Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters: Σκληρή σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας στη G7 για τις νομισματικές ισοτιμίες - Στο επίκεντρο το γιεν

Reuters: Σκληρή σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας στη G7 για τις νομισματικές ισοτιμίες - Στο επίκεντρο το γιεν
Η Γερμανία, εμφανίζεται ουδέτερη με τον Shaeuble να υποστηρίζει έντονα την ανάγκη διαθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων 
Σκληρή προειδοποίηση προς την Ιαπωνία απεύθυναν σήμερα (21/5) οι ΗΠΑ για την πολιτική που ακολουθεί το Τόκιο παρεμβαίνοντας στις αγορές συναλλάγματος.
Σύμφωνα με το Reuters, η ένταση μεταξύ των δυο χωρών απειλεί τη συνάντηση των G7 στην Ασία η οποία πραγματοποιείται στην Ιαπωνία.
Η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις ως προς τη νομισματική πολιτική με την Ουάσινγκτον να κατηγορεί το Τόκιο ότι δεν έχει καμία δικαιολογία να παρεμβαίνει στην αγορά συναλλάγματος για να ανακόψει την άνοδο του γιεν.
Το ρήγμα μεταξύ των δύο χωρών, ήταν φανερό στη συνεδρίαση των οικονομικών ηγετών των G7 που πραγματοποιείται στην ιαπωνική πόλη Sendai, με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Jack Lew να υποστηρίζει ότι δεν θεωρεί την τρέχουσα πορεία του γιεν ως φυσιολογική υπονοώντας ότι υπάρχει πολιτική παρέμβαση ακόμη και μετά τη συνάντηση του με τον Ιάπωνα ομόλογό του.
«Είναι σημαντικό ότι οι G7 έχουν συνάψει συμφωνία όχι μόνο να απέχουν από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις, αλλά να επικοινωνούν έτσι ώστε να μην εκπλήσσει ο ένας τον άλλο» δήλωσε ο αμερικανός υπουργός.
Από την πλευρά του ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Taro Aso δήλωσε ότι δεν υπήρξε «έντονη συζήτηση» με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών για το γιεν λέγοντας ότι «είναι φυσικό να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των χωρών σε ότι αφορά τις κινήσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και πως η κάθε χώρα τις εκτιμά».
Ωστόσο την ίδια στιγμή ο ιάπωνας υπουργός προειδοποιούσε τις αγορές να μην ανεβάσουν την τιμή του γεν σε πολύ υψηλά επίπεδα.
«Οπως τόνισα στον αμερικανό υπουργό Jack Lew, οι πρόσφατες κινήσεις απέναντι στο γιεν ήταν μονόπλευρες και κερδοσκοπικές», δήλωσε ο Aso σε συνέντευξη Τύπου υπογραμμίζοντας τη σημασία της σταθερότητας των συναλλαγματικών ισοτιμιών για την ιαπωνική οικονομία.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Michel Sapin υπογράμμισε ότι «υπάρχει συναίνεση για την νομισματική πολιτική ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις σε νομίσματα και να υπάρχει καμία ανάγκη να παρέμβει κανείς».
Η Γερμανία από την πλευρά της, εμφανίζεται ουδέτερη απέναντι στη σύγκρουση μεταξύ Ιαπωνίας και ΗΠΑ, με τον W. Shaeuble να υποστηρίζει έντονα την ανάγκη διαθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων τις οποίες χαρακτήρισε «καθοριστικής σημασίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης