Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Οι καλύτερες υπηκοότητες διεθνώς - Στην κορυφή 32 χώρες της ΕΕ και η Ελλάδα

tags :
Economist: Οι καλύτερες υπηκοότητες διεθνώς - Στην κορυφή 32 χώρες της ΕΕ και η Ελλάδα
Ένας νέος «δείκτης ποιότητας ιθαγένειας» προσπαθεί να ποσοτικοποιήσει την αξία της ιθαγένειας με βάση την αξία που έχει για ένα άτομο που ζει στη χώρα και την ικανότητα να ζήσει ή να εργαστεί σε άλλη χώρα
Εάν ένα μωρό γεννηθεί σε μια πλούσια χώρα, θα έχει μια μακρύτερη, υγιέστερη ζωή, με περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες από κάποιο που γεννήθηκε σε μια φτωχή χώρα που κλονίζεται από συγκρούσεις.
Αλλά η ποσοτική εκτίμηση της αξίας της ιθαγένειας ενός ατόμου σε σχέση με εκείνη ενός άλλου είναι δύσκολη.
Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του σήμερα Πέμπτη 2 Ιουνίου το περιοδικό The Economist, ο αριθμός των χωρών που ένα άτομο μπορεί να ταξιδέψει ή να εγκατασταθεί χωρίς γραφειοκρατικούς περιορισμούς μπορεί να είναι ένας δείκτης, αλλά η ελκυστικότητα των χωρών αυτών είναι εξίσου σημαντική.
Οι Ρώσοι υπήκοοι μπορούν να ταξιδέψουν σε πάνω από 100 χώρες χωρίς θεώρηση, για παράδειγμα, αλλά καμία τους δεν είναι πλούσια οικονομία.
Παρομοίως, το μέγεθος μιας οικονομίας μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας, αλλά δεν αντιπροσωπεύει τις ευκαιρίες εγκατάστασης.
Οι Αμερικανοί επωφελούνται από το ότι ζουν στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, παρόλ' αυτά μπορούν να εγκατασταθούν μόνο σε λίγες μικρότερες οικονομίες.
Ένας νέος «δείκτης ποιότητας ιθαγένειας» (QNI) από την εταιρεία συμβούλων Henley & Partners προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό, εξετάζοντας την αξία της ιδιότητας του πολίτη με βάση δύο κριτήρια:
Με βάση τι αξία έχει για ένα άτομο που ζει στη χώρα (εσωτερική αξία) και την ικανότητα να ζήσει ή να εργαστεί αλλού (εξωτερική αξία).
Η εσωτερική αξία συνδυάζει την οικονομική βαρύτητα ενός έθνους, τις επιδόσεις του στο δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης του ΟΗΕ και την ηρεμία και τη σταθερότητα του.
Η εξωτερική αξία μετρά τον αριθμό των χωρών που ένας πολίτης μπορεί να ταξιδέψει και να εγκατασταθεί και τη βαρύτητά τους όσον αφορά την οικονομική δύναμη και σταθερότητα.
Το 2015 τα κορυφαία 32 σημεία βρίσκονταν στην Ευρώπη, η οποία ενισχύθηκε από την οικονομική ενοποίηση και το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία και την εργασία.
Η θέση της Γερμανίας στην κορυφή αντανακλά τη σταθερότητα, την οικονομική της δύναμη και την ικανότητα των πολιτών της να ταξιδεύουν και να εργάζονται σε ισχυρές και σταθερές οικονομίες αλλού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ αυτών των 32 ευρωπαϊκών χωρών, και παρά την προσφυγική κρίση και τα προβλήματα με το κλείσιμο των συνόρων, βρίσκεται και η Ελλάδα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατατάσσονται πίσω από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δύο λόγους:
1. Λόγω της χαμηλότερης βαθμολογίας σε ηρεμία (μετράται στο Δείκτη Παγκόσμιας Ειρήνης), εξαιτίας του πυρηνικού οπλοστασίου της και τη συμμετοχή της χώρας σε ένοπλες συγκρούσεις, και τη χαμηλή βαθμολογία για την ελευθερία της μετεγκατάστασης.
Και καθώς οι Βρετανοί προετοιμάζονται να ψηφίσουν για το αν θα αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 23 Ιουνίου, ένα ακόμη αντεπιχείρημα για την καμπάνια του «Φεύγουμε».
O δημιουργός του δείκτη, Dimitry Kochenov, υπολογίζει ότι η Βρετανία θα χάσει από 11 έως 30 θέσεις στην κατάταξη αν αποφασίσει να φύγει από την Ε.Ε., τοποθετώντας την πίσω από την Ιαπωνία.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης