Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η νέα κυβέρνηση στην Ιρλανδία μειώνει, αλλά δεν εξαλείφει την πολιτική αβεβαιότητα

Fitch: Η νέα κυβέρνηση στην Ιρλανδία μειώνει, αλλά δεν εξαλείφει την πολιτική αβεβαιότητα
H Ιρλανδία είναι η χώρα στην Ε.Ε. με τη μεγαλύτερη έκθεση στη Βρετανία
Ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας στην Ιρλανδία μειώνει την πολιτική αβεβαιότητα που ακολούθησε το εκλογικό αποτέλεσμα του Φεβρουαρίου, σημειώνει η Fitch Ratings, αν και δεν την εξαλείφει.
Η συμφωνία μεταξύ των Fine Gael και Fianna Fail υποδηλώνει ότι η δημοσιονομική πολιτική θα διατηρηθεί, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, ο οποίος προσθέτει ότι πιθανή παρέμβαση στην αγορά στεγαστικών δανείων μπορεί να είναι αρνητική για τις ιρλανδικές τράπεζες, όμως λεπτομερείς προτάσεις θα πρέπει να ανακύψουν.
Δέκα εβδομάδες μετά την απώλεια της πλειοψηφίας από τον συνασπισμό Fine Gael – Εργατικών, ο ηγέτης του Fine Gael, Enda Kenny, διασφάλισε μια δεύτερη θητεία ως πρωθυπουργός την Παρασκευή.
Αυτή τη φορά, σημειώνει η Fitch, είναι ο επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας που περιλαμβάνει και ορισμένους ανεξάρτητους.
Το Fianna Fail, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, έχει συμφωνήσει μεταξύ άλλων να διευκολύνει τους προϋπολογισμούς που συνάδουν με συμφωνημένες αρχές πολιτικής.
Η συμφωνία θα επαναξιολογηθεί στα τέλη του 2018, που καλύπτει μια περίοδο τριών προϋπολογισμών.
Όπως αναφέρει η Fitch, είναι θετικό ότι σχηματίστηκε μια κυβέρνηση πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχετικά με τη συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε.
Αν το Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε., που ωστόσο δεν αποτελεί το βασικό σενάριο του οίκου αξιολόγησης, και με μια κυβέρνηση να είναι σε θέση να δώσει μια πολιτική απάντηση και να εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις σχετικά με ένα Brexit θα μπορούσε να βοηθήσει να περιοριστεί η πιθανή ζημία για την οικονομική εμπιστοσύνη στην Ιρλανδία.
H Ιρλανδία, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης, είναι η χώρα στην Ε.Ε. με τη μεγαλύτερη έκθεση στη Βρετανία μέσω του εμπορίου και της εξαγωγής υπηρεσιών.
Παρ' όλα αυτά, η πολιτική αβεβαιότητα δεν έχει εξαλειφθεί, καθώς όπως σημειώνεται, είναι ασαφές σε τι βαθμό θα μπορέσει να εφαρμόσει το νομοθετικό της πρόγραμμα η κυβέρνηση μειοψηφίας, με την περιορισμένη στήριξη που απολαμβάνει από το Fianna Fail.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης