Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Faber: Πιστεύω ότι ένα Brexit θα δώσει ώθηση στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη

Faber: Πιστεύω ότι ένα Brexit θα δώσει ώθηση στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη
«Η Ελβετία τα πάει πολύ καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη. Οπότε, μήπως η Βρετανία κάνει το ίδιο;»
Καθώς οι επενδυτές φωνάζουν για τις επιπτώσεις μίας πιθανής αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το γνωστό «Brexit», ένας από τους μεγαλύτερους αντιθετικούς χαρακτήρες της αγοράς στέλνει ένα απρόσμενο μήνυμα.
«Τυχαίνει να πιστεύω ότι ένα Brexit θα είναι δώσει ώθηση στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο μεγαλοεπενδυτής Marc Faber στο CNBC την Τετάρτη 8 Ιουνίου.
«Μία τέτοια εξέλιξη θα δώσει και σε άλλες χώρες κίνητρο να εγκαταλείψουν την κακή οργάνωση της Ε.Ε.».
Παράλληλα, τόνισε ότι μία νίκη του «Φεύγουμε» στο δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου θα ήταν μια ιδανική πορεία δράσης για τη χώρα.
Επιπλέον, ο Faber εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι μικρές χώρες, όπως η Κροατία, η Εσθονία και η Μάλτα, θα ευημερούσαν, επίσης, ως ανεξάρτητες χώρες έναντι της συμμετοχής τους σε ένα μεγαλύτερο σύστημα.
Επί του παρόντος, η Ε.Ε. έχει 28 μέλη που λειτουργούν μέσα σε μια ενιαία αγορά, με στόχο την ενθάρρυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron εξέφρασε την αντίθεσή του για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., εξηγώντας σε άρθρο του στην The Telegraph ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «το στοίχημα του αιώνα».
Ωστόσο, αυτός είναι ένας κίνδυνος που ο Faber λέει η Βρετανία θα πρέπει να είναι πρόθυμη να αναλάβει και σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια «αυτοκρατορία που είναι εξαιρετικά γραφειοκρατική».
Περαιτέρω, ο Faber εξηγεί ότι το Brexit δεν θα ήταν μια καταστροφή.
«Αντίθετα, θα ήταν το καλύτερο πράγμα που έχει συμβεί ποτέ για τη Βρετανία!».
Ο ίδιος υπερασπίστηκε την θέση του επικαλούμενος την Ελβετία, η οποία δεν είναι μέλος της Ε.Ε., ούτε του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, αλλά, παρόλ' αυτά, λειτουργεί στην «ενιαία» αγορά.
Αυτό επιτρέπει στους Ελβετούς να έχουν δικαιώματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά θεωρητικά τους επιτρέπει να λειτουργούν ανεξάρτητα και από τις δύο ομάδες.
«Η Ελβετία τα πάει πολύ καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη.
Οπότε, μήπως η Βρετανία κάνει το ίδιο;», διερωτάται.
Με την προσδοκία ότι η Βρετανία θα επιλέξει να αποχωρήσει από την Ε.Ε., ο Faber συμβουλεύει τους επενδυτές να προετοιμαστούν για ένα ξεπούλημα στις αγορές αμέσως μετά, αλλά και ότι θα υπάρξουν μακροπρόθεσμα οφέλη.
«Το κατεστημένο έχει πει ότι αν συμβεί ένα Brexit θα χάσουν τις εξαγωγές.
Αυτό δεν είναι αλήθεια.
Μπορούν να κάνουν διμερείς συμφωνίες», σημειώνει.
Ο Faber ενημέρωσε ακόμη ότι τα ευρωπαϊκά έθνη θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στην Ασία, κυρίως στην Κίνα και στην Ινδία, όταν θα αναζητήσουν νέους εταίρους στις εξαγωγές.
Με αυτό κατά νου, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Brexit θα ήταν μια θετική εξέλιξη για τη Βρετανία και για την Ευρώπη συνολικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης