Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Θετική εξέλιξη το Brexit για την Βρετανία, λόγω υποτίμησης στερλίνας

Societe Generale: Θετική εξέλιξη το Brexit για την Βρετανία, λόγω υποτίμησης στερλίνας
Όλες οι μεγάλες οικονομίες κατευθύνονται προς μια αποπληθωριστική περίοδο χαμηλής ανάπτυξης, παρόμοια με αυτή που βιώνει η Ιαπωνία τις τελευταίες δεκαετίες
Η Societe Generale είναι θετική σχετικά με τις παρενέργειες από μία νίκη του Brexit.
Ειδικότερα, ο στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale, Albert Edwards, πιστεύει ότι το Brexit θα βοηθήσει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ενώ ο Edwards δεν είχε λάβει επίσημη θέση σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, πίστευε ότι η υποτίμηση της βρετανικής στερλίνας μετά από μία πιθανή νίκη του «Φεύγουμε» θα ήταν επωφελής.
«Mια υποτίμηση της στερλίνας αυξάνει τις τιμές των εισαγωγών και συμπιέζει τα οικιακά πραγματικών εισοδημάτων, αλλά η ανάπτυξη των κερδών που απολαμβάνουν οι εταιρείες από μια ασθενέστερη στερλίνα θα πρέπει να δημιουργήσει μία θετική τάση για τις τιμές και τους μισθούς, απομακρύνοντας τη χώρα από την αποπληθωριστική άβυσσο που περιμένει όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες στην επόμενο ύφεση», γράφει ο Edwards σε σημείωμα προς τους πελάτες της τράπεζας σήμερα Τετάρτη 22 Ιουνίου.
Ο ίδιος είναι της γνώμης ότι όλες οι μεγάλες οικονομίες κατευθύνονται προς μια αποπληθωριστική περίοδο χαμηλής ανάπτυξης, παρόμοια με αυτή που βιώνει η Ιαπωνία τις τελευταίες δεκαετίες.
Έτσι, η υποτίμηση του νομίσματος θα προκαλέσει πληθωρισμό που μπορούν να καταπολεμήσει, για ένα χρονικό διάστημα, αυτό το αποπληθωριστικό φαινόμενο και να βοηθήσει να κρατήσει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου από την κακή τύχη που περιμένει τον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο.
Ο Edwards συμφώνησε με τη γνώμη του δισεκατομμυριούχου George Soros ότι «είναι πιθανές επιπτώσεις με εκείνη της υποτίμησης της στερλίνα τη "Μαύρη Τετάρτη" το 1992».
Όμως, ο Edwards βλέπει το ενδεχόμενο αυτό ως θετική ευκαιρία για το Ηνωμένο Βασίλειο να εξισορροπήσει την οικονομία του:
«Μετά από αυτή την καταστροφή, που πολλοί φοβούνται την επανάληψή της, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου στην πραγματικότητα ανέκαμψε σημαντικά και η ανεργία μειώθηκε απότομα.
Στο σημερινό περιβάλλον, όπου οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις έχουν αποτύχει να δημιουργήσουν μια αρκετά ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, θα πίστευε κανείς ότι μια σημαντική υποτίμηση στο νόμισμα θα ήταν ευπρόσδεκτη, καθώς είναι ένας τρόπος για να τονωθεί ο πληθωρισμός.
Αλλά ακόμη και στην περίπτωση νίκης του "Μένουμε", η στερλίνα θα έχει πρόβλημα».

Screen Shot 2016 06 22 at 9.12.48 AM

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης