Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Καμπανάκι για τα δάνεια στην Κίνα, με τα συνολικά χρέη να ανέρχονται στο 280% του ΑΕΠ

Moody's: Καμπανάκι για τα δάνεια στην Κίνα, με τα συνολικά χρέη να ανέρχονται στο 280% του ΑΕΠ
Ένα μεγάλο μέρος των δανείων οφείλεται από φορείς που ανήκουν ή συνδέονται με την κυβέρνηση
Τις ανησυχίες της για την κατάσταση της πιστωτικής αγοράς στην Κίνα εξέφρασε την Τρίτη 10 Μαΐου ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's, εκφράζοντας φόβους για την εκρηκτική πορεία των χρεών στη χώρα, μία μόλις ημέρα αφότου μια κομματική εφημερίδα Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας χαρακτήρισε την υψηλή μόχλευση στην οικονομία «προπατορικό αμάρτημα».
Τα συνολικά χρέη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ανέρχεται σε 280% του ΑΕΠ, με ένα μεγάλο μέρος των δανείων να οφείλεται από φορείς που ανήκουν ή συνδέονται με την κυβέρνηση, ενδεχομένως αφήνοντας το Πεκίνο υπεύθυνο για ένα σημαντικό μέρος αυτών, επισημαίνει στην έκθεσή της η Moody's.
Το πραγματικό δημόσιο χρέος της Κίνας είναι πιο μετρημένο, κινούμενο κοντά στο 40% του ΑΕΠ, με τις εταιρείες υπό κρατική ιδιοκτησία να έχουν χρέη ίσα με το 115% του ΑΕΠ, υψηλότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα που έχει αξιολογηθεί από την Moody's.
Ο οίκος εκτιμά ότι υποχρεώσεις έως το 20%-25% του ΑΕΠ θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρειαστούν αναδιάρθρωση.
Όμως, δεν θα πιέσει όλη η αυτή η αναδιάρθρωση τον ισολογισμό της κυβέρνησης.
Αντίθετα, η κυβέρνηση θα υποστηρίξει ενδεχομένως κάποιες ΔΕΚΟ μέσω συγχωνεύσεων, με ένεση ιδίων κεφαλαίων ή με μείωση του μεγέθους τους, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.
Οι ανησυχίες για την εκτόξευση του χρέους και «υγεία» των υπερχρεωμένων ΔΕΚΟ της Κίνας έχουν αυξηθεί μεταξύ των ιδιωτών οικονομολόγων τους τελευταίους μήνες, καθώς η οικονομία αρχίζει να επιβραδύνει έπειτα από δύο και πλέον δεκαετίες ταχύτατης ανάπτυξης.
Μάλιστα, φαίνεται ότι ακόμη και η κυβέρνηση δίνει πλέον την αρμόζουσα προσοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης