Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Pimco: Σταθερό, αλλά όχι και ασφαλές το παγκόσμιο outlook - Που πρέπει να εστιάσουν οι επενδυτές

Pimco: Σταθερό, αλλά όχι και ασφαλές το παγκόσμιο outlook - Που πρέπει να εστιάσουν οι επενδυτές
Τα σημαντικά προβλήματα και οι «κακοτοπιές» στις επενδύσεις - Κρατήστε κεφάλαια και προχωρήστε σε επιλεκτικές τοποθετήσεις
Οι καλές επενδυτικές ευκαιρίες παραμένουν, αλλά οι επενδυτές πρέπει να αποζημιώνονται για την αυξανόμενη αβεβαιότητα και τους κινδύνους της εξάντλησης των πολιτικών.
Αυτό επισημαίνει σε έκθεσή του για την κατάσταση και τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας ο επενδυτικός κολοσσός Pimco και διερωτάται:
Πόσο σταθερή είναι η παγκόσμια οικονομία και ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα αυτή;
Το Μάιο του 2015 το βασικό μας σενάριο για τις προοπτικές έβλεπε ότι οι κεντρικές τράπεζες περιορίζονται από την υψηλή μόχλευση και την υποτονική ανάπτυξη για να ρυθμίσουν τα επιτόκια σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από εκείνα που επικρατούσαν πριν από την κρίση.
Για την ευρωζώνη και την Ιαπωνία περιμέναμε ότι τα πραγματικά επιτόκια θα παρέμεναν αρνητικά κατά το μεγαλύτερο μέρος, αν όχι για το σύνολο, του χρονικού ορίζοντα που εξετάζουμε.
Για τις ΗΠΑ προβλέπαμε μία σταδιακή πορεία ανόδου των επιτοκίων η οποία και συνάδει πλήρως με τη Νέα Ουδετερότητα.
Είχαμε δει επίσης μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ της επιθυμίας της Fed να «μαζέψει» τον ισολογισμό της και τη διπλή εντολή των στόχων της για υποστήριξη της ανάπτυξης και άνοδο του πληθωρισμού προς το στόχο του 2%.
Το βασικό μας σενάριο πέρυσι είδε έναν κόσμο οικονομιών που συγκλίνουν σε τροχιές μέτριας ανάπτυξης, με τα κενά παραγωγής να μειώνονται και με τον πληθωρισμό να αυξάνεται προς το στόχο.
Έχουμε επίσης εντοπίσει βασικούς κινδύνους ουρά για το βασικό σενάριο, όπως την πιθανότητα μιας παγκόσμιας ύφεσης, οπότε και λίγες χώρες εκτός των ΗΠΑ και της Κίνα θα έχουν αρκετό χώρο για ελιγμούς.



Τα κρίσιμα ερωτήματα για φέτος
Η παγκόσμια οικονομική προοπτική: Είναι η «ουρά» της περυσινής χρονιάς η βάση για το τρέχον έτος; Στο γράφημα 2 φαίνεται η άποψη του ΔΝΤ.
Κίνα: Είναι το ταξίδι εξίσου σημαντικό με τον προορισμό;
Νομισματική πολιτική: φθινουσών αποδόσεων ή αδιέξοδο;
Πολιτικό λαϊκισμό και την πόλωση: πυροτέχνημα ή κοσμική πραγματικότητα;



Η πρόβλεψή μας για την παγκόσμια οικονομία
Βρισκόμαστε σήμερα σε μια μετά την κρίση της παγκόσμιας οικονομίας στην οποία η ανάπτυξη είναι αρκετά γρήγορη για να αποφευχθεί η ταχύτητα απώλειας στήριξης, αλλά δεν υπάρχει προφανής ή υποψήφια πηγή παραγωγικότητας ή οργανικής ζήτησης που θα στηρίξει μια βάση για πιο ισχυρή ανάπτυξη.
Ο αποπληθωρισμός έχει αποφευχθεί και τα κενά παραγωγής σε πολλές μεγάλες οικονομίες έχουν κλείσει, αλλά ελάχιστες κεντρικές τράπεζες σήμερα επιτυγχάνουν το στόχο του 2% για τον πληθωρισμό, πόσο μάλλον την υπέρβαση του.
Και έτσι, το σύστημα έχει αποφύγει μία κατάρρευση λόγω των μηδενικών και των αρνητικών επιτοκίων σε πολλές χώρες, τη μαζική ρευστότητα από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες και την έκρηξη των επενδύσεων του χρέους που χρηματοδοτούνται στην Κίνα και κάποιες αναδυόμενες αγορές.
Ένα πιθανό σενάριο, και μάλιστα αυτό παραμένει η βασική υπόθεση της Pimco, είναι ότι μια εκδοχή αυτού του στάτους κβο απλά θα συνεχιστεί και θα εξελιχθεί σταδιακά για τα επόμενα 3-5 χρόνια.
Πιο συγκεκριμένα, το βασικό μας σενάριο για τις ΗΠΑ προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά ή λίγο πάνω από το 1,5%-2% ανά έτος, ο πληθωρισμός θα κυμανθεί γύρω από το στόχο του 2% και η Fed σταδιακά θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κοντά στο 2%-3%.
Για την ευρωζώνη το βασικό σενάριο προβλέπουμε μία μέτρια τάση ανάπτυξης μεταξύ 1%-1,5% ετησίως, με τον πληθωρισμό να παραμένει λίγο κάτω από το 2%. Τέλος, για την Κίνα, βασική πρόβλεψη είναι ότι θα υπάρξει μία ανάπτυξη μεταξύ 5%-6% και ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 2% περίπου.
Πάντως, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σήμερα σε μια κατάσταση ανισορροπίας και έχει παραμείνει σταθερή μέχρι τώρα μόνο μέσω τριών υποστηρικτικών πολιτικών: από τα μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια, από τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και από τη μόχλευση στην Κίνα και την ευρωπαϊκή περιφέρεια. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν φθίνουσες αποδόσεις σε όλα αυτά τα στηρίγματα, ενώ ταυτόχρονα πιστεύουμε ότι τα κόστη των αντισυμβατικών πολιτικών αυξάνονται και η ικανότητα να διατηρηθεί η ανάπτυξη με την όλο και υψηλότερη μόχλευση σε ορισμένες χώρες είναι περιορισμένη.
Όσον αφορά τη «ρίψη χρημάτων από τα ελικόπτερα», θεωρούμε πολύ απίθανο να συμβεί στις ΗΠΑ.
Αντίθετα, στην Ιαπωνία υπάρχει ήδη ένας μάλλον υψηλός βαθμός συντονισμού μεταξύ της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής.
Οι τρεις μεγάλες οικονομίες του κόσμου -ΗΠΑ, Γερμανία και Κίνα- έχουν χώρο για να τρέξουν πιο επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές.
Τέλος, μια πιθανή θετική εξέλιξη για τις παγκόσμιες προοπτικές στο βασικό σενάριο μας είναι ότι η διόρθωση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και τα προβλήματα για το δολάριο φαίνεται να έχουν σε μεγάλο βαθμό ολοκληρώσει τον κύκλο τους.
Εν ολίγοις, οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα αυξάνονται και οι επενδυτές θα πρέπει να αποζημιωθούν προκαταβολικά για την αυξημένη αβεβαιότητα και τις πιθανές συνέπειες της εξάντλησης των νομισματικών πολιτικών.

Επιπτώσεις των επενδύσεων
Μείνετε εκτός «θάλασσας» και κρατήστε κεφάλαια.
Συνολικά, αναμένουμε να έχουμε πιο προσεκτικές τοποθετήσεις στα χαρτοφυλάκιά μας και να κάνουν την διακράτηση κεφαλαίων πρώτη προτεραιότητά μας.
Θα είναι ζωτικής σημασίας για τη στόχευση στοιχείων ενεργητικού υψηλής ποιότητας, αλλά όχι απαραίτητα εκείνων με την υψηλότερη απόδοση, και θέλουμε να δούμε αρκετά ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη.
Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε αποκλειστικά και μόνο στη στήριξη των κεντρικών τραπεζών.
Το περιβάλλον είναι πιθανό να παραμείνει πολύ δύσκολο για τις επενδύσεις και θα επιδιώξουμε να αποφύγουμε τις επενδύσεις όπου υπάρχει πραγματικός κίνδυνος μόνιμης απώλειας κεφαλαίου.
Προφυλαχθείτε από τις αρνητικές αποδόσεις και προστατευτείτε από τον ασύμμετρο κίνδυνο αύξησης των αποδόσεων.
Οι προοπτικές στην ευρωζώνη υπόκεινται σε μία σειρά κινδύνων, οικονομικούς, πολιτικούς και ρυθμιστικούς, και υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με την αξιοπιστία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και την προστασία του κράτους δικαίου.
Σε τρέχουσες αποτιμήσεις και λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους για τις προοπτικές αναμένουμε ότι θα είμαστε προσεκτικοί και πολύ επιλεκτικοί στις τοποθετήσεις μας.

Ψάξτε για ευκαιρίες στις αναδυόμενες αγορές
Ενώ υπάρχουν προκλήσεις ειδικές για κάθε χώρα, ειδικά στις αναδυόμενες αγορές οι συνθήκες ρευστότητας έχουν επιδεινωθεί.
Θα εξετάσουμε χώρα προς χώρα και τομέα ανά τομέα τις καλές επενδυτικές ευκαιρίες.

Αύξηση των κινδύνων;


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης