Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Το 2016 θα κλείσει με κέρδη για τη Eurobank - Στο 1,4 ευρώ ο στόχος για την τιμή της μετοχής

Goldman Sachs: Το 2016 θα κλείσει με κέρδη για τη Eurobank - Στο 1,4 ευρώ ο στόχος για την τιμή της μετοχής
Βελτιούμενες τάσεις στα λειτουργικά κόστη και την ποιότητα κεφαλαίων - Σε πλήρη λειτουργία εντός 6 μηνών η πλατφόρμα συνεργασίας με την KKR για τα NPEs - Σταθεροποίηση των NPLs εντός του 2016
Οι βελτιούμενες επιδόσεις της Eurobank στο κομμάτι των αποτελεσμάτων και των NPLs αποτελούν σημεία-κλειδιά σε έκθεσή της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs που παρουσιάζει σήμερα το bankingnews.gr.
Παράλληλα, η GS δίνει τιμή στόχο 1,4 ευρώ για την τιμή της μετοχής της τράπεζας.
Αναλυτικά στην έκθεση αναφέρονται τα εξής:
Η Eurobank είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα υπό την κάλυψη μας που ανακοινώνει τα αποτελέσματα 1ου τριμήνου.
Συγκεκριμένα, τα τελικά αποτελέσματα ανήλθαν σε καθαρά κέρδη 60 εκατ. ευρώ, καλύτερα από τις προβλέψεις της Goldman Sachs για 29 εκατ. ευρώ, αλλά και από τις μέσες προβλέψεις της αγοράς, που ανέμενε ζημίες -3 εκατ. ευρώ.
Οι καλύτερες του αναμενομένου επιδόσεις οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στα κέρδη από άλλα έσοδα, που προκύπτουν από την απελευθέρωση της αρνητικής υπεραξίας, έπειτα από την εξαγορά της Alpha Bank Bulgaria.
Εάν εξαιρεθεί αυτό το κομμάτι, τα αποτελέσματα εμφανίζονται να συμβαδίζουν με την αύξηση των εσόδων από τόκους και προμήθειες.
Τα προβληματικά δάνεια μειώθηκαν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας (12%) και τα κόστη ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs (4% υψηλότερα από τις μέσες εκτιμήσεις).
* Ο ρυθμός δημιουργίας μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώνεται, αλλά εξακολουθεί να παραμένει θετικός.
Η δημιουργία NPLs αυτό το τρίμηνο μειώθηκε σημαντικά, από 193 εκατ. ευρώ σε μόλις 42 εκατ. ευρώ, με οδηγό τη βελτίωση της κατάστασης στο κομμάτι των καταναλωτικών και εταιρικών δανείων.
Η διοίκηση της τράπεζας αναμένει ότι η πορεία των NPLs θα είναι αρνητική κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και το σύνολό τους θα είναι αμετάβλητο για το σύνολο του έτους.
Το απόθεμα NPLs μέχρι το τέλος του 2016 αναμένεται να είναι κάτω από τα επίπεδα του 2015, λόγω των επιπλέον τροποποιήσεων δανείων και των αυξημένων διαγραφών.
* Η πλατφόρμα KKR προσφέρει νέες δυνατότητες διαχείρισης.
Η διοίκηση αναμένει ότι η νέα πλατφόρμα για τη διαχείριση των NPE με την KKR θα καταστεί πλήρως λειτουργική σε 6 μήνες.
Θα υπάρξουν προκαταβολικά κόστη που σχετίζονται με τη δημιουργία της εταιρικής σχέσης, όμως αυτά δεν αξιολογούνται από τη διοίκηση ως σημαντικά σε αυτό το σημείο.
Τα δάνεια που θα μεταφερθούν στη νέα πλατφόρμα δεν θα αφαιρεθούν από τον ισολογισμό της τράπεζας, σύμφωνα με την εταιρεία.
* Οι ελληνικές καταθέσεις παραμένουν αμετάβλητες, ενώ μία γρήγορη βελτίωση θεωρείται απίθανη.
Οι εγχώριες καταθέσεις της τράπεζας σε ευρώ παρέμειναν στάσιμες κατά το 1ο τρίμηνο, ωστόσο η διοίκηση τόνισε ότι οι καταθέσεις των πελατών για το σύστημα μειώθηκαν.
Η αναμενόμενη ανάκαμψη των καταθέσεων εξαρτάται από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και την επακόλουθη αντιστροφή των ελέγχων κεφαλαίου (capital controls).
Η τράπεζα προβλέπει ότι η αναλογία LDR (λόγος δανείων προς καταθέσεις) θα κυμανθεί στο 110%.
* Η χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα και τα σχετικά κόστη μειώθηκαν.
Η χρήση του Ευρωσυστήματος μειώθηκε στα 22,8 δισ. ευρώ το Μάιο του 2016 (18,1 δισ. ευρώ από τον ELA), έναντι 25,3 δισ. ευρώ το 4ο τρίμηνο του 2015.
Η τράπεζα αναμένει ότι το κόστος της χρηματοδότησης θα μειωθεί περαιτέρω, έπειτα από τη μείωση του βάρους του ELA στον ισολογισμό της, των αμοιβών για των Πυλώνα 2 και των επιτοκίων καταθέσεων.
* Οι εκτιμήσεις για τα κέρδη προ προβλέψεων και την καθαρή κερδοφορία παραμένουν σταθερές.
Η διοίκηση επανέλαβε τις προηγούμενες κατευθυντήριες γραμμές με την προσδοκία ότι θα καταφέρει να έχει κέρδη για το σύνολο του 2016 και προβλέπει μία μέση ανάπτυξη στην περιοχή του 15% για τα προ προβλέψεων κέρδη του τρέχοντος έτους.
Έχουμε μια ουδέτερη αξιολόγηση για την Eurobank στο πλαίσιο της ελληνικής πολιτικής κατάστασης, τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη και τις λειτουργικές προοπτικές για την τράπεζα και ο στόχος 12 μηνών για την τιμή της μετοχής είναι στο 1,40 ευρώ.
Οι βασικοί κίνδυνοι για τις εκτιμήσεις μας και την τιμή-στόχο σχετίζονται με την καλύτερη ή χειρότερη ποιότητα του ενεργητικού και τις τάσεις στο συνολικό κύκλο εργασιών, την πρόοδο σχετικά με την αναδιάρθρωση του ομίλου, την απομόχλευση, καθώς και τους όρους χρηματοδότησης.
Περαιτέρω κίνδυνοι έχουν να κάνουν με την πολιτική σταθερότητα και τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, οι μετοχές διαπραγματεύονται στο 0,4Χ TBV (προβλέψεις 2016) και 5,6x EPS (προβλέψεις 2018), σε αντίθεση με το 1.0x και 7.8x αντίστοιχα για τον ευρύτερο ευρωπαϊκό κλάδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης