Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Die Welt: Η Ελλάδα είναι χώρα των ηττημένων - Αβέβαιο το μέλλον του Τσίπρα

Die Welt: Η Ελλάδα είναι χώρα των ηττημένων - Αβέβαιο το μέλλον του Τσίπρα
H επιβίωση του Τσίπρα σε αυτήν την πολιτική της λιτότητας δεν απασχολεί μόνον του Έλληνες αλλά και τους δανειστές 
Επιφύλαξη για το αν η Αθήνα θα καταφέρει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της εκφράζει η γερμανική εφημερίδα Die Welt χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «χώρα των ηττημένων».
Όπως αναφέρει στο δημοσίευμα της «για να λάβει η Ελλάδα κι άλλα χρήματα θα πρέπει να κάνει οικονομία και μεταρρυθμίσεις.
«Μετά από 7 χρόνια κρίσης, μεταρρυθμίσεων και λιτότητας, η ανάκαμψη ακόμη δεν έχει επιστρέψει στην Ελλάδα», σχολιάζει χαρακτηριστικά αναφερόμενο και στην επίμαχη ψήφιση του φορολογικού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου, στη Βουλή ενώ η αξιολόγηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
«Η χώρα έχει παραλύσει από τις απεργίες των συνδικάτων που αντιδρούν στην φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση χαρακτηρίζοντας την "ταφόπλακα" για τους εργαζόμενους», προσθέτει επισημαίνοντας ότι οι περικοπές των συντάξεων που θα φτάσουν σε ύψος έως και το 30% ίσως να μην ικανοποιήσουν τους δανειστές.
«Αν ο πρωθυπουργός Τσίπρας θα καταφέρει να επιβιώσει σε αυτήν την πολιτική της λιτότητας είναι ένα ερώτημα που δεν απασχολεί μόνον του Έλληνες αλλά και τους δανειστές, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες με τον άνθρωπο που σήμερα διαπραγματεύονται μαζί του», σχολιάζει.
Δεν είναι μόνο οι υπάρχουσες διαφωνίες μεταξύ των πιστωτών και τις Ελλάδας, αλλά και μεταξύ των πιστωτών που δεν μπορούν να αποφασίσουν για την φύση και την έκταση που θα πρέπει να έχουν οι μεταρρυθμίσεις.
Ενώ η Γερμανία θεωρεί ότι απαιτούνται μέτρα λιτότητας ύψους σχεδόν 4% του ΑΕΠ, το ΔΝΤ το οποίο θεωρείται σκληρό στην πολιτική του είναι εξαιρετικά επιφυλακτικό για το αποτέλεσμα και για την αντοχή έναντι αυτών των μέτρων, ακόμη κι αν η ανάπτυξη σταθεί υποβοηθητική.
Το ΔΝΤ θεωρεί ότι ελάχιστες χώρες κατάφεραν να πετύχουν σταθερό πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για αρκετά χρόνια και αμφισβητεί ότι αυτόν τον στόχο θα τον επιτύχει η Ελλάδα, γράφει η εφημερίδα και αναφερόμενη στην πρόσφατη επιστολή της C. Lagarde κάνει λόγο για πιέσεις που ασκούνται από την Ουάσιγκτον στο Βερολίνο προκειμένου να αρχίσουν αμέσως την διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Η εφημερίδα προσθέτει ότι η ουσία στην αντιπαράθεση του ΔΝΤ με τους ευρωπαίους δανειστές είναι ότι το χρέος της χώρας πρέπει να καταστεί βιώσιμο.
Η Γερμανία διαφωνεί με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, καθώς είναι δύσκολο για την κυβέρνηση της A. Merkel να πείσει στους βουλευτές της την ελάφρυνση του χρέους.
Το ζήτημα έχει αποτελέσει και «όπλο» στα χέρια του κόμματος των γερμανών ακροδεξιών «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), το οποίο σχολιάζει καυστικά ότι «επί χρόνια η κυβέρνηση Merkel υποσχόταν ότι θα ανακτήσει όλα τα κεφάλαια που δάνεισε στους Έλληνες και η διαγραφή χρέους δεν συζητείται κυρίως στην παρούσα πολιτική συγκυρία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης