Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Διεθνής Τύπος: Συμφωνία για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το 2018 - Υπαναχώρησε το ΔΝΤ

Διεθνής Τύπος: Συμφωνία για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το 2018 - Υπαναχώρησε το ΔΝΤ
Τα περισσότερα δημοσιεύματα τονίζουν την επίτευξη συμφωνίας για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά το 2018, ενώ δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην υπαναχώρηση του ΔΝΤ έναντι των απαιτήσεων της Γερμανίας
Εκτενείς είναι οι αναφορές του Διεθνούς Τύπου στη χθεσινή συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα.
Τα περισσότερα δημοσιεύματα τονίζουν την επίτευξη συμφωνίας για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά το 2018, ενώ δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην υπαναχώρηση του ΔΝΤ έναντι των απαιτήσεων της Γερμανίας.
Πάντως, κυρίως τα γαλλικά ΜΜΕ, τονίζουν ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία συμπεριλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους.

New York Times

Η Ελλάδα κέρδισε νέες δεσμεύσεις για ελάφρυνση του χρέους της, αλλά τίποτα ουσιαστικό μέχρι το νωρίτερο το 2018, επισημαίνει δημοσίευμα της New York Times για τα αποτελέσματα του Eurogroup.
Η αμερικανική εφημερίδα υπογραμμίζει δε, ότι αυτές οι δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν εάν και μόνο εάν η Ελλάδα συνεχίσει τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα πάντως, ακόμη και αυτή η απόφαση μπορεί να καθησυχάσει τους φόβους για νέα έξαρση της κρίσης στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι την ίδια ώρα η περιοχή αντιμετωπίζει και άλλα σοβαρά προβλήματα, όπως η μαζική εισροή μεταναστών και η συνεχιζόμενη τρομοκρατική απειλή.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στη διαφοροποίηση ΔΝΤ-Γερμανίας για την ελάφρυνση χρέους, επισημαίνοντας ότι ο Wolfgang Schäuble ξεκαθάρισε, ότι δεν μπορεί να περάσει στο γερμανικό κοινοβούλιο ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν το 2018.

Bloomberg

Στη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την Ελλάδα και η οποία θα επιτρέψει την εκταμίευση κεφαλαίων ύψους 10,3 δισ. ευρώ αναφέρεται δημοσίευμα του ειδησεογραφικού δικτύου Bloomberg, στο οποίο υπογραμμίζεται η μεγάλη υπαναχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις διαπραγματεύσεις για το χρέος.
Όπως αναφέρεται, το Ταμείο έκανε πίσω από τη σκληρή στάση που διατηρούσε, με την καθυστέρηση της εκταμίευσης των χρημάτων για την Ελλάδα, έχοντας επιμείνει ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας δεν αποτελεί μονοπάτι προς τη δημοσιονομική βιωσιμότητα.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Poul Thomsen, αναφέρθηκε στη μεγάλη υπαναχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισημαίνοντας ότι συμφωνήθηκε τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους να εγκριθούν στο τέλος του προγράμματος.
Όλοι δείξαμε ευελιξία, τόνισε.
Ύστερα από μια συνεδρίαση που διήρκεσε 11 ώρες, οι υπουργοί της Ευρωζώνης συμφώνησαν να απελευθερώσουν την τόσο καθυστερημένη βοήθεια προς την Αθήνα, σημειώνει το Bloomberg, αλλά και να θέσουν έναν δρόμο προς την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μετά την υπαναχώρηση του ΔΝΤ από τη θέση του, επιτρέποντας την επίτευξη μιας συμφωνίας.
Ορισμένες χώρες, περιλαμβανομένων των Γερμανίας και Ολλανδίας, στις οποίες θα διεξαχθούν εκλογές τον επόμενο χρόνο, αντιστάθηκαν σθεναρά στα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους, καθώς δέχονται πιέσεις από τα εκλογικά σώματα των χωρών τους, που ανησυχούν με την παροχή βοήθειας στους Έλληνες.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η εκταμίευση των κεφαλαίων διάσωσης θα γίνει σε δύο δόσεις, μία τον Ιούνιο, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, ώστε να καλυφθούν ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και το υπόλοιπο ποσό θα δοθεί το φθινόπωρο.
Με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να έχει προχωρήσει στην εκπλήρωση των απαιτήσεων των δανειστών για περισσότερα μέτρα λιτότητας και την Ευρώπη να μην θέλει να τροφοδοτήσει τους ευρωσκεπτικιστές στη Βρετανία πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου σχετικά με τη συμμετοχή στην Ε.Ε., οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ τάχθηκαν πίσω από ένα πακέτο που αποτρέπει την επανάληψη του δράματος του περασμένου καλοκαιριού, όπου η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος της εξόδου από το ευρώ.
Στο άρθρο γίνεται αναφορά και στις δηλώσεις του έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος έκανε λόγο για μια σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για να κλείσει ο κύκλος ύφεσης και λιτότητας.
Από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Michel Sapin, επισήμανε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε, υπογραμμίζει «τις αξιοσημείωτες προσπάθειες και την εμπιστοσύνη που μπορούμε να έχουμε στην ελληνική κυβέρνηση σήμερα».

Guardian

Στη χθεσινή συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα Guardian, υπογραμμίζοντας τις υποχωρήσεις του ΔΝΤ στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Όπως σημειώνει ο Guardian, ο οδικός χάρτης για το χρέος απέχει πολύ από την άμεση λύση που απαιτούσε το ΔΝΤ.
Ο Poul Thomsen, επικεφαλής Ευρώπης για το ΔΝΤ, δήλωσε ότι το Ταμείο προχώρησε σε σημαντικές παραχωρήσεις.
"Όλοι δέχονται πως η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της και πως δεν μπορεί να το καταστήσει βιώσιμο μόνο με τις δικές της προσπάθειες", υπογράμμισε ο Thomsen, συμπληρώνοντας ότι το ΔΝΤ έδειξε "ευελιξία".
Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, το ΔΝΤ ενεπλάκη σε μια διαμάχη με τη Γερμανία, η οποία επέμενε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν το 2018.
Η διστακτικότητα της Γερμανίας να υποχωρήσει στο ζήτημα της ελάφρυνσης, οφείλεται στην εκλογική αναμέτρηση του 2017.

Le Monde

Την θέση ότι «η Ευρωζώνη έχει επιτέλους, μια «συνολική» συμφωνία για το ελληνικό χρέος» διατυπώνει σε σημερινό δημοσίευμα της η γαλλική εφημερίδα Le Monde, η οποία αναφερόμενη στο χθεσινό Eurogroup κάνει λόγο για μια ατελείωτη, εποικοδομητική αλλά δύσκολη συνεδρίαση.
«Τελικά, όμως, όλοι έχουν αυτό που ήθελαν.
Το ΔΝΤ, η κυβέρνηση Τσίπρα στην Αθήνα και οι Ευρωπαίοι ήταν σε θέση να κομίσουν μια συνολική συμφωνία, μετά από 10 περίπου ώρες διαπραγματεύσεων.
Στόχος ήταν να αποφευχθεί, με κάθε κόστος, μια νέα ελληνική κρίση που θα κινδύνευε να μολύνει το βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit» υπογραμμίζει η γαλλική εφημερίδα.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem χαιρέτισε το αποτέλεσμα.
«Είναι μια σημαντική στιγμή στο μακρύ ελληνικό πρόγραμμα, μια σημαντική στιγμή για τον καθένα από εμάς, από το περασμένο καλοκαίρι που περάσαμε μια μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup ενώ ο M. Sapin, ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας υποστήριξε ότι «αυτή η συμφωνία είναι η πρώτη πράξη εμπιστοσύνης απέναντι στην Ελλάδα του σήμερα».
Σχετικά με το θέμα του «τεράστιου ελληνικού χρέους» η Le Monde υποστηρίζει ότι η συμφωνία επιτρέπει δυο σημαντικά πράγματα: «την εκταμίευση των νέων δόσεων των δανείων και μια ελάφρυνση του χρέους».
Βάσει του δημοσιεύματος, η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο, από τον Ιούνιο, για την εκταμίευση μιας δόσης δανείου ύψους 7,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.
Περίπου 2,8 δισ. επιπλέον προβλέπεται να ακολουθήσουν στις αρχές φθινοπώρου, με την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση ορισμένου τμήματος της δημόσιας περιουσίας, ότι θα συνεχίσει τη μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα και τη βελτίωση της διαχείρισης των τραπεζών κλπ.
«Αυτό το ποσό των 10,3 δισ. ευρώ θα επιτρέψει στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας των 86 δισ. ευρώ, που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2015, να συνεχίσει την πορεία του...
Θα επιτρέψει κυρίως στο ελληνικό κράτος να αποφύγει μια κατάσταση αδυναμίας απέναντι στις υποχρεώσεις του, τη στιγμή που έχει αρχίσει να ξεμένει από μετρητά και ενώ τον Ιούλιο έχει να εξοφλήσει 3 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ» υπογραμμίζει το δημοσίευμα, το οποίο τονίζει ότι το Eurogroup αποδέχθηκε την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «τουλάχιστον έως το τέλος του 2018, στο τέλος του τρίτου σχεδίου βοήθειας προς τη χώρα».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διαδικασία θα περάσει με πράξεις τεχνικού χαρακτήρα με την εξαγορά ομολόγων από τον EMS για την εξομάλυνση των επιτοκίων που συνδέονται με τα διάφορα δάνεια προς την Ελλάδα.
«Εάν όλα πάνε καλά, οι Ευρωπαίοι αποδέχθηκαν να επανεξετάσουν στο τέλος του προγράμματος, νέα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους ( μεγαλύτερες περιόδους απόσβεσης, περιόδους χάριτος χωρίς πληρωμή τόκων ή κεφαλαίου) προκειμένου να διατηρηθούν οι ακαθάριστες ανάγκες της χώρας (ακαθάριστη αποταμίευση) κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα» τονίζει η Le Monde.

Γαλλικό Πρακτορείο

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ανακοίνωσαν νωρίς το πρωί την επίτευξη συμφωνίας για την εκταμίευση νέων δανείων για την Ελλάδα και για την εφαρμογή προοδευτικών μέτρων με στόχο την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, υπό τον όρο sine qua non της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, μεταδίδει το AFP.
«Φθάσαμε σε συμφωνία», ανακοίνωσε ενθουσιασμένος ο πρόεδρος του Eurogroup J. Dijsselbloem έπειτα από την 11ωρη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.
«Είναι κάτι το οποίο δεν θα τολμούσα να ονειρευτώ εδώ και έναν μήνα...
Είναι μία σημαντική στιγμή για το μακροχρόνο ελλληνικό πρόγραμμα, μία σημαντική στιγμή για τον καθένα από εμάς, από πέρυσι το καλοκαίρι, όταν είχαμε μία σημαντική κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ μας», πρόσθεσε ο Dijsselbloem.
«Είναι μία σημαντική στιγμή για την Ελλάδα έπειτα από τόσο καιρό», δήλωσε από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Τη χθεσινή νύκτα, οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έκαναν ένα σημαντικό βήμα στην εφαρμογή του προγράμματος βοήθειας προς την Αθήνα το οποίο συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015, του τρίτου από το 2010, σχολιάζει το AFP.
Αφού η Aθήνα ενέκρινε τις μεταρρυθμίσεις που της ζητήθηκαν, οι ευρωπαίοι πιστωτές αποφάσισαν την εκταμίευση νέων δόσεων συνολικού ύψους 10,3 δισεκατομμυρων ερυρώ.
Μία πρώτη δόση ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ θα εκταμιευθεί μέχρι τον Ιούνιο, και θα ακολουθήσουν νέες δόσεις, σε ημερομηνίες που δεν έχουν προσδιορισθεί επακριβώς.
Το φρέσκο αυτό χρήμα θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της και να αντιμετωπίσει την αποπληρωμή της οφειλής της προς την Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζα ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στις 20 Ιουλίου.
«Οι ελληνικές αρχές έδειξαν υπευθυνότητα», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων P. Moscovici αναφερόμενος στις μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και στην ψήφιση την περασμένη Κυριακή των προβλέψεων για τον αυτόματο δημοσιονομικό «κόφτη», καθώς και συμπληρωματικά μέτρα για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και την αύξηση της έμμεσης φορολογίας.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν επίσης σε ένα πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τα οποία θα εφαρμοσθούν «προοδευτικά».
Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα «υπό τον όρο ότι τα μέτρα που αφορούν την ελάφρυνση του χρέους θα το καταστήσουν "βιώσιμο", τόνισε ο διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη P. Thomsen, που συμμετείχε στην συνεύντευξη Τύπου που έκλεισε τις εργασίες.
«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι όλοι πλέον παραδέχονται ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο», δήλωσε ο Thomsen.
«Χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν υπάρχει πρόγραμμα», είχε προειδοποιήσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας W. Schaeuble, πριν από την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης στις Βρυξέλλες.
«Εχουμε διαφορετικές θέσεις, αλλά δεν ερίζουμε», διαβεβαίωσε ο Schaeuble τους δημοσιογράφους.

BBC

Η Ελλάδα πέτυχε μια συμφωνία για να ξεκλειδώσουν περαιτέρω κεφάλαια 10,3 δισ. ευρώ σε δάνεια από τους διεθνείς πιστωτές της, μετά τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες, επισημαίνει δημοσίευμα του BBC σχετικά με τις χθεσινές εξελίξεις στο Eurogroup.
Επίσης, επισημαίνει τη συμφωνία των υπουργών της ζώνης του ευρώ σε μια δυνητική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μια υπαναχώρηση που ήταν απαραίτητη προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Οι 19 υπουργοί της Ευρωζώνης τόνισαν ότι η συμφωνία κατέστη εφικτή μετά τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες ενέκρινε η Ελλάδα.
Όπως σημειώνεται, η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αποτελούσε βασική απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο ήταν εδώ και μήνες σε διαφωνία με την Ευρωζώνη για το θέμα.
Ειδικά η Γερμανία, σημειώνεται, ήταν αντίθετη στην ιδέα της μείωσης του ελληνικού χρέους, του αποκαλούμενου και «κουρέματος» (haircut).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης