Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Jefferies: Το πετρέλαιο προσεχώς θα ισχυροποιηθεί προς την ζώνη των 55 δολ. ανά βαρέλι

Jefferies: Το πετρέλαιο προσεχώς θα ισχυροποιηθεί προς την ζώνη των 55 δολ. ανά βαρέλι
Η ζήτηση από την Κίνα, η οποία καταναλώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας, αυξήθηκε τον Απρίλιο στα 8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σημειώνοντας αύξηση 7,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν
Οι ελλείψεις προσφοράς και η αυξανόμενη ζήτηση από την Κίνα σημαίνει ότι οι τιμές του αργού θα βρεθούν σε «πολύ καλύτερη ισορροπία» τους επόμενους λίγους μήνες, λέει ένας αναλυτής του ενεργειακού κλάδου στο CNBC.
Ειδικότερα, ο Jason Gammel της Jefferies είπε σήμερα Δευτέρα 23 Μαΐου στο αμερικανικό τηλεοπτικό CNBC ότι η αγορά πετρελαίου έχει γυρίσει πλέον από την υπερπροσφορά στην έλλειψη προσφοράς τον Απρίλιο, εξαιτίας των διαταραχών στην παραγωγή της Νιγηρίας και της Αλμπέρτα του Καναδά, αφαιρώντας περίπου 2 εκατ. βαρέλια από την αγορά ημερησίως.
«Πιστεύω ότι με τη συνεχιζόμενη αύξηση της ζήτησης κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου και τη συνεχιζόμενη υποχώρηση της προσφοράς από τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ που βλέπουμε σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η αγορά στην πραγματικότητα θα βρίσκεται πλέον σε καλύτερη ισορροπία μέχρι το τέλος του Γ' τριμήνου και αυτό θα είναι το σκηνικό για μία σημαντική ουσιαστική ανάκαμψη των τιμών», είπε ο ίδιος στο CNBC.
Καθώς η παγκόσμια παραγωγή αργού μειώθηκε, η ζήτηση από την Κίνα, η οποία καταναλώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας, αυξήθηκε τον Απρίλιο.
Οι εισαγωγές αργού στη χώρα έφτασαν στα 8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σημειώνοντας αύξηση 7,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε το Reuters σήμερα Δευτέρα.
«Στην περίπτωση της Κίνας αυτό που είναι ενθαρρυντικό είναι ότι οι εισαγωγές τους είναι ακόμη πολύ υψηλές, γιατί πραγματικά πιστεύω ότι, εάν το δει κανείς από την άποψη της προσφοράς και της ζήτησης, χρειάζεσαι να έχεις ισχυρή ανάπτυξη της ζήτησης από την Κίνα, προκειμένου η αγορά να μπορεί να ισορροπήσει καλύτερα μέχρι τα τέλη του έτους», λέει ο Gammel.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών της ελβετικής UBS για τα εμπορεύματα, το πετρέλαιο Brent θα κινηθεί κοντά στα 49 δολ./βαρέλι στο τ΄ςλος του 2016 και έπειτα θα πραγματοποιήσει ένα ράλι, για να κυμανθεί στα 55 δολ. κατά μέσο όρο το 2017.
Προσθέτουν δε ότι η ανάκαμψη των τιμών του WTI πάνω από τα 50 δολ. θα δώσει κίνητρα για να αναζωογονηθούν οι έρευνες για νέα κοιτάσματα στις ΗΠΑ και αυτή η αύξηση της προσφοράς θα περιορίσει την ανοδική πορεία των τιμών.
Τα συμβόλαια εκπλήρωσης Ιουλίου για το αργό κινούνται σήμερα Δευτέρα κοντά στα 47,8 δολ./βαρέλι.
Ο Gammel συμφωνεί ότι τιμές πάνω από τα 50 δολ. θα δώσει ώθηση ώστε να ξαναμπούν στην παραγωγή αρκετές πλατφόρμες, αλλά είπε ότι οι αυξήσεις θα είναι ανεπαρκείς για να αντιμετωπιστεί η μείωση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης