Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurasia Group: Η Κίνα επενδύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς το Brexit πλήττει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ

Eurasia Group: Η Κίνα επενδύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς το Brexit πλήττει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ
Η Κίνα ενδιαφέρεται πολύ επενδύσει σε υψηλού κύρους έργα στη Βρετανία, ειδικά στον τομέα της ενέργειας και των υποδομών
Το Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται μια «ειδική σχέση» που εκτείνεται πίσω ακόμα περισσότερο από ό,τι όταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ έπλασε τη συγκεκριμένη φράση το 1946.
Όμως, στον απόηχο των αποτελεσμάτων του βρετανικού δημοψηφίσματος, ένας νέος αντίπαλος, η Κίνα, μπορεί όλο και περισσότερο να ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ για την εύνοια του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Μεγάλη Βρετανία από καιρό θεωρείται ως ένας στρατηγικός και ισχυρός φίλος, καθώς η Ουάσιγκτον χειρίζεται τις σχέσεις της με την ευρύτερη Ευρώπη.
Η γλώσσα και σε ορισμένες περιπτώσεις η κουλτούρα και μόνο έχουν ενθαρρύνει τους ηγέτες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν ιδέες.
Για το Λευκό Οίκο, το Λονδίνο προσφέρει ένα παράθυρο στην ευρωπαϊκή πολιτική.
Η προγραμματισμένη έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλάζει ορισμένες από αυτές τις δυναμικές.
«Το Λονδίνο έχει χάσει τη σημασία του για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ," επισημαίνει ο Charles Lichfield, ένας ειδικός σε θέματα Ευρώπης της μεγαλύτερης εταιρείας παγκοσμίως σε θέματα συμβουλευτικής πολιτικού κινδύνου, Eurasia Group, δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη με μέσα ενημέρωσης μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.
Ο αμερικανός πρόεδρος Barack Obama και ο βρετανός πρωθυπουργός David Cameron είναι γνωστοί για τις φιλικές τους σχέσεις και ο Obama μάλιστα ταξίδεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δείξει την υποστήριξή του για το στρατόπεδο του «Μένουμε» πριν από το δημοψήφισμα της περασμένης εβδομάδας.
Αλλά οι προσπάθειές του δεν βοήθησαν και τώρα ο Cameron βρίσκεται στο δρόμο της εξόδου.
«Η Ουάσιγκτον δεν θα είναι ευχαριστημένη» με το Ηνωμένο Βασίλειο και την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Lichfield.
«Μέρος της έλξης του Λονδίνου για τις ΗΠΑ ήταν ο ρόλος του ως φιλελεύθερη φωνή εντός της Ε.Ε.».

«Αισιόδοξοι» οι Βρετανοί για τις επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο
Την ίδια στιγμή, οι οικονομικές σχέσεις της Κίνας με το Ηνωμένο Βασίλειο διευρύνονται.
Η Κίνα ήδη είναι μεγάλος επενδυτής στο Λονδίνο και ειδικά στην αγορά ακινήτων και στη δημιουργία επιχειρήσεων στην πόλη.
Αρκετές κινεζικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων της Κατασκευαστικής Τράπεζας της Κίνας και της Τράπεζας της Κίνας, έχουν ορίσει το Λονδίνο ως ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό κέντρο τους.
«Οι Βρετανοί είναι πιο διατεθειμένοι να είναι αισιόδοξοι για το πού κατευθύνεται η Κίνα, με δεδομένο ότι τα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά τους κίνητρα είναι ισχυρότερα από ό,τι άλλων χωρών της Ε.Ε.», δήλωσε η Jennifer Harris, ανώτερη συνεργάτις στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, η οποία έχει διατελέσει στο παρελθόν στέλεχος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποστηρίξει την Κίνα σε διάφορες οικονομικές υποθέσεις, ενεργώντας ως γέφυρα μεταξύ της ασιατικής υπερδύναμης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping έγινε αποδέκτης κυριολεκτικά βασιλικής μεταχείρισης όταν επισκέφθηκε το Λονδίνο τον Οκτώβριο, συμπεριλαμβανομένων της διαμονής του στο παλάτι του Μπάκινγχαμ, ενός συμποσίου που διοργάνωσε η βασίλισσα Ελισάβετ Β' και μίας κοινής συνεδρίασης με το Κοινοβούλιο και τον Cameron.

Η Κίνα βλέπει ευκαιρία για αγορές
Οι Κινέζοι ηγέτες έχουν κάνει δηλώσεις για την οικονομική αστάθεια που θα μπορούσε να ακολουθήσει τη νίκη του Brexit, αλλά στρατηγικοί αναλυτές λένε ότι η Κίνα μπορεί να βρει την επαύριο του Brexit μια κατάλληλη στιγμή για να επενδύσει σε περιουσιακά στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Η Κίνα ενδιαφέρεται πολύ επενδύσει σε υψηλού κύρους έργα στη Βρετανία, ειδικά στον τομέα της ενέργειας και των υποδομών», είπε ο Lichfield σε τηλεφωνική του συνέντευξη.
Αυξάνοντας τις επενδύσεις της στη Βρετανία, η Κίνα θα μπορούσε να ανυψώσει το οικονομικό και πολιτικό της προφίλ, κάτι το οποίο είναι ένας από τους στόχους του Πεκίνου, πρόσθεσε.
Λαμβάνοντας υπόψη τις αρνητικές επιπτώσεις που συνδέονται με το Brexit και την αναμενόμενη επιβράδυνση των επενδύσεων από άλλους παγκόσμιους παίκτες, η περαιτέρω εισροή κεφαλαίων από την Κίνα είναι πιθανό να ενθαρρυνθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Ο ισολογισμός του υπ. Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου θα πιεστεί μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, ως εκ τούτου οι κινεζικές επενδύσεις θα είναι ευπρόσδεκτες», είπε ο Lichfield.
Αλλά οι ελκυστικές αποτιμήσεις και μόνο θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Κίνα να ρίξει περισσότερα χρήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Δεδομένης της ιστορίας, οι Κινέζοι δεν θα διστάσουν να επωφεληθούν από το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι λιγότερο συνδεδεμένο με τους εταίρους τους στην Ε.Ε. όσο προχωράμε», δήλωσε ο Paul Holland, συνεταίρος στην εταιρία venture capital Foundation Capital.
Σύμφωνα με την εταιρεία οικονομικών δεδομένων Lipper, η Κίνα έχει ήδη αποκτήσει μερίδιο σε 17 εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου φέτος, σε συμφωνίες που ανέρχονται σε 2,3 δισ. δολ., ένα ποσό που σχεδόν ξεπερνά το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε για αγορές στη Βρετανία το 2015.
«Η Κίνα είναι πρόθυμη να αυξήσει την παρουσία της στην Ευρώπη, έτσι αυτό είναι μια καλή ευκαιρία», δήλωσε ο Le Corre.
«Οι Κινέζοι θα μπορούσαν να παρέμβουν και να αγοράσουν ακίνητα και εταιρείες που θα είναι φθηνότερες λόγω της στερλίνας», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης