Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters: Η Wall Street εγκαταλείπει την ιδέα για αύξηση των επιτοκίων της Fed τον Ιούνιο - Επόμενη στάση ο Σεπτέμβριος

Reuters: Η Wall Street εγκαταλείπει την ιδέα για αύξηση των επιτοκίων της Fed τον Ιούνιο - Επόμενη στάση ο Σεπτέμβριος
Οι κύριοι διαπραγματευτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα η Fed να χρησιμοποιήσει τα αρνητικά επιτόκια, όπως έχουν κάνει πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο
Οι κορυφαίες τράπεζες της Wall Street εγκαταλείπουν πλέον κάθε προσδοκία για μία αύξηση επιτοκίων από τη Fed στη συνεδρίαση του Ιουνίου και οι περισσότεροι προβλέπουν πλέον ότι η επόμενη αύξηση υα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters που διεξήχθη την Παρασκευή 6 Μαΐου.
Η έκθεση της Παρασκευής που έδειξε ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας τον Απρίλιο λειτούργησε ως καταλύτης ώστε πολλοί οικονομολόγοι να απομακρυνθούν από τις προηγούμενες προβλέψεις τους για αύξηση των επιτοκίων κατά την επόμενη συνεδρίαση της Fed τον Ιούνιο.
Επιπλέον, η γενική πεποίθηση ότι η Fed θα προχωρήσει σε περισσότερες από 1 αυξήσεις επιτοκίων το 2016 γρήγορα «σβήνει», με τα σημερινά στοιχεία για την απασχόληση να αποτελούν την τελευταία ένδειξη ότι η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ απέχει από το να χαρακτηριστεί ισχυρή.
Οι αμερικανοί εργοδότες προσέθεσαν 160.000 θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, τις λιγότερες εδώ και 7 μήνες.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν περισσότερες από 200.000 νέες θέσεις εργασίας.
«Αυτή η έκθεση δεν βοηθάει καθόλου προς την κατεύθυνση μιας αύξησης επιτοκίων τον Ιούνιο», δήλωσε ο Gennadiy Goldberg, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στην TD Securities.
«Τα σημερινά δεδομένα υπογραμμίζουν πραγματικά την άποψή μας ότι η Fed θα θέλουν να δουν περισσότερα στοιχεία προτού προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων».
Οι οικονομολόγοι TD Securities ήταν μεταξύ εκείνων που άλλαξαν άποψη για την επόμενη αύξηση των επιτοκίων, μεταφέροντάς την από τον Ιούνιο στο Σεπτέμβριο. Το Reuters ρώτησε τους 23 κύριους διαπραγματευτές, τις μεγαλύτερες τράπεζες που επιτρέπεται να συναλλάσσονται απευθείας με την Fed, μετά τη δημοσιοποίηση το πρωί της Παρασκευής της μηνιαίας έκθεσης για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και έλαβε απαντήσεις από τους 18.
Οι 15 από τους 18 προβλέπουν ότι τα επιτόκια της Ομποσπνδιακής Τράπεζας θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα του 0,25%-0,50% έως το τέλος του Β' τριμήνου.
Τον Απρίλιο, οι 10 από τους 16 διαπραγματευτές προέβλεπαν ότι η Fed θα αύξανε τα επιτόκιά της μέχρι το τέλος του Ιουνίου.
Οι 13 από τους 18 περιμένουν ότι η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%, στο 0,50%-0,75% μέχρι το τέλος του Γ' τριμήνου.
Εν τω μεταξύ, μόλις 9 από τους ερωτηθέντες βλέπουν μια δεύτερη αύξηση επιτοκίων αργότερα μέσα το 2016, ενώ πριν από ένα μήνα, οι 12 από τους 16 είχαν προβλέψει τουλάχιστον δύο αυξήσεις επιτοκίων φέτος.
«Χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να σιγουρευτούν ότι η αδυναμία κατά το Α' τρίμηνο είναι προσωρινή», δήλωσε ο Dana Saporta, οικονομολόγος της Credit Suisse. «Η πρώτη αύξηση επιτοκίων θα έρθει πιθανότατα στο δεύτερο μισό του έτους, ξεκινώντας με μία τον Σεπτέμβριο, που θα ακολουθηθεί από άλλη το Δεκέμβριο».
Οι περισσότεροι διαπραγματευτές δήλωσαν ότι η πεποίθησή τους για μια αύξηση επιτοκίων μέχρι τα τέλη του Ιουνίου έχει μειωθεί σε σχέση με τον περασμένο μήνα και η μέση πιθανότητα για μια αύξηση τον Ιούνιο υποχώρησε στο 18%, από 50% τον Απρίλιο.
Οι διαπραγματευτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα η Fed να χρησιμοποιήσει τα αρνητικά επιτόκια, όπως έχουν κάνει πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο.
Οι ερωτηθέντες δίνουν μία πιθανότητα μόλις 10% η Fed να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, ένα ποσοστό που παραμένει αμετάβλητο σε σχέση με την έρευνα του Απριλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης