Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Η αποτυχημένη σωτηρία της Ελλάδας πυροδοτεί νέες συζητήσεις στην Ευρώπη για τον τρόπο διάσωσης της χώρας

CNBC: Η αποτυχημένη σωτηρία της Ελλάδας πυροδοτεί νέες συζητήσεις στην Ευρώπη για τον τρόπο διάσωσης της χώρας
Καθώς η οικονομία της Ελλάδας συνεχίζει να συρρικνώνεται, το συσσωρευμένο χρέος της γίνεται ακόμα πιο επαχθές
Οι ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν και πάλι να αναγεννήσουν την παραπαίουσα οικονομία της Ελλάδας, καθώς η Αθήνα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο γύρο πληρωμών χρέους που δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά.
Λιγότερο από ένα χρόνο μετά την τρίτη διεθνή διάσωση της χώρας, οι Έλληνες νομοθέτες την Κυριακή 22 Μαΐου ενέκριναν άλλον ένα γύρο επώδυνων αυξήσεων φόρων και περικοπών δαπανών, με την ελπίδα ότι θα εξασφαλίσουν περισσότερα χρήματα από τους σκεπτικιστές ευρωπαίους γείτονές της.
Η ένεση ρευστότητας είναι απαραίτητη, προκειμένου να βοηθήσει την Ελλάδα να ανταποκριθεί στις πληρωμές των ομολόγων που λήγουν τον Ιούλιο.
Τα μέτρα που εγκρίθηκαν κατά το Σαββατοκύριακο περιλαμβάνουν αυξήσεις φόρων για καταναλωτικά αγαθά, όπως τα καύσιμα, το αλκοόλ και ο καπνός, στο 24%, και μια διάταξη που θα οδηγήσει σε περαιτέρω περικοπές δαπανών, εάν η κυβέρνηση αποτύχει να επιτύχει τους στόχους του προϋπολογισμού.
Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν για τον τελευταίο γύρο των μέτρων λιτότητας.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συναντηθούν την Τρίτη για να εξετάσουν το σχέδιο και να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.



Αλλά τα μέτρα δεν προσφέρουν παρά μόνο μικρή ελπίδα να αντιστραφεί η πτωτική πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Λιγότερο από ένα χρόνο έπειτα από την εφαρμογή ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης του χρέους που αποσκοπούσαν στην αναζωογόνηση της ανάπτυξης, η οικονομία της Ελλάδας συνεχίζει να συστέλλεται.
Τον περασμένο Ιούλιο, ένα πακέτο 86 δισ. ευρώ είχε στόχο να δώσει χρόνο στην Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και να επανέλθει στην ανάπτυξη.
Αλλά λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, οι στόχοι του σχεδίου ήταν προφανώς υπερβολικά αισιόδοξες, σύμφωνα με τον Carl Weinberg, επικεφαλής οικονομολόγο της High Frequency Economics.
«Ακόμα και αν το πρόγραμμα προσαρμογής που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι εφαρμοζόταν, το οποίο δεν έγινε, οι οικονομικές επιδόσεις θα ήταν αρκετά μικρότερες από τις μη ρεαλιστικές παραδοχές του προγράμματος, καθώς ένα ταμειακό έλλειμμα είναι αναπόφευκτο».



Καθώς η οικονομία της Ελλάδας συρρικνώνεται, το συσσωρευμένο χρέος της γίνεται ακόμα πιο επαχθές.
Μία συρρικνούμενη οικονομία παράγει μειωμένα φορολογικά έσοδα, αφήνοντας την κυβέρνηση με λιγότερα χρήματα για να εξοφλήσει τα χρέη της.
Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, αυτό αφήνει τους Ευρωπαίους οικονομικούς αξιωματούχους να επεξεργάζονται ένα ακόμη γύρο πληρωμών σε μετρητά.
Από τις πρώτες δόσεις ανακούφισης για την Ελλάδα το 2010, η Ευρώπη έχει δαπανήσει περισσότερα από ένα τέταρτο του 1 τρισ. δολ. προσπαθώντας να κρατήσει την Ελλάδα ζωντανή.



Με περίπου το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα να μην έχει δουλειά, οι απώλειες φορολογικών εσόδων προστίθεται στην οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.
Πολλοί από αυτούς τους εργαζόμενους στηρίζονται σε κρατικές συντάξεις και άλλα μέτρα στήριξης, τα οποία ασκούν περαιτέρω πίεση στον ελληνικό προϋπολογισμό.
Τα μέτρα που εγκρίθηκαν την Κυριακή περιλαμβάνουν περικοπές σε αυτές τις πληρωμές, κατά περίπου 2%, στο 15% του ΑΕΠ μέχρι το 2019.
Αυτό θα πλήξει ακόμη περισσότερο τις καταναλωτικές δαπάνες και θα δημιουργήσει νέα οικονομική αναταραχή.



Η αποτυχία του σχεδίου του περασμένου έτους έχει κάνει πολλούς παρατηρητές, συμπεριλαμβανομένων των μονίμων υπαλλήλων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να είναι δύσπιστοι ότι μια επανάληψη του περυσινού προγράμματος διάσωσης θα επιφέρει οποιαδήποτε ουσιαστική βελτίωση για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας, χωρίς την ελάφρυνση του χρέους.
Αλλά οι κάτοχοι ομολόγων και οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. παραμένουν διστακτικοί να μειώσουν τις πληρωμές τόκων ή να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
«Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο», δήλωσε ο Weinberg.
«Εάν οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. αποφύγουν και πάλι να το κάνουν σωστά και αυτή τη φορά, τότε η Ελλάδα θα είναι και πάλι στο επίκεντρο την ίδια στιγμή το επόμενο έτος», καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης