Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

RBC Capital Markets: Η παραγωγή του Ιράν, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την τιμή του πετρελαίου το 2016

RBC Capital Markets: Η παραγωγή του Ιράν, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την τιμή του πετρελαίου το 2016
Το Ιράν επανήλθε στις διεθνείς αγορές πολύ πιο γρήγορα του αναμενόμενου, σημειώνεται
Το Ιράν έχει επανέλθει στις διεθνείς αγορές πετρελαίου μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες και ήδη αρχίζει να καθίσταται ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την τιμή του «μαύρου χρυσού» το 2016, σύμφωνα με την RBC Capital Markets.
Από τη στιγμή που ήρθησαν οι κυρώσεις στο Ιράν, τον Ιανουάριο, η χώρα μπόρεσε να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου, χωρίς να απαιτηθεί πολύς χρόνος για να επανεκκινήσει την παραγωγή του.
Τον Απρίλιο, οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 700.000 βαρέλια ημερησίως έναντι των επιπέδων προ των κυρώσεων, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις.
«Το Ιράν επανήλθε πολύ πιο γρήγορα του αναμενόμενου», σημειώνει η RBC Capital, προσθέτοντας ότι «αν είναι συνεχώς μεγαλύτερη και ισχυρότερη, τότε θα είναι η πιο bear ιστορία».



Ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου, National Iranian Oil, Rokneddin Javadi, ανέφερε τον Φεβρουάριο ότι η χώρα του στοχεύει να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου στα 4,7 εκατ. βαρέλια, κάτι που σημαίνει ότι απαιτείται μια αύξηση κατά επιπλέον 700.000 βαρέλια ημερησίως.
Αν το Ιράν επιτύχει να φθάσει και να διατηρήσει την παραγωγή σε αυτά τα επίπεδα, θα μπορούσε να ταράξει την ισορροπία στην αγορά πετρελαίου, σύμφωνα με την RBC Capital.
H RBC εκτιμά ότι η αγορά θα σταθεροποιηθεί στο τέταρτο τρίμηνο του 2016, όμως μια αύξηση της ιρανικής παραγωγής θα μπορούσε να ωθήσει το σημείο εξισορρόπησης στο 2017.
Γενικά, οι αναλυτές είναι αισιόδοξοι ότι η προσφορά πετρελαίου εκτός του ΟΠΕΚ θα υποχωρήσει φέτος, ενώ η ζήτηση σταδιακά θα ενισχυθεί.
Ο συνδυασμός αυτών των δύο θα σηματοδοτήσει μια στροφή για τις τιμές του πετρελαίου στο δεύτερο ήμισυ του έτους, επισημαίνει η RBC Capital Markets.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης