Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BNP Paribas: Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα ύφεσης - Τι δείχνουν τα εταιρικά κέρδη

BNP Paribas: Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα ύφεσης - Τι δείχνουν τα εταιρικά κέρδη
Η μείωση των ποσοστών κερδοφορίας είναι συχνά ένα σημάδι ότι η οικονομία είναι πολύ «άρρωστη»
Η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει πολύ άσχημη για την αμερικανική οικονομία και μάλιστα πολύ σύντομα.
Ενώ ο καθένας έχει εστιάσει την προσοχή του στην ισχυρή αγορά εργασίας και την αξιοπρεπή κατανάλωση, η πραγματική κατάρρευση της οικονομίας των ΗΠΑ προέρχεται από τον τομέα των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον Paul Mortimer-Lee της BNP Paribas, σε σημείωμαά του με τίτλο «Ανάπτυξη στις ΗΠΑ: Η γέννηση μίας θύελλας;».
«Γιατί τόσοι πολλοί, συμπεριλαμβανομένης της Fed, δεν έχουν δει τους κινδύνους που εμφανίζονται τώρα πολύ πιο σαφείς», αναρωτιέται ο Mortimer-Lee, επικεφαλής οικονομολόγος της BNP στις ΗΠΑ.
«Η απάντηση είναι ότι ψάχνουν σε λάθος κατεύθυνση, εφησυχάζοντας από την ενίσχυση της απασχόλησης και την κατανάλωση.
Αυτό που παραβλέπει αυτή η άποψη είναι ότι η απειλή της ύφεσης προέρχεται από τον επιχειρηματικό τομέα».
Σύμφωνα με τον Mortimer-Lee, η πτώση των κερδών στον τομέα των επιχειρήσεων προμηνύει συνήθως μια ύφεση.
Στην περίπτωση αυτή, η στασιμότητα του πληθωρισμού αντανακλά την ανικανότητα των αμερικανικών εταιρειών να αυξήσουν τις τιμές στο επίπεδο που απαιτείται για να διατηρήσουν τα κέρδη τους, ενώ το κόστος εργασίας αυξάνεται.
Για να το πει κανείς με έναν διαφορετικό τρόπο, οι εταιρείες πληρώνουν τους εργαζόμενους περισσότερο και δεν μπορούν να αυξήσουν τις τιμές τους ώστε να συμβαδίζουν με την αύξηση του κόστους.
Έτσι, τα κέρδη μειώνονται.
Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με τον Mortimer-Lee, μοιάζει εντυπωσιακά με την εισαγωγή στην ύφεση του 2001, πριν από την οποία είχε προηγηθεί πτώση των εταιρικών κερδών.
«Πιστεύουμε ότι σε μια οικονομία με έναν ιδιωτικό τομέα που είναι προσανατολισμένος στο κέρδος, το ποσοστό του κέρδους και η δυναμική του αποτελεί καθοριστικό παράγοντα του οικονομικού κύκλου», γράφει ο Mortimer-Lee.
«Ενώ μερικοί έχουν υποστηρίξει ότι οι κύκλοι δεν πεθαίνουν λόγω "ηλικίας", η μείωση των ποσοστών κερδοφορίας είναι συχνά ένα σημάδι ότι η οικονομία είναι πολύ άρρωστη, οποιαδήποτε και αν είναι η ηλικία της ανάκαμψης».
Οι επιχειρήσεις αντιδρούν στην πτώση των κερδών τους περικόπτοντας τις κεφαλαιουχικές δαπάνες και τις επενδύσεις τους.
Αν δεν επενδύουν, δεν υπάρχει ανάγκη για νέους εργαζόμενους, οπότε οι προσλήψεις μειώνονται και οι εργαζόμενοι αρχίζουν να διακρατούν τα χρήματά τους.
Η κατανάλωση πέφτει και το όλο πράγμα καταρρέει.

Screen Shot 2016 06 15 at 8.26.05 AM

«Αλλά οι κεφαλαιουχικές δαπάνες έχουν υπάρξει αδύναμες πρόσφατα.
Οι επενδύσεις στο πετρέλαιο παίζουν βέβαια καθοριστικό ρόλο, αλλά η γενικότερη εικόνα δε3ίχνει ότι η αδύναμη εικόνα των εταιρικών κερδών ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει αρχίσει να οδηγεί σε ασθενέστερες κεφαλαιουχικές δαπάνες με χρονική υστέρηση», σημειώνει ο Mortimer- Lee.
«Συχνά, τέτοια επεισόδια δεν τελειώνουν καλά».
Πρόσθεσε δε ότι η αναταραχή στην χρηματιστηριακή αγορά τον Αύγουστο του και στις αρχές του έτους έκαναν τις εταιρείες πιο προσεκτικές για τις οικονομικές συνθήκες.
Οπότε, ο Mortimer-Lee προβλέπει ότι ο κίνδυνος για μία ύφεση στους επόμενους 12 μήνες κινείται στο 40%-50%, ανάλογα με τα δεδομένα στην αγορά εργασίας.
«Θα πρέπει να κρατηθούμε γερά, επειδή πρόκειται να είναι μια δύσκολη διαδρομή», έγραψε ο Mortimer-Lee.
«Ο κίνδυνος για μία ύφεση αυξάνεται, αν και αυτό δεν είναι προς το παρόν το βασικό μας σενάριο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης