Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA Merrill Lynch: Οι αγορές δεν έχουν τιμολογήσει μία αύξηση επιτοκίων από τη Fed μέσα στο καλοκαίρι

BofA Merrill Lynch: Οι αγορές δεν έχουν τιμολογήσει μία αύξηση επιτοκίων από τη Fed μέσα στο καλοκαίρι
Το καλοκαίρι είναι ήδη μία εποχιακά αδύναμη περίοδος για τις μετοχές
Τον περασμένο Νοέμβριο οι αγορές κεφαλαίων είχαν προεξοφλήσει μια αύξηση των επιτοκίων πέντε μήνες αργότερα, με βάση τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται και σήμερα.
Τον περασμένο Νοέμβριο ο δείκτης S&P 500 διαπραγματευόταν κοντά στις 2.100 μονάδες.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται και σήμερα.
Τον περασμένο Νοέμβριο ο δείκτης φόβου VIX κυμαινόταν περίπου στο 14.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται και σήμερα.
Τον περασμένο Νοέμβριο, αντί να περιμένει πέντε μήνες, η Fed αύξησε τα επιτόκιά της έναν μήνα αργότερα.
Ο δείκτης S&P υποχώρησε κατά 10% μέσα στις επόμενες 8 εβδομάδες...
Και όπως προειδοποιεί η Savita Subramanian της BofA Merrill Lynch, οι αυξήσεις επιτοκίων κατά τη διάρκεια ύφεσης στα κέρδη συνήθως δεν έχει καλή κατάληξη.
Βεβαίως, και άλλοι παράγοντες συνέβαλαν στην πτώση, αλλά η ιστορία φαίνεται ότι επαναλαμβάνεται και η BofA Merrill Lynch πιστεύει ότι μια αύξηση των επιτοκίων αυτό το καλοκαίρι θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποχώρηση της αγοράς.
Είναι ο S&P 500, ο οποίος έχει κερδίσει 2% έπειτα από τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της FOMC, έτοιμος για μία καλοκαιρινή αύξηση των επιτοκίων;
Οι αναλυτές δεν το πιστεύουν αυτό.
Στην πραγματικότητα, οι αποτιμήσεις καταδεικνύουν σε μεγάλο βαθμό το αντίθετο, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των «επιθετικών» βιομηχανιών (που έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις όταν η αύξηση των επιτοκίων έχουν επιταχυνθεί προς τα εμπρός από την αγορά) είναι ακόμη φθηνές, ενώ οι περισσότερες «ήπιες» βιομηχανίες (που έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις, όταν η αύξηση των επιτοκίων καθυστερεί) εξακολουθούν να είναι ακριβές (Διάγραμμα 1).



Η σύσφιξη της οικονομικής πολιτικής κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης των κερδών σπανίως τελειώνει καλά.
Η Fed έχει ξεκινήσει ένα κύκλο σύσφιξης κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης κερδών άλλες τρεις φορές, οι οποίες συνήθως οδηγούσαν τον S&P 500 χαμηλότερα.



Επί του παρόντος, η σιωπηρή πιθανότητα για μια αύξηση εντός του Ιουνίου είναι 4%, έναντι 17% για τον Ιούλιο, 34% για το Σεπτέμβριο, 37% για το Νοέμβριο και 53% για το Δεκέμβριο.
Οι οικονομολόγοι της BofA προβλέπουν ότι η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση το Σεπτέμβριο, αν και έχουν πει ότι μία κίνηση εντός του καλοκαιριού δεν αποκλείεται.
Πάντως, όπως σημειώνουν οι αναλυτές της BofA, μια αύξηση των επιτοκίων είναι ένας μόνο από μια σειρά λόγους που είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τις μετοχές στο καλοκαίρι, η οποία είναι ήδη μία εποχιακά αδύναμη περίοδος για τις μετοχές.
Προειδοποιητικά σημάδια έχουν ανακύψει σε διάφορα θεμελιώδη μεγέθη.
Και οι τιμές του πετρελαίου, με τις οποίες οι μετοχές έχουν υψηλή συσχέτιση, θα μπορούσαν να δουν ακόμη μία κίνηση προς τα κάτω, με βάση τις προβλέψεις για μια ανάκαμψη σε σχήμα W.
Οι πολιτικές εξελίξεις εντός συνόρων (προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ) και στο εξωτερικό (dημοψήφισμα για το Brexit) υποδηλώνουν μία σοβαρή πιθανότητα για μεταβλητότητα τους προσεχείς μήνες.
Και ακόμη και αν η Fed σταματήσει τη σύσφιξη, οι αγορές κεφαλαίου και τα πρότυπα δανεισμού προχωρούν σε σύσφιξη αντ' αυτής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης