Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Riksbank: Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για τη ρίψη χρημάτων με τα ελικόπτερα

Riksbank: Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για τη ρίψη χρημάτων με τα ελικόπτερα
Παρά τα αρνητικά επιτόκια και τα άλλα αντισυμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής για την τόνωση της οικονομίας, ο πληθωρισμός βρίσκεται πολύ χαμηλά σε πολλές χώρες
Η υποδιοικητής της Riksbank, της Κεντρικής Τράπεζας της Σουηδίας, Cecilia Skingsley, διατυπώνει έναν ενδιαφέρον ερώτημα:
«Αν η νομισματική πολιτική φαίνεται να έχει χάσει το μαγικό της άγγιγμα, τι μπορεί να κάνουν οι κεντρικές τράπεζες;».
Σε ομιλία της που συνοψίζεται στην ιστοσελίδα της Riksbank, η Skingsley είχε μερικά ενδιαφέροντα πράγματα να πει για την αποτελεσματικότητα των αρνητικών επιτοκίων, τις κεντρικές τράπεζες που παίζουν το «ακολούθησε τον αρχηγό» και τη χρήση της επιλογής για ρίψη χρημάτων με τα ελικόπτερα, ως ένα βιώσιμο μονοπάτι προς το μέλλον για τις κεντρικές τράπεζες.
Ειδικότερα, η Skingsley αναγνωρίζει ότι παρά τα αρνητικά επιτόκια και τα άλλα μέτρα νομισματικής πολιτικής για την τόνωση της οικονομίας, ο πληθωρισμός βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από το στόχο σε πολλές χώρες.
Το πεδίο για κινήσεις νομισματικής πολιτικής φαίνεται, πολύ απλά, να συρρικνώνεται.
Ο πιο σημαντικός λόγος για αυτό είναι πιθανότατα το χαμηλό παγκόσμιο επίπεδο των επιτοκίων, που έχει οδηγήσει αρκετές κεντρικές τράπεζες να επιλέγουν αντισυμβατικές μεθόδους με σκοπό την τόνωση της οικονομίας και την επίτευξη των στόχων του πληθωρισμού τους.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση από την Skingsley είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες πλέον απλά παίζουν το «ακολούθησε τον αρχηγό».
Καθώς η ΕΚΤ αγοράζει ότι βλέπει στην προσπάθειά της να ωθήσει τα ποσοστά σε αρνητικά επίπεδα, οι άλλες κεντρικές τράπεζες πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά της ή να ριψοκινδυνεύσουν ένα ισχυρό νόμισμα.
Αλλά μπορεί να προκύψουν περιπτώσεις στις οποίες οι κεντρικές τράπεζες των χωρών αυτών να εξαρτώνται από τις ενέργειες των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών.
Οι εξελίξεις στη Σουηδία τα τελευταία χρόνια δίνουν ένα παράδειγμα επ' αυτού.
Υπό το φως του χαμηλού πληθωρισμού και των πληθωριστικών προσδοκιών που παρουσίασαν πτωτική τάση για μία περίοδο, ήταν σημαντικό να αποφευχθεί μια υπερβολικά ταχεία ανατίμηση της κορώνας.
Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε ζωτικό να ακολουθήσουμε την πολιτική της ΕΚΤ, με ολοκληρωμένες αγορές περιουσιακών στοιχείων και άλλα μέτρα.
Και στο πιο κρίσιμο μέρος της ομιλίας της, η Skingsley λέει ότι όλοι πρέπει να προετοιμαστούν για τη νέα νομισματική πολιτική, καθώς η πολιτική που όλοι έχουν συνηθίσει δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσει και να φέρει αποτελέσματα στο μέλλον.
Ποια είναι η νέα πολιτική;
Η ρίψη χρημάτων με τα ελικόπτερα, φυσικά.
Τώρα που ο πληθωρισμός της Σουηδίας έχει αρχίσει να πλησιάζει το στόχο της κεντρικής τράπεζας, ίσως είναι καιρός να σκεφτούμε τους όρους για τη νομισματική πολιτική σε μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική, σύμφωνα με την Skingsley.
Εάν έχει γίνει πιο δύσκολο να ασκηθεί η νομισματική πολιτική, τι μπορεί να κάνουν η Riksbank και οι άλλες κεντρικές τράπεζες;
Η Skingsley λέει ότι δεν θα είναι δυνατή, στο μέλλον, να διαχειρίζεται η νομισματική πολιτική με τον τρόπο και τον αντίκτυπο που έχουμε συνηθίσει.
Και αυτό είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να προετοιμαστούμε.
Επισημαίνει δε ότι παράλληλα με τη μείωση των επιτοκίων κάτω από το μηδέν και με την αγορά περιουσιακών στοιχείων, η λεγόμενη ρίψη χρημάτων με τα ελικόπτερα θα μπορούσε να αποτελεί μια υποθετική εναλλακτική, προκειμένου να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής της νομισματικής πολιτικής.
«Πρόκειται μάλλον για κάτι που δεν πρέπει να δοκιμαστεί έως ότου εξαντληθούν οι άλλες δυνατότητες.
Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που βαραίνουν πολλές οικονομίες του κόσμου, νομίζω ότι είναι σοφό να συζητήσουν τις διαφορετικές επιλογές, χωρίς να κλείσουμε καμία πόρτα», λέει η Skingsley.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης