Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Σε αρνητικό έδαφος πέρασαν οι αποδόσεις ακόμη και των 50ετών ελβετικών ομολόγων

Bloomberg: Σε αρνητικό έδαφος πέρασαν οι αποδόσεις ακόμη και των 50ετών ελβετικών ομολόγων
Οι επενδυτές πληρώνουν την ελβετική κυβέρνηση για το προνόμιο να δανείζονται από αυτήν για 50 έτη
Με τα ελβετικά κρατικά ομόλογα βραχυπρόθεσμης λήξης να έχουν αρνητικές αποδόσεις χαμηλότερες ακόμη και από -1%, ήταν απλά θέμα χρόνου ότι τα πράγματα θα είχαν μία παρόμοια εξέλιξη και στο άλλο άκρο του φάσματος των διαρκειών.
Σήμερα λοιπόν, Τρίτη 5 Ιουλίου 2016, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελβετίας οι αποδόσεις του 50ετούς ομολόγου της χώρας βρέθηκαν κάτω από το 0, και συγκεκριμένα στο -0,027%, την ώρα που και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχωρούν σε νέα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τις προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι επενδυτές πληρώνουν την ελβετική κυβέρνηση για το προνόμιο να δανείζονται από αυτήν για 50 έτη.



Το δημοψήφισμα και το αποτέλεσμα υπέρ του Brexit έχει επιδεινώσει τις οικονομικές προοπτικές πέρα από τις ακτές της Βρετανίας και έχει αυξήσει τη ζήτηση των επενδυτών για κρατικά ομόλογα που αποτελούν ασφαλή καταφύγια, ακόμα και όταν οι αποδόσεις είναι κάτω από το μηδέν.
Αυτό συμβαίνει γιατί οι επενδυτές αναμένουν περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων και χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, για την αντιμετώπιση της αυξημένης αβεβαιότητας.
«Είναι ένας προβληματισμός σχετικά με τις πολύ κακές προοπτικές για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Ciaran O'Hagan, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale στο Παρίσι.
«Οι αποδόσεις των ομολόγων καθοδηγούνται από τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη, αλλά δεν υπάρχει πληθωρισμός και δεν υπάρχει ανάπτυξη.
Η οικονομία είναι χτισμένη στην εμπιστοσύνη και αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη δεν υπάρχει οικονομία», είπε.
Εξού και γιατί ολόκληρη η καμπύλη των ελβετικών κρατικών ομολόγων βρίσκεται τώρα κάτω από το μηδέν.



Επισημαίνεται ότι και τα 20 βασικά ομόλογα της Ελβετίας έχουν αρνητικό επιτόκιο, που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ στην οικονομική ιστορία του πλανήτη. 

Ιστορικό ρεκόρ στην Ελβετία και στην παγκόσμια οικονομική ιστορία - Όλα τα ομόλογα με αρνητική απόδοση


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης