Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Danske Banke: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική σε περίπτωση Brexit

Danske Banke: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική σε περίπτωση Brexit
Η BoE επανέλαβε ότι «ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της για την επίτευξη της αποστολή της για τον πληθωρισμό»
Σήμερα, η Τράπεζα της Αγγλίας, όπως αναμενόταν άφησε τα επιτόκια και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αμετάβλητο.
Σύμφωνα με τους αναλυτές από την Danske Bank, η Κεντρική Τράπεζα θα διευκολύνει τη νομισματική της πολιτική σε περίπτωση Brexit.
Στα βασικά σημεία της τελευταίας του ανάλυσης αναφέρουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) δεν ήθελε να παρέμβει στην εκστρατεία για το δημοψήφισμα και απλά περιμένει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος την επόμενη Παρασκευή.
Η Τράπεζα της Αγγλίας λέει ότι είναι "δύσκολο να ερμηνεύσει" τις πρόσφατες δημοσιεύσεις στοιχείων και ότι η "επιτροπή να είναι πιο προσεκτική στην εξαγωγή συμπερασμάτων".
Η BoE επανέλαβε ότι "ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της για την επίτευξη της αποστολή της για τον πληθωρισμό".
Το τελευταίο το ερμηνεύουμε ως ένα σημάδι ότι η Τράπεζα της Αγγλίας είναι έτοιμη να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική, εάν είναι απαραίτητο.
Αν και υπάρχουν κάποιες εικασίες ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μπορούσε να αυξήσει τα τραπεζικά επιτόκια ως απάντηση στον υψηλότερο πληθωρισμό, λόγω μιας απότομης πτώσης της στερλίνας σε περίπτωση Brexit, πιστεύουμε ότι η BoE θα το εξετάσει ενδελεχώς, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων στη ζήτηση.
Σε περίπτωση Brexit αναμένουμε η Τράπεζα της Αγγλίας θα χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική, για να στηρίξει την οικονομία.
Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, περιμένουμε ότι η BoE θα μειώσει το τραπεζικό της επιτόκιο από 0,50% σε 0% (επί του παρόντος, η Τράπεζα της Αγγλίας έχει αποκλείσει τα αρνητικά επιτόκια, αλλά και άλλες κεντρικές τράπεζες με αρνητικά επιτόκια παρομοίως αρνούνταν προηγουμένως μία τέτοια εξέλιξη) και να συνεχίσετε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Εάν χρειαστεί, θα μπορούσε επίσης να λάβει μέτρα διευκόλυνσης της πισττικής επέκτασης.
Σε περίπτωση Bremain (παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε.), αναμένουμε ότι η ανάπτυξη θα ανεβάσει ρυθμό στο Β' εξάμηνο του 2016 και η Τράπεζα της Αγγλίας θα μπορούσε να προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων στο Α' τρίμηνο του 2017, αν και οι κίνδυνοι δείχνουν ότι οι αυξήσεις θα έρθουν αργότερα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης