Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Η αγορά συναλλάγματος ακολουθεί στενά την πορεία των τιμών του πετρελαίου

Rabobank: Η αγορά συναλλάγματος ακολουθεί στενά την πορεία των τιμών του πετρελαίου
Πολλά νομίσματα έχουν δει το πετρέλαιο να αναδεικνύεται ως ο μεγαλύτερος οδηγός για τις συναλλαγματικές κινήσεις και τις ισοτιμίες
«Είμαστε όλοι πλέον αναλυτές πετρελαίου», λένε στην τελευταία τους έκθεση οι αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας Rabobank, σημειώνοντας ότι αυτό το συμπέρασμα ανακύπτει όλο και συχνότερα το τελευταίο διάστημα, με δεδομένη τη στενή σχέση μεταξύ των τιμών του πετρελαίου και των υπόλοιπων επενδυτικών προϊόντων στις αγορές.
Χαρακτηριστικά στην έκθεση υπογραμμίζουν τα εξής:
Βέβαια, αυτή η διαπίστωση δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά παραμένει το ερώτημα πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει αυτή η συσχέτιση.
Πολλά νομίσματα έχουν δει το πετρέλαιο να αναδεικνύεται ως ο μεγαλύτερος οδηγός για τις συναλλαγματικές κινήσεις και τις ισοτιμίες, με την τιμή του μαύρου χρυσού να αποδεικνύεται εξαιρετικά σημαντική για εκείνες τις χώρες που είναι βασικοί παίκτες στο συγκεκριμένο χώρο.
Στις σελίδες της έκθεσης χρησιμοποιούμε ένα πλαίσιο που είναι γνωστό στους τακτικούς αναγνώστες μας, και ειδικότερα την έρευνα ενός μεγάλου εύρους «ζευγών» νομισμάτων και τη συσχέτισή τους με τις κινήσεις των τιμών του πετρελαίου.
Βέβαια, η συσχέτιση δεν υπονοεί και αιτιότητα, αλλά για πολλά νομίσματα η σχέση είναι ξεκάθαρη.
Οι χώρες που εξαρτώνται βαρέως από την παραγωγή πετρελαίου για τις εξαγωγές και τα έσοδά τους είναι βεβαίως πιο ευαίσθητες στις αλλαγές των πετρελαϊκών τιμών, αλλά το ίδιο ισχύει και για τους μεγάλους εισαγωγείς πετρελαίου, με τα νομίσματά τους να δείχνουν μία ξεκάθαρη αντίστροφη σχέση.
Έχουμε χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν αυτό το πλαίσιο στην προσπάθειά μας να εξετάσουμε το πως έχουν εξελιχθεί οι ευρείες κινήσεις στο συνάλλαγμα από άποψη τοποθέτησης εντός κινδύνου ή απεμπλοκής από αυτόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης