Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Jefferies: Η Ιαπωνία προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία από την Κίνα σε επενδυτές και αγορές

tags :
Jefferies: Η Ιαπωνία προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία από την Κίνα σε επενδυτές και αγορές
Οι Ιάπωνες έχουν επιλέξει και πάλι μια πορεία οικονομικής αυτοκτονίας, τονίζει ο αναλυτής της Jefferies, Davis Zervos
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας έγινε σήμερα η τελευταία κεντρική τράπεζα που «πυροβολεί» κατά των αγορών, αφήνοντας να εννοηθεί μία κίνηση, και μάλιστα σε αυτή την περίπτωση, ουσιαστικά πρόκειται για... ακινησία.
Όπως αναφέρει το CNBC, οι προσδοκίες που καλλιεργούνταν επί εβδομάδες πριν από την συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ) σήμερα Μ. Πέμπτη 28 Απριλίου ήταν ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ένα νέο σημαντικό πρόγραμμα χαλάρωσης, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των αρνητικών επιτοκίων στα τραπεζικά δάνεια ή και σε περισσότερες αγορές ETFs μετοχών.
Ο διοικητής της BOJ, Haruhiko Kuroda, είχε πει σε πολλές συζητήσεις σε διεθνείς εκδηλώσεις ότι έχει επιπλέον επιλογές διαθέσιμες για να αναστρέψει την ιαπωνική οικονομία.
Ενώ λίγες εταιρείες ανέμεναν ότι δεν θα υπάρξει σήμερα κάποια κίνηση, πολλοί παρατηρητές της BoJ, σε όλο τον κόσμο εξέλαβα τα σχόλιά του ως μήνυμα για άλλον ένα γύρο μέτρων τόνωσης της οικονομίας.
Ωστόσο, κατά τη σημερινή συνεδρίαση δεν υπήρξε καμία ενέργεια.
Αυτό εξέπληξε τις αγορές όσο και η αιφνιδιαστική κίνηση του Kuroda με τα αρνητικά επιτόκια τον Ιανουάριο του 2016 και η αντίδραση της αγοράς ήταν βίαιη.
Ο Nikkei έχασε 3% την Πέμπτη και το γιεν πραγματοποίησε ένα μικρό ράλι.
Η έλλειψη δράσης τώρα θέτει νέα ερωτήματα σχετικά με το εάν η Ιαπωνία πραγματικά ξεμένει από επιλογές ή εάν η BoJ κερδίζει χρόνο, ενώ περιμένει ένα σχέδιο τόνωσης της κυβέρνησης.
«Η Ιαπωνία έχει ξεπεράσει την Κίνα, προκαλώντας περισσότερη σύγχυση στις αγορές», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγοράς της Jefferies, David Zervos.
Από την πλευρά του, ο στρατηγικός αναλυτής για τις αναδυόμενες αγορές στην ADM Investor Services, Marc Ostwald, λέει ότι η αντίδραση της αγοράς της Πέμπτης είναι το αποτέλεσμα αυτού που ο ίδιος χαρακτηρίζει «αποκρουστική» την ανακοίνωση της BoJ.
«Το έγκλημα πολιτικής που έχει διαπράξει η BoJ είναι ότι είχε δεσμευτεί σε ατελείωτες ανεπίσημες ενημερώσεις μέσων ενημέρωσης κατά τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με τη λήψη πιθανών μέτρων.
Αν δεν είχε συμβεί αυτό δε νομίζω ότι οι αγορές θα περίμεναν τίποτα στη σημερινή συνάντηση», δήλωσε ο Ostwald.
«Οι Ιάπωνες έχουν επιλέξει και πάλι μια πορεία οικονομικής αυτοκτονίας», δήλωσε ο Zervos στο CNBC.
Η κατάσταση της οικονομίας της Ιαπωνίας έχει επιδεινωθεί, καθώς η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό, την επιβράδυνση της ανάπτυξης, την επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και τη συσσώρευση του χρέους.
Η πρόσφατη ανοδική κίνηση του γιεν περιπλέκει τα πράγματα, καθώς η οικονομία της Ιαπωνίας είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις εξαγωγές.
Στρατηγικοί αναλυτές λένε ότι BoJ θα βρεθεί πιθανότατα κάτω από έντονη πίεση για να ηρεμήσει τις αγορές μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ιδιαίτερα αν το γιεν συνεχίσει την ανοδική του πορεία και αν επεκταθεί το sell-off στις ιαπωνικές μετοχές.
Σημειώνεται ότι ο ιαπωνικός χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei χάνει φέτος 12,4%.
«Η απόφαση της BoJ να διατηρήσει την πολιτική σε αναμονή τροφοδοτεί ανησυχίες ότι η δεν της έχει απομείνει μεγάλη δύναμη πυρός και εντείνει τις ευρύτερες ανησυχίες ότι τα Abenomics έχουν χάσει το δρόμο τους», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος στο Διεθνές Οικονομικό Ινστιτούτο, Charles Collyns.
Το ιαπωνικό γεν εκτινάχθηκε 3% υψηλότερο έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, φλερτάροντας με τα υψηλά 17 μηνών την Πέμπτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης