Αναλύσεις – Εκθέσεις

Howard Davies (Πρόεδρος RBS): Εντυπωσιάζουν τα απίστευτα λάθη του ΔΝΤ στις προβλέψεις

tags :
Howard Davies (Πρόεδρος RBS): Εντυπωσιάζουν τα απίστευτα λάθη του ΔΝΤ στις προβλέψεις
Κατά τον John Kenneth Galbraith οι οικονομικοί αναλυτές είχαν έρθει στη Γη για να κάνουν τους αστρολόγους να  φαίνονται ΟΚ
Σε μια σκληρή κριτική κατά του ΔΝΤ προβαίνει ο πρόεδρος της Royal Bank of Scotland Howard Davies επικαλούμενος μια καλά κρυμμένη Έκθεση για την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τον Απρίλιο του 2006.
Η έκθεση αυτή εκδόθηκε την περίοδο, όπου υπήρχαν οι πρώτες αμφιβολίες σχετικά με την αγορά ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου στις Ηνωμένες Πολιτείες ωστόσο το ΔΝΤ παρουσίασε μια ειδυλλιακή όψη του όλου ζητήματος.
Το ΔΝΤ  εστιαζόταν στο πως τα παράγωγα και τα στεγαστικά δάνεια subprime αποτελούσε απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Το συμπέρασμα της έκθεσης, όλα είναι καλά.
Στην αγορά ενυπόθηκων δανείων, το ΔΝΤ είδε προοπτικές μιας ομαλής προσγείωσης.
Πίστευε ότι οι παγκόσμιες ανισορροπίες θα χαλαρώσουν σταδιακά.
Επίσης εγκωμίασε την ικανότητα των αγορών των ΗΠΑ και των χρηματοπιστωτικών εταιριών να δημιουργήσουν καινοτόμα μέσα για να "προσελκύσουν και να διατηρήσουν τα υψηλά επίπεδα των εισροών κεφαλαίων."
Πράγματι, οι αγορές των ΗΠΑ είχαν περιγραφεί ως "βαθιά, ευέλικτες, πιο εξελιγμένες, και σε γενικές γραμμές καλά οργανωμένες "
Το ΔΝΤ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «μια ευρύτερη διασπορά του πιστωτικού κινδύνου στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι εύλογη».
Ως αποτέλεσμα, «οι τράπεζες θα πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτες και οικονομικά σταθερές, θα οδηγηθούμε σε λιγότερες πτωχεύσεις τραπεζών και πιο συνεπή παροχή πιστώσεων.
«Έχουμε εισέλθει σε μια εποχή κατά την οποία «οι εμπορικές τράπεζες μπορεί να είναι λιγότερο ευάλωτες στον δανεισμό ή στις οικονομικές κρίσεις» ανέφερε το 2006 το ΔΝΤ.
Όλα αυτά μας θυμίζουν μια δήλωση του John Kenneth Galbraith ότι οικονομικοί αναλυτές είχαν έρθει στη Γη για να κάνουν τους αστρολόγους να  φαίνονται ΟΚ.
Έτσι, ίσως θα πρέπει να εκγλυφθούν οι πιο πρόσφατες εκθέσεις του ΔΝΤ, οι οποίες είναι γεμάτες από σκοτεινές προειδοποιήσεις. Δεν θα ήταν έκπληξη αν σε μια δεκαετία, το Ταμείο θα συνεχίσει να επηρεάζεται από την αποτυχία της να προειδοποιεί εγκαίρως για την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Και, πράγματι, υπάρχουν ενδείξεις ότι το ΔΝΤ βλέπει προβλήματα παντού.
Η μεγάλη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει το ΔΝΤ είναι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης, και το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία κατ 'αρχήν είναι επιλύσιμα.
 Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει πλήρη επίγνωση του κινδύνου από τις πιο αδύναμες τράπεζες;
Η οικονομία της ευρωζώνης εξαρτάται  σε μεγάλο βαθμό από την τραπεζική πίστωση, άρα η αντιμετώπιση του θέματος δεν είναι απλή.
Με την ποσοτική χαλάρωση η ΕΚΤ μπορεί να αναβάλει μόνο την ημέρα της αναμέτρησης με την ιστορία…. όχι να την αποτρέψει.
Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι ο κλάδος ασφαλειών ζωής θα μπορούσε να είναι μια μελλοντική πηγή συστημικού κινδύνου, και συνεπώς πρέπει να υπόκειται σε μακροπροληπτική προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.
Το ΔΝΤ φαίνεται να αγνοεί ότι ένα καθεστώς προσομοίωσης για τις ασφαλιστικές έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή σε ορισμένες χώρες, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης