Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Danske Bank: Οι αποδόσεις των ομολόγων παγκοσμίως θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για καιρό ακόμη

Danske Bank: Οι αποδόσεις των ομολόγων παγκοσμίως θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για καιρό ακόμη
Η Danske Bank εξακολουθεί να πιστεύει, ότι "η ΕΚΤ θα επεκτείνει τις μηνιαίες αγορές του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για άλλους έξι μήνες". 
Η καθοδική πίεση στους παγκόσμιους δείκτες και οι αποδόσεις ομολόγων εντάθηκαν μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ, διαπιστώνει η ερευνητική ομάδα της Danske Bank, η οποία προβλέπει, ότι τα επιτόκια και οι αποδόσεις των ομολόγων παγκοσμίως θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για καιρό ακόμη.
Όσον αφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Danske Bank περιμένει να πέσει σε ύφεση το β΄ εξάμηνο του 2016 ή στις αρχές του 2017.
Αναφέρει δε, ότι η ύφεση είναι πιθανό να αναγκάσει την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της τους επόμενους 6 μήνες για τη στήριξη της οικονομίας.
Σημειώνει ακόμη, ότι η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε, ότι προτιμά να μειώσει το τραπεζικό επιτόκιο, πριν από τη χρήση άλλων εργαλείων.
"Αναμένουμε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να κάνει και τα δύο τελικά", αναφέρει η Danske Bank και προσθέτει ότι "αναμένουμε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει το τραπεζικό επιτόκιο κάτω από το 0,50% στο 0,00% και θα επαναλάβει τη διευκόλυνση αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APF), η οποίο αναμένουμε ότι θα επεκταθεί μεταξύ 150-200 δισ. λιρών.
Όσον αφορά στην ΕΕ, αναφέρει ότι επί του παρόντος η ΕΚΤ αγοράζει κάθε μήνα ομόλογα αξίας 80 δισ. ευρώ και προσθέτει ότι "αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα επιταχύνει προσωρινά τις αγορές ποσοτικής χαλάρωσης στα 100 δισ. ευρώ ανά μήνα για το υπόλοιπο του έτους, για την αντιμετώπιση του κινδύνου για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό, αν και προσωρινά θα πέσει κάτω από το 1,3%.
Επιπλέον, η Danske Bank εξακολουθεί να πιστεύει, ότι "η ΕΚΤ θα επεκτείνει τις μηνιαίες αγορές του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για άλλους έξι μήνες, έτσι ώστε να διαρκέσει μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017.
Όσον αφορά στις ΗΠΑ, η Danske Bank επαναλαμβάνει, ότι "βασικό σενάριο μας είναι, ότι η Fed θα είναι σε αναμονή για το επόμενο 12μηνο και η επόμενη αύξηση θα είναι τον Ιούνιο του 2017 και θα ακολουθήσει άλλη μία τον Δεκέμβριο του 2017".
Όσον αφορά στις σκανδιναβικές χώρες, σύμφωνα με την Danske Bank το πιο πιθανό είναι η Τράπεζα της Δανίας να κρατήσει το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο -0,65%, καθώς αναμένεται να αυξηθεί η τιμή του στην ισοτιμία με το ευρώ και αν παραστεί ανάγκη να αγοράσει ευρώ, να επιλέξει να μειώσει το βασικό επιτόκιο στο -0,75%.
Στη Νορβηγία το Brexit αυξάνει σημαντικά την αβεβαιότητα, που σχετίζεται με τις προοπτικές της οικονομίας, αναφέρει η Danske Bank, επισημαίνοντας ότι η Νορβηγία είναι από τους στενότερους εμπορικούς εταίρους της Μεγάλης Βρετανίας.
Έτσι όπως αναφέρεται "περιμένουμε η Τράπεζα της Νορβηγίας να μειώσει τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης το Σεπτέμβριο και κατά πάσα πιθανότητα και πάλι το Δεκέμβριο σε 0%".
Στη Σουηδία η Danske Bank δεν αναμένει οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, αλλά μάλλον ότι η επόμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα είναι μια άλλη επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και ότι θα ανακοινωθεί το β΄ εξάμηνο του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης