Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Marfin: Εκταμίευση της 6ης δόσης, BlackRock και PSI θα κρίνουν την πορεία της Ελλάδας και των τραπεζών – Κλειδί η Εθνική στις ανακατατάξεις του κλάδου

Marfin: Εκταμίευση της 6ης δόσης, BlackRock και PSI θα κρίνουν την πορεία της Ελλάδας και των τραπεζών – Κλειδί η Εθνική στις ανακατατάξεις του κλάδου
Συνέχιση των προβλημάτων ρευστότητας και της επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού βλέπει η Marfin Popular Bank στην τελευταία ανάλυση της για τις ελληνικές τράπεζες, στην οποία και στοιχειοθετεί τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος σε μία διαρκώς επιδεινούμενη κρίση.
Η Marfin  επισημαίνει ότι η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνει υπό μεγάλη πίεση και το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αν και θα υπάρξουν στηρίξεις από τις θυγατρικές του κλάδου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Κλειδιά των εξελίξεων μάλιστα θεωρεί ότι είναι η εκταμίευση της επόμενης δόσης,  τα αποτελέσματα του ελέγχου της BlackRock, καθώς και η πιστή εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου (συμπεριλαμβανομένης και της επιτυχίας του προγράμματος συμμετοχής των ιδιωτών στο roll over των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή του PSI).
Υπό αμφισβήτηση μπορεί να τεθεί ο στόχος της κυβέρνησης ότι μπορεί να επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2012, ενώ υπό ερωτηματικό παραμένει και η πορεία της ελληνικής οικονομίας και το αν τελικά οι εκτιμήσεις της Τρόικας για ύφεση 5,5% το 2011 επαληθευτεί ή είναι μεγαλύτερη. Η αδυναμία της κυβέρνησης να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, καθώς και η συνεχιζόμενη λιτότητα, όχι μόνο απομακρύνει από τους στόχους της κυβέρνησης αλλά και πλήττει τον ίδιο τον τραπεζικό κλάδο.

Εκτιμήσεις για την κερδοφορία των τραπεζών (σε εκατ. ευρώ)
Τράπεζα 2011 2012 2013
Alpha Bank -590,2 39,7 228
ATE Bank
Κύπρου 7,7 297,4 387,5
Eurobank -595,9 54,1 235,5
ΤΤ
Εθνική -1.226,70 300,4 531,8
Πειραιώς -887,8 -16,3 115,1

Το κλίμα στην αγορά φαίνεται ότι επιδεινώνεται κάθε φορά που η ελληνική κυβέρνηση καθυστερεί ή αδυνατεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τον τραπεζικό κλάδο. Η Marfin παραμένει επιφυλακτική όσον αφορά την προοπτική, καθώς η επιδείνωση του ενεργητικού, τα προβλήματα ρευστότητας και η άμεση απομόχλευση, καθιστούν αναγκαία την παρέμβαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Ωστόσο, η ρύθμιση ότι η ένταξη στο ΤΧΣ θα γίνεται μέσω κοινών μετοχών, και όχι προνομιούχων, θεωρείται ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τις ελληνικές τράπεζες να προσφύγουν στο Ταμείο.
Επιπλέον, η Marfin καλωσορίζει το deal Alpha Bank – Eurobank, ενώ θεωρεί ότι ο καταλύτης που θα συνεχίσει τις διεργασίες για νέα deals εξαγορών ή συγχωνεύσεων θα είναι το πόρισμα της BlackRock. Μάλιστα, αναμένει ότι η Εθνική Τράπεζα θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση των ισορροπιών του κλάδου.
Αναφορικά με την πορεία των μετοχών των τραπεζών, η Marfin κρατά θετική στάση  για την Τράπεζα Κύπρου, εξαιτίας της καλύτερης κερδοφορίας, της μικρής έκθεσης σε ελληνικά ομόλογα και της γεωγραφικής διασποράς, ενώ για την Εθνική Τράπεζα διατηρεί τη σύσταση hold (διακράτηση), εξαιτίας της μείωσης των εσόδων, των υψηλών προβλέψεων και των χαμηλών προοπτικών. Παράλληλα, hold παραμένει και η σύσταση των Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, ενώ υπό αξιολόγηση είναι τόσο η ATE Bank όσο και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Τράπεζα Σύσταση Τιμή Στόχος
Alpha Bank Hold 2,60 ευρώ
ATE Bank Υπο αξιολόγηση
Κύπρου Buy 2,40 ευρώ
Eurobank Hold 1,90 ευρώ
ΤΤ Υπο αξιολόγηση
Εθνική Hold 4,50 ευρώ
Πειραιώς Hold 0,65 ευρώ


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης