Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

J. Hardy (Saxo Bank): Αν η Ε.Ε. δεν αφυπνιστεί από το Brexit η κατάρρευση είναι προ των πυλών

tags :
J. Hardy (Saxo Bank): Αν η Ε.Ε. δεν αφυπνιστεί από το Brexit η κατάρρευση είναι προ των πυλών
Ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο το δολάριο μετά το Brexit
«Εάν η ηγεσία της Ε.Ε. δεν λάβει σοβαρά το Brexit ως μία σημαντική αφύπνιση, νομίζω ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κατάρρευση», προειδοποιεί ο επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος της Saxo Bank, John Hardy, με συνέντευξή του στο bankingnews.gr.
Το Brexit φέρνει τα πάνω-κάτω στις προβλέψεις των αναλυτών για την πορεία της στερλίνας, το μέλλον του ευρώ, της Ε.Ε. αλλά και της ευρωζώνης, την ώρα που οι επενδυτικές τράπεζες επιχειρούν να ξεκαθαρίσουν το «μαύρο» τοπίο που βρίσκεται ενόψει των διαδικασιών εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. και να αναζητήσουν τα ασφαλή επενδυτικά «καταφύγια».
Σε συνέντευξή του στο bankingnews.gr, ο επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος της Saxo Bank, John Hardy, μιλά για την περίοδο που θα ακολουθήσει το σοκ του αποτελέσματος του ιστορικού δημοψηφίσματος στη Βρετανία και αποτιμά τις επιπτώσεις που θα έχει η απόφαση των Βρετανών στις αγορές συναλλάγματος.
Προειδοποιεί, μάλιστα, πως αν η Ευρώπη δεν αφυπνιστεί από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τότε ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κατάρρευση.
Μιλώντας συγκεκριμένα για τη στερλίνα, επισημαίνει πως η τιμή του βασικού σεναρίου της Saxo Bank είναι να υποχωρήσει ως την περιοχή του 1.25 τους επόμενους μήνες, που βρίσκεται μόλις 4-5% χαμηλότερα από τις χαμηλές τιμές των τελευταίων ημερών.
Ο John Hardy αφήνει σαφείς αιχμές κατά της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας πως είτε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πρέπει να παραιτηθεί είτε πρέπει να κινηθεί άμεσα προς τον επαναπροσδιορισμό των ευρωπαϊκών θεσμών.
Ο επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος της Saxo Bank συμφωνεί επίσης πως ο χρυσός αποδείχθηκε για ακόμη μία φορά ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους αναταραχών, εκτιμά, ωστόσο, πως το δολάριο θα είναι το ασφαλέστερο επενδυτικό «καταφύγιο» για τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του John Hardy στο bankingnews.gr:


- Αυτή τη στιγμή οι διαδικασίες εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. είναι σε αναμονή έως ότου ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η αγορά συναλλάγματος θα αντιμετωπίσει προκλήσεις, μερικές εκ των οποίων, ενδέχεται να είναι δύσκολο να ξεπεραστούν. Ποιές κατά τη γνώμη σας είναι αυτές οι προκλήσεις; Σε τι βαθμό αναμένετε να επηρεάσει το Brexit τις αγορές συναλλάγματος;

John Hardy:
Η περίοδος μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα χαρακτηριστεί από αβεβαιότητα, αυτός ο παράγοντας εκτιμάται ότι θα επιδράσει αρνητικά τόσο στη στερλίνα όσο και στο ευρώ ενώ θα ενισχύσει το ρόλο του δολαρίου και του γιεν ως «ασφαλή καταφύγια» στην αγορά συναλλάγματος.
Ενδέχεται να υπάρξει ενίσχυση αυτών των επιδράσεων όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εξασκήσει τις προβλέψεις του άρθρου 50, καθώς σήμερα υπάρχουν ψίθυροι, σε χαμηλό επίπεδο, που υποστηρίζουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να αποφύγει την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς η Ένωση έχει την δυνατότητα είτε να εμπλακεί σε παραγωγικούς και γόνιμους διαλόγους με το Ηνωμένο Βασίλειο για την εξομάλυνση των διαδικασιών εξόδου, είτε να χρησιμοποιήσει τιμωρητική τακτική ως μέσο εκφοβισμού και αποτροπής προς οποιαδήποτε άλλη περιφερειακή χώρα στην Ευρώπη θελήσει να ανοίξει ζήτημα εξόδου.
Η δεύτερη προσέγγιση, πιστεύουμε, ότι θα είχε περισσότερο αρνητική επίδραση στις παγκόσμιες αγορές όσο και την στερλίνα και το ευρώ.
 
- Πόσο αναμένετε να επιδράσουν αυτά τα πολύ σημαντικά γεγονότα στην τιμή της στερλίνας; Θεωρείται ότι υπάρχει περαιτέρω περιθώριο υποχώρησης της;
Σε σύγκριση με το επίπεδο του 1.5000 ως προς το δολάριο, δηλαδή το σημείο που δεν προεξοφλούσε η ισοτιμία το Brexit, θεωρούμε ότι έχουμε ήδη δει το μεγαλύτερο μέρος της υποχώρησης της στερλίνας.
Η τιμή του βασικού σεναρίου μας είναι η στερλίνα να υποχωρήσει ως την περιοχή του 1.25 τους επόμενους μήνες, που βρίσκεται μόλις 4-5% χαμηλότερα από τις χαμηλές τιμές των τελευταίων ημερών.
 
- Κατά την άποψή σας, το Brexit θα έχει θετικές ή αρνητικές συνέπειες στη βρετανική οικονομία;
Βραχυπρόθεσμα, οι οικονομικές συνέπειες του Brexit θα είναι σαφώς αρνητικές για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες είναι άγνωστες.
Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επενδύσει στην καινοτομία και την αξιοποίηση του δυναμικού των ισχυρών πανεπιστημίων και έρευνας που διαθέτει, καθώς και αν διατηρήσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και υποδοχής μεταναστών (τουλάχιστον να δέχεται μετανάστες με υψηλή ειδίκευση) οι μακροπρόθεσμες συνέπειες δεν θα είναι απαραίτητα σημαντικές, ειδικά εάν το Ηνωμένο Βασίλειο καταφέρει να αποφύγει μια τιμωρητική στάση εκ μέρους της Ε.Ε., με τη μορφή των εμπορικών φραγμών, κ.λπ.
 
- Μπορεί το Λονδίνο να αντικατασταθεί ως η αναμφισβήτητη οικονομική πρωτεύουσα της Ε.Ε.;
 Βραχυπρόθεσμα όχι.
Ωστόσο, ορισμένες βασικές (χρηματοοικονομικές) λειτουργίες είναι πιθανό να επαναμοιραστούν σε άλλες χώρες της ηπείρου.
Η Βρετανία θα πρέπει να διατηρήσει ορισμένες βασικές πτυχές της ευρωπαϊκής χρηματοοικονομικής/χρηματοπιστωτικης νομοθεσίας, ακόμη κι αν δεν μπορεί πλέον να επηρεάζει τη λειτουργία αυτών των κανόνων ως μια χώρα που δεν ανήκει πια στην ΕΕ, εάν θέλει να δραστηριοποιείται τουλάχιστον στην ΕΕ.
Καθώς ο πλανήτης είναι πολύ μεγάλος και η Βρετανία έχει παράδοση στις υπηρεσίες του χρηματοπιστωτικού κλάδου και μια πιο φιλελεύθερη αντίληψη επίσης, είναι πιθανό να συνεχίσει να δέχεται περισσότερες εισροές ξένων κεφαλαίων από τα άλλα χρηματοοικονομικά κέντρα της ηπείρου.
 
- Κατά μία έννοια, μετά το Brexit η ευρωζώνη θα γίνει Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι σημαίνει λοιπόν το Brexit για την ευρωζώνη; Πιστεύετε ότι αυτό το σημαντικό γεγονός θα είναι και η αρχή της κατάρρευσης της Νομισματικής Ένωσης;
Εάν η ηγεσία της Ε.Ε. δεν λάβει σοβαρά αυτό το γεγονός ως μία σημαντική αφύπνιση και συνεχίσει όπως τα τελευταία πολλά χρόνια, νομίζω ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κατάρρευση (σ.σ. της ευρωζώνης).
Και η κατάρρευση θα μπορούσε να έρθει πιο γρήγορα, αν η σημερινή ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν παραιτηθεί ή αν δεν κινηθεί πιο άμεσα προς τον επαναπροσδιορισμό των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και προς έναν πιο δημοκρατικό χαρακτήρα.
 
- Υπάρχουν αυτή τη στιγμή ασφαλή επενδυτικά «καταφύγια»;
Ο χρυσός είναι ένα ενδιαφέρον επενδυτικό «καταφύγιο» απέναντι στον κίνδυνο ότι η επόμενη ύφεση θα φέρει στο προσκήνιο το θέμα του «νομισματικού πολέμου» ή ανταγωνιστικές υποτιμήσεις που θα αποτρέψουν να δημιουργηθεί ένα ισχυρότερο νόμισμα και αποπληθωρισμός.
Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε ολοένα και πιο ριζοσπαστικά πειράματα με τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική.
Στο κάτω-κάτω, καμία χώρα που εκδίδει το δικό της νόμισμα δεν πρέπει να αποδεχτεί τον αποπληθωρισμό, όμως δεν έχουμε ακόμη βρει έναν τρόπο να «τυπώνουμε» τον χρυσό.
Μεταξύ των χωρών με τα πιο ισχυρά νομίσματα, αν οι δύσκολοι καιροί βρίσκονται μπροστά μας, το δολάριο ΗΠΑ είναι το επενδυτικό «καταφύγιο» που κρίνουμε πως είναι το ασφαλέστερο για τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον.
 
Διαβάστε τη συνέντευξη του John Hardy στα αγγλικά:
 
- There is no Brexit until the UK invokes Article 50 of the Lisbon treaty and activates EU exit procedures. During this period, the forex industry will face some challenges which may prove to be tough to overcome. Which are these challenges? How will Brexit affect the currency markets?
Until the process is set in motion, we only have uncertainty, and that will tend to weigh negatively on sterling and to some degree the euro, and serve as a boost for the US dollar and Japanese yen safe havens.
There could be a small acceleration of these developments once article 50 is actually invoked, as there is still some low level of noise that the UK can somehow avoid a formal Brexit.
Another key is the tone that the EU side takes up from here – whether they are as constructive as possible to avoid negative PR for the EU on the continent or whether they take up a more punitive stance as a scare tactic aimed at preventing other EU peripheral countries from considering EU exits. The latter would be more damaging for global assets and for both sterling and the euro.
 
- How much to you expect the British Pound to suffer from these events? Is there a further risk to the downside for GBP?
In percentage terms, we may have seen the bulk of the move lower if we consider 1.5000 a neutral level for GBP vs. the USD dollar had the entire Brexit situation not materialized. Our base case is for GBPUSD to push to 1.25 in coming months, which is only 4-5 % below recent lows.
 
- As you see it, Brexit would be a positive or negative for Britain economically?
The near term impact is clearly negative for the UK and the longer term is an unknown.
If the UK can invest in innovation and harness the potential of its strong higher education and research institutions, as well as maintaining liberal trade and immigration (for highly qualified labor at minimum) the longer term damage doesn’t have to be severe, particularly if the UK is able to avoid a punitive stance from the EU in the form of trade barriers, etc.
 
- Can London be replaced as the European Financial Capital?
Not in the near term – but there is the valid argument that some key functions will likely have to be reshored back to the continent and as well, that the UK will have to maintain European financial regulation on many fronts, without being able to influence those standards as a non-EU country, if they want to do business in the EU, at least. But the world is a very big place and the UK has a strong tradition in financial services and a more free-wheeling attitude that is more likely to attract foreign capital than continental financial centres.
 
- When or if Britain leaves the EU, the eurozone might become the EU. What does Brexit mean for the eurozone? Do you expect this major event to be the start of the collapse of the Monetary Union?
If the leadership of the EU doesn’t take this as a serious wakeup call and continues as it has for the last many years, I think the clock is ticking for a collapse. And that collapse would be accelerated if the current leadership of the European Commission doesn’t resign or move quickly toward redefining EU institutions along more democratic lines.
 
- At the moment, are there any safe places for investors or traders?
Gold is an interesting safe haven on the risk that the next recession brings a return of the “currency war” theme, or competitive devaluations to avoid a stronger currency and deflation, leading to ever more radical experiments with monetary and combined monetary/fiscal policy.
In the end, no fiat currency country has to accept deflation if it is determined enough, but we haven’t yet figured out a way to print gold. But among the major currency, if troubled times are ahead, the US dollar is our preferred safe haven over the next couple of years at least.
 
Αθηνά Δημητρακοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης