοκοπίες να βρίσκονται πλέον στο 67% και τια αναταράξεις να γίνονται αισθητές όχι μόνο στο ιταλικό, αλλά στο ευρύτερο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Παράλληλα, εντείνονται ανησυχίες ακόμη και για το μέλλον της ίδιας της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Bloomberg και παρά την απαγόρευση short selling για την Monte Paschi, τα CDS της τράπεζας κινήθηκαν σήμερα στις 1.700 μονάδες βάσης, συνεχίζοντας τη σύνθλιψη των επενδύσεων και των ονείρων χιλιάδων Ιταλών, αλλά και τις ελπίδες του Matteo Renzi για επανεκλογή του.



Όπως προσθέτει το Bloomberg, τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης της Banca Monte dei Paschi di Siena υποχώρησαν σε χαμηλό πέντε μηνών, εν μέσω αναφορών ότι η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται σε αδιέξοδο σχετικά με το πώς θα ενισχύσουν το υπό κατάρρευση τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Χρεόγραφα ύψους 379 εκατ. ευρώ της Monte Paschi με λήξη το Σεπτέμβριο του 2020 υποχώρησαν κατά 13 σεντς, στα 64 σεντς του ευρώ σήμερα Πέμπτη 7 Ιουλίου, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 21 Ιανουαρίου, τη στιγμή που την περασμένη εβδομάδα διαπραγματεύονταν πάνω από τα 90 σεντς.
Η Ιταλία και η Κομισιόν αναζητούν τρόπους για την ανακεφαλαιοποίηση της Monte Paschi και άλλων τραπεζών, εν μέσω ανησυχιών ότι μπορεί να αποτύχουν στα κρίσιμα τεστ αντοχής που αναμένονται στο τέλος του μήνα.
Οι συνομιλίες ναυάγησαν σχετικά με το εάν οι πιστωτές θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις απώλειες μέσω bail-ins, εάν δηλαδή θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα φορολογουμένων, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τις συζητήσεις.
Και έπειτα, υπάρχει η πιο συστημικά επικίνδυνη τράπεζα στον κόσμο που διαπραγματεύεται κοντά στα πιο επικίνδυνα επίπεδα όλων των εποχών, υπονοώντας μια πιθανότητα 30% για χρεοκοπία της Deutsche Bank.



«Δεν είναι μια ρόδινη εικόνα, αλλά είμαστε σε καλή θέση και το σχετικό μερίδιο μας στην πίτα των αμοιβών πιθανότατα θα αυξηθεί», δήλωσε ο Alasdair Warren, επικεφαλής της εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής μονάδας της Deutsche Bank στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
«Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να πάρει πολύ περισσότερο από δύο χρόνια για να εφαρμοστεί.
Αυτό θα σήμαινε μια μεγάλη αβεβαιότητα», επεσήμανε.
Και σε περίπτωση που πιστεύατε ότι αυτά ήταν μοναδικά γεγονότα και δεν θα μπορούσε να επηρεάσει τις τράπεζες των ΗΠΑ, η ρευστότητα στο δολάριο αποσύρεται ταχέως.



Την ίδια ώρα, αυξάνονται και οι ανησυχίες για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι βρετανικές τράπεζες.



Και όλα αυτά μετά Draghi έχει ξοδέψει τρισεκατομμύρια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε. για να κρατήσει το όνειρο του «ό,τι χρειάζεται» ζωντανό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης