Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rogoff (Harvard): Ποιοι δεν θέλουν να καταργηθεί το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ αντιδρώντας στην απόφαση της ΕΚΤ;

Rogoff (Harvard): Ποιοι δεν θέλουν να καταργηθεί το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ αντιδρώντας στην απόφαση της ΕΚΤ;
Ένα εκατομμύριο δολάρια σε χαρτονόμισμα των 500 ευρώ ζυγίζει μόλις πάνω από δύο κιλά και μπορεί να χωρέσει και σε ένα πορτοφόλι 
Tο μικρό «βρώμικο» μυστικό των κεντρικών τραπεζών στις προηγμένες χώρες, τον τελευταίο καιρό είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μεγάλων χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούν στις χώρες, βρίσκονται στα χέρια ανθρώπων που φοροδιαφεύγουν ή βρίσκονται στη σφαίρα του εγκλήματος.
Αυτό αναφέρει ο αρθρογράφος των Financial Times, καθηγητής οικονομικών και δημόσιας πολιτικής στο πανεπιστήμιο Harvard, Kenneth Rogoff, σε άρθρο του με τίτλο «θα πρέπει να ξεφορτωθούμε στην Ευρωζώνη τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ;» αναφερόμενος στην προσπάθεια που κάνει η ΕΚΤ το τελευταίο διάστημα να αποσύρει από την ευρωπαϊκή αγορά όλα τα 500 ευρώ με την αιτιολογία ότι βρίσκονται στα χέρια του υποκόσμου και των φοροφυγάδων.
Όπως αναφέρει ο Rogoff, μπορεί οι κυβερνήσεις να έχουν ένα σημαντικό κέρδος προωθώντας τα χαρτονομίσματα αυτά στην παραοικονομία μακροπρόθεσμα όμως διαπιστώνουν ότι τελικά «το πληρώνουν ακριβότερα» καθώς πληρώνουν ακόμη και το χαρτί για να τα τυπώσουν τόσο στις ΗΠΑ όσος και στην ΕΕ.
Επιπλέον, εάν το βρώμικο χρήμα, που προέρχεται από παράνομες δραστηριότητες, μπει στη διαδικασία «ξεπλύματος» μέσω των νόμιμων διαδικασιών, δηλαδή των κεντρικών τραπεζών, τότε οι τράπεζες θα πρέπει να αναστρέψουν την διαδικασία ξεπλύματος.
Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες παίρνουν τα χαρτονομίσματα και μετά από μια σειρά συναλλαγών, τα διοχετεύουν στην συντριπτική πλειοψηφία τους στην παραοικονομία.
Το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ, το οποίο πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να καταργήσει και να αποσύρει σταδιακά, δεν είναι το μεγαλύτερο χαρτονόμισμα στον κόσμο. Υπάρχει αυτό των 1000 ελβετικών φράγκων που η ισοτιμία του είναι λίγο πάνω από τα 1000 δολάρια.
Όμως τα 500 ευρώ, με δεδομένο τον πλούτο και το εύρος των χωρών της ευρωζώνης είχε αποδειχθεί ως το πιο εύχρηστο και κατά συνέπεια το πιο περιζήτητο χαρτονόμισμα στην ΕΕ.
Ένα εκατομμύριο δολάρια σε 100 δόλαρα, το μεγαλύτερο χαρτονόμισμα που τυπώνει η Αμερικανική κεντρική τράπεζα, ζυγίζει περίπου 22 κιλά και μπορεί να στριμωχθεί ακόμη και σε ένα χαρτοφύλακα κάνοντας την μεταφορά του «παιχνιδάκι».
Ένα εκατομμύριο δολάρια όμως σε χαρτονόμισμα των 500 ευρώ ζυγίζει μόλις πάνω από δύο κιλά και μπορεί να χωρέσει άνετα σε ένα πορτοφόλι κάνοντας τη μεταφορά του , νόμιμη ή παράνομη, κάτι παραπάνω από εύκολη.
Την κάνει και προσιτή.
Το παράδοξο είναι ότι μετά την κυκλοφορία των 500 ευρώ η Αμερικανική Κεντρική τράπεζα φλέρταρε με την ιδέα να «κόψει» κι αυτή 500δόλαρα για να ανταγωνιστεί αυτήν την αγορά.
Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, «ευτυχώς σύντομα επικράτησε η φωνή της λογικής, και όλοι κατάλαβαν ότι η κυκλοφορία τόσο μεγάλων χαρτονομισμάτων δεν είναι προς όφελος της νόμιμης οικονομίας, κάνοντας ήδη το πρώτο βήμα προς την κατάργησή του».
Κι αυτό γιατί κατανόησαν ότι όσοι θέλουν να κινούνται στη σφαίρα της νομιμότητας έχουν πρόσβαση σε ασφαλέστερα και καλύτερα μέσα για την πραγματοποίηση των συναλλαγών, όπως τις ηλεκτρονικές μεταφορές σε χρεωστικές κάρτες και επιταγές.
Επομένως, γιατί υπάρχουν τόσοι που στάζουν κυριολεκτικά «δηλητήριο» κατηγορώντας την ΕΚΤ για την κίνησή της αυτή;
Πολλοί άνθρωποι, κυρίως στη Γερμανία και την Αυστρία είδαν την σταδιακή κατάργηση των 500 ευρώ ως ένα δούρειο ίππο, που θα οδηγούσε στη σταδιακή απόσυρση του ευρώ.
Αυτό φέρνει στη μνήμη τα παράπονα των εμπόρων όπλων στις ΗΠΑ, οι οποίοι αντιτίθενται σε περιορισμούς στην πώληση όπλων φοβούμενοι ότι είναι το πρώτο βήμα για την κατάργηση της πώλησης κυνηγητικών τουφεκιών.
Όμως η λογική αυτή είναι πραγματικά γελοία γιατί μαζί με τα 500 ευρώ θα καταργηθούν σταδιακά και τα χαρτονομίσματα των 5 ευρώ.
«Η έκδοση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ ήταν κακή ιδέα από την αρχή και θεωρώ θετικό το γεγονός ότι η ΕΚΤ το αποσύρει» καταλήγει ο καθηγητής του Harvard.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης