Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Συγκρίνοντας τους διαπλεκόμενους καπιταλιστές του πλανήτη - «Πρωταθλήτρια» η Ρωσία

tags :
Economist: Συγκρίνοντας τους διαπλεκόμενους καπιταλιστές του πλανήτη - «Πρωταθλήτρια» η Ρωσία
Σε παγκόσμιο επίπεδο ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων σε διαπλεκόμενες βιομηχανίες αυξήθηκε κατά 385% από το 20045 έως το 2014, φθάνοντας τα 2 τρισ. δολάρια
Οι πολιτικές σχέσεις είχαν πάντοτε υπόγειες διασυνδέσεις με τον πλούτο.
Αλλά τα τελευταία 20 χρόνια , από τη Μαλαισία έως το Μεξικό, οι διαπλεκόμενοι καπιταλιστές -ιδιώτες που πλουτίζουν χάρη στις διασυνδέσεις τους με την κυβέρνηση- ζουν μια χρυσή εποχή.
Σε παγκόσμιο επίπεδο ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων σε διαπλεκόμενες βιομηχανίες αυξήθηκε κατά 385% από το 20045 έως το 2014, φθάνοντας τα 2 τρισ. δολάρια.
Ο δείκτης των διαπλεκόμενων καπιταλιστών του Economist προσπαθεί να μετρήσει το μέγεθος αυτής του φαινομένου σε μια σειρά σημαντικών χωρών.
Χρησιμοποιώντας στοιχεία από μια λίστα των δισεκατομμυριούχων σε όλο τον κόσμο και τον πλούτο τους, που δημοσιεύθηκε από το Forbes, κατατάξαμε τον καθένα ως διαπλεκόμενο (δισεκατομμυριούχο) ή όχι με βάση την πηγή του πλούτου του. Βιομηχανίες που έχουν μεγάλη αλληλοεξάρτηση με το κράτος, είναι ευάλωτες σε παλαιάς κοπής καπιταλιστές.
Οι δραστηριότητες αυτές είναι συχνά νόμιμες, αλλά πάντα άδικες (ο Donald Trump, ιδιοκτήτης καζίνο και μεγάλης ακίνητης περιουσίας, κερδίζει την 104η θέση στην κατάταξη των παλιών καπιταλιστών).
Ο Economist συγκέντρωσε τους δισεκατομμυριούχους κάθε χώρας και εκτίμησε τον συνολικό πλούτο τους ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται παραπάνω για τις 22 οικονομίες: οι πέντε περισσότερο πλούσιες, οι δέκα μεγαλύτερες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα αξιόπιστα δεδομένα και μια επιλογή από άλλες χώρες όπου η αναξιοκρατία είναι ένα πρόβλημα.
Η Γερμανία είναι η καθαρότερη χώρα, όπου μόνο για μια μικρή μερίδα δισεκατομμυριούχων της χώρας ο πλούτος τους προέρχεται από τον τομέα της διαπλοκής.
Η Ρωσία κατέχει τη χειρότερη θέση στην αξιολόγηση: ο πλούτος από τους διαπλεκόμενους της χώρας ανέρχεται σε 18% του ΑΕΠ της.


Χάρη στην πτώση των τιμών της ενέργειας και των βασικών εμπορευμάτων, πολιτικά διαπλεκόμενοι μεγιστάνες έχουν αισθανθεί τη συμπίεση τα τελευταία χρόνια.
Μεταξύ των 22 οικονομιών στον δείκτη των διαπλεκόμενων ο πλούτος τους έχει μειωθεί κατά 116 δισ δολάρια από το 2014.
Αλλά όπως έχουν τα πράγματα, αν οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων επανακάμψουν, ο πλούτος των διαπλεκόμενων είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί και πάλι.
Όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής αρθρογράφος του Economist, υπάρχουν μια σειρά βήματα που οι κυβερνήσεις μπορούν να λάβουν για να μειώσουν αυτό το φαινόμενο. Αυτό δεν είναι χωρίς προηγούμενο.
Οι κλέφτες βαρόνοι της Αμερικανικής Χρυσής Εποχής στα τέλη του 19ου αιώνα έχασαν τη θέση τους στην Προοδευτική Εποχή στο γύρισμα του 20ου αιώνα, όταν επιβλήθηκε σκληρή αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.
Μετά από χρόνια αχαλίνωτης διαπλοκής, οι αναδυόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν τώρα μια παρόμοια στιγμή.
Δεν θα πρέπει να χάσουμε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης