Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Credit Suisse: Το Brexit θα προκαλέσει κραχ στις αγορές, χειρότερο από της «Μαύρης Τετάρτης»

Credit Suisse: Το Brexit θα προκαλέσει κραχ στις αγορές, χειρότερο από της «Μαύρης Τετάρτης»
Η πρώτη άμεση συνέπεια του Brexit θα είναι η ραγδαία υποτίμηση της στερλίνας και η σοβαρή φυγή κεφαλαίων, σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα
Εάν οι Βρετανοί ψηφοφόροι επιλέξουν έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το κραχ που θα πλήξει τις αγορές θα είναι πολύ χειρότερο από αυτό της «Μαύρη Τετάρτης», αναφέρουν οι αναλυτές της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας Credit Suisse.
Η πρώτη άμεση συνέπεια του Brexit θα είναι η ραγδαία υποτίμηση της στερλίνας και η σοβαρή φυγή κεφαλαίων, σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα.
Η υποτίμηση της στερλίνας θα θυμίζει τη «Μαύρη Τετάρτη» του 1992, όταν το βρετανικό νόμισμα κατέρρευσε, καθώς η κυβέρνηση την απέσυρε από τον Mηχανισμό Συναλλαγματικών Iσοτιμιών.
Κατά την Credit Suisse άμεσες θα είναι οι συνέπειες στις αγορές από ένα ενδεχόμενο Brexit.


Σημειώνεται ότι χθες, ο George Soros, ο οποίος κέρδισε 1 δισ. στερλίνες από την κατάρρευση του βρετανικού νομίσματος το 1992, προειδοποίησε ότι το Brexit θα προκαλέσει την κατάρρευση της βρετανικής λίρας.
Σε άρθρο του στον Guardian το θρυλικός επενδυτής δήλωσε ότι η Βρετανία κινδυνεύει σήμερα όπως και στο παρελθόν να υποστεί την χειρότερη κατάρρευση του νομίσματος της αν αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
"Είναι λογικό να υποθέσουμε, με δεδομένες τις προσδοκίες που συνεπάγεται η τιμολόγηση της αγοράς προς το παρόν, ότι μετά από ένα Brexit η λίρα θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 15% και ενδεχομένως 20%.
Στις 6 Σεπτεμβρίου 1992, η στερλίνα υποχώρησε 4%, ενώ έως τα τέλη του μήνα είχε υποτιμηθεί κατά 15%.


Επίσης η Credit Suisse αναφέρει ότι θα προχωρήσει στην υποβάθμιση των προβλέψεών της για τον χρηματιστηριακό δείκτη FTSE 100 κατά 6%, σε περίπτωση επικράτησης του Brexit στο αυριανό δημοψήφισμα στη Βρετανία (23/06).
Ειδικότερα, οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας θα υποβαθμίζουν τον στόχο για τον FTSE 100 στις 6.200 μονάδες έως τα τέλη του 2016, από 6.600 μονάδες (-6%).
Παράλληλα θα υποβαθμίσουν τον στόχο για τον S&P 500 στη Wall Street, στις 2.000 μονάδες, από τις 2.150 και για τον Euro Stoxx 50 στις 2.950 μονάδες από 3.350 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης