Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Καμία καινοτομία από την ομιλία της Yellen, παρά την αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας

Goldman Sachs: Καμία καινοτομία από την ομιλία της Yellen, παρά την αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας
Παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης της απασχόλησης, η πρόεδρος της Fed δηλώνει «αισιόδοξη ότι θα δούμε περαιτέρω βελτιώσεις στην αγορά εργασίας και την οικονομία ευρύτερα τα επόμενα λίγα χρόνια»
«Προσέφερε ελάχιστα νέα πράγματα» είναι το σχόλιο της Goldman Sachs για την ομιλία της προέδρου της Fed, Janet Yellen, σήμερα Τρίτη 21 Ιουνίου 2016, στην αμερικανική Γερουσία, όπου παρουσίασε την εξαμηνιαία της έκθεση για τη νομισματική πολιτική.
Αναλυτικά στο σχετικό σημείωμα του αναλυτή της Goldman Sachs, Jan Hatzius, αναφέρονται τα εξής:
Καμία καινοτομία από τη Yellen.
Η επικεφαλής της Fed προσέφερε ελάχιστα νέα πράγματα κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας.
Παρέμεινε αισιόδοξη για τις προοπτικές της οικονομίας, αλλά είπε ότι η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed θα πρέπει να προσέξει τα εισερχόμενα δεδομένα από την αγορά εργασίας, ώστε να προσδιοριστεί κατά πόσον οι πρόσφατες ενδείξεις επιβράδυνσης είναι όντως παροδικές.
Στα βασικά σημεία της ομιλίας της περιλαμβάνονται τα εξής:
1. Τα σχόλια της προέδρου της Fed, Janet Yellen, στην πρώτη ημέρα της κατάθεσής της ενώπιον του Κογκρέσου παρέμειναν κοντά στις παρατηρήσεις της στην ομιλία της μετά τη συνέντευξη Τύπου για τη συνάντηση της νομισματικής Επιτροπής στις 15 Ιουνίου και στην ομιλία της για τις προοπτικές της οικονομίας στις αρχές Ιουνίου.
Η Yellen σημείωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη υπήρξε «άνιση» τον τελευταίο καιρό και ότι η αύξηση της απασχόλησης επιβράδυνε τον Απρίλιο και το Μάιο.
Παρόλ' αυτά, παραμένει «αισιόδοξη ότι θα δούμε περαιτέρω βελτιώσεις στην αγορά εργασίας και την οικονομία ευρύτερα μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια».
Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed θα παρακολουθεί τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στενά για να «δει εάν η πρόσφατη επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της απασχόλησης είναι παροδική, όπως πιστεύουμε ότι είναι».
2. Οι περισσότερες από τις ερωταπαντήσεις επικεντρώθηκαν σε πιο μακροπρόθεσμα διαρθρωτικά ζητήματα, όπως είναι ο αντίκτυπος της πτώσης της δυνητικής αύξησης στις δαπάνες κεφαλαίου, καθώς και στις προκλήσεις των αλλαγών εξαιτίας της τεχνολογίας σε ορισμένα τμήματα του εργατικού δυναμικού, αλλά και σε ρυθμιστικά θέματα.
Σχετικά με τα αρνητικά επιτόκια, η Yellen είπε ότι πιστεύει ότι η Federal Reserve έχει τη νομική εξουσία να χρεώνει αρνητικά επιτόκια, αλλά ότι αυτή η προσέγγιση πιθανότατα βρίσκεται πολύ χαμηλά στη λίστα των επιλογών σε περίπτωση ύφεσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης