Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Lindsey Group: Η αγορά ομολόγων είναι μια «επική φούσκα τεραστίων διαστάσεων» έτοιμη να εκραγεί

Lindsey Group: Η αγορά ομολόγων είναι μια «επική φούσκα τεραστίων διαστάσεων» έτοιμη να εκραγεί
«Ίσως οι ιταλικές τράπεζες μας λένε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες και τα αρνητικά επιτόκιά τους στην ουσία καταστρέφουν τα τραπεζικά συστήματα σε Ευρώπη και Ιαπωνία»
«Επική φούσκα τεραστίων διαστάσεων» χαρακτηρίζει την αγορά ομολόγων η συμβουλευτική εταιρεία Lindsey Group, προειδοποιώντας, δια στόματος του επικεφαλής αναλυτή της, ότι αυτή η φούσκα είναι στα πρόθυρα… έκρηξης.
Μιλώντας στο αμερικανικό CNBC, o Peter Boockvar, αναφέρθηκε στην κατάρρευση σε ιστορικά χαμηλά των αποδόσεων των ομολόγων και επισήμανε ότι αυτή η εξέλιξη είναι μια ωρολογιακή βόμβα για την παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με τον Boockvar, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει, λόγω των αρνητικών επιτοκίων στα ομόλογα Γερμανίας, Ιαπωνίας και Ελβετίας, αλλά και εξαιτίας λαθών στη νομισματική πολιτική, με τον ίδιο να εμφανίζεται σκεπτικός ως προς το κατά πόσο αυτή η πορεία των αποδόσεων μπορεί να συνεχιστεί.
«Ενδεχομένως οι κεντρικές τράπεζες να είναι αυτές που θα σταματήσουν τα ομόλογα», σημείωσε.
Ο ίδιος προχώρησε σε δριμεία επίθεση κατά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve - Fed), υπογραμμίζοντας ότι «αυτοχαρακτηρίζεται ως “υπομονετική”, οι εκτιμήσεις είναι άσχετες, η επικοινωνία της άνευ ουσίας και τα εργαλεία, που έχουν στη διάθεσή τους για να αντιμετωπίσουν ό,τι έρθει, μη ικανά».
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο ιταλικό, τραπεζικό σύστημα, ο αναλυτής της Lindsey Group ανέφερε: «Ίσως οι ιταλικές τράπεζες μας λένε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες και τα αρνητικά επιτόκιά τους στην ουσία καταστρέφουν τα τραπεζικά συστήματα σε Ευρώπη και Ιαπωνία», ενώ κάλεσε τους M. Draghi (ΕΚΤ) και H. Kuroda (BoJ) να ρίξουν μια ματιά στην Ιταλία, μήπως και καταλάβουν ότι η οπτική τους για τη νομισματική πολιτική δεν είναι σωστή.
Πάντως, ο Boockvar προειδοποίησε για την καταστροφή που θα επιφέρει μια ταυτόχρονη απόφαση των κεντρικών τραπεζών να «τελειώσουν τη δυναστεία των αρνητικών επιτοκίων».
«Ακόμα και αν τα φέρουν στο μηδέν, φανταστείτε το μακελειό, τουλάχιστον στις αγορές βραχυπρόθεσμων ομολόγων», κατέληξε ο αναλυτής της Lindsey Group.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης