Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Politico: Η τελευταία «ευκαιρία» του Obama να δείξει στην Ευρώπη ότι παραμένει στις προτεραιότητες των ΗΠΑ

Politico: Η τελευταία «ευκαιρία» του Obama να δείξει στην Ευρώπη ότι παραμένει στις προτεραιότητες των ΗΠΑ
Μετά την Ασία και την Μέση Ανατολή, ο Αμερικανός πρόεδρος στρέφει την προσοχή του σε μια άλλη ήπειρο σε κρίση
O Barack Obama σχεδίαζε να ασχοληθεί με την Ασία, να γλιτώσει από την Μέση Ανατολή, να επαναφέρει τις ΗΠΑ στην Λατινική Αμερική, να αναβαθμίσει την Αφρική και θεωρούσε ότι η Ευρώπη μπορούσε να τα καταφέρει μόνη της.
Τα πράγματα όμως, όπως αναφέρει σε άρθρο της η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico, δεν εξελίχθηκαν ακριβώς όπως αναμενόταν, ούτε για την Ευρώπη.
Η Ευρώπη είναι σε κρίση, θεωρούν πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι, και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος απευθύνθηκε μέσα από τις δηλώσεις τους και τις ομιλίες του κατά τη διάρκεια της τωρινής του επίσκεψης στην γηραιά ήπειρο, στους Ευρωπαίους πολίτες, πολίτες μιας ηπείρου που βρίσκονται αντιμέτωποι με την τρομοκρατία, τον εθνικισμό, τους πρόσφυγες ακόμη και με κομβικά ερωτήματα για την επιβίωση της ΕΕ.
Η επιστροφή αυτή του Obama στην Ευρώπη σηματοδοτεί και μια σοβαρή αλλαγή στον τρόπο σκέψη τις δικής του σκέψης.
Πολλοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έδωσε την προσοχή που χρειαζόταν στην Ευρώπη κάτι που εν μέρει αναγνωρίζουν και ορισμένοι συνεργάτες του, που εκτιμούν ότι η Ευρώπη κάποιες φορές «πέρασε στο περιθώριο» άλλων διεθνών προτεραιοτήτων του B. Obama.
Το τωρινό του ταξίδι στην Ευρώπη είναι ένας τρόπος να «στείλει ένα σήμα ότι δεν είναι αδιάφορος στο τί γίνεται στην Ευρώπη» υποστήριξε μιλώντας στο Politico ο Γερμανός πρέσβης στις ΗΠΑ Peter Wittig.
Αν και συνεργάστηκε στενά με Ευρωπαίους ηγέτες σε κομβικά θέματα όπως πχ το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η αεροπορική επίθεση κατά της Λιβύης το 2011, μέχρι πρόσφατα ο Obama δεν είχε θέσει μεταξύ των προτεραιοτήτων του το τι γίνεται στο εσωτερικό της Ευρώπης, κάτι που οδήγησε πολλούς στο συμπέρασμα ότι ίσως προτιμά κάποιες νέες σχέσεις πχ με την Τεχεράνη ή την Αβάνα και όχι τις παλιές συμμαχίες του.
Ο Obama ανέλαβε τα καθήκοντά του πιστεύοντας ότι «η Ευρώπη πρέπει να αναλογιστεί τον εαυτό της σαν συνεργάτη, και όχι να περιμένει να ανησυχήσουν οι ΗΠΑ για την ασφάλειά της, κάτι που υπήρξε προτεραιότητα για τις ΗΠΑ για περισσότερο από έναν αιώνα» δήλωσε στο Politico ο Dan Hamilton, αξιωματούχος του Στέητ Ντιπάρτμεντ κατά την προεδρία Clinton.
Όμως με το ISIS να απειλεί την Ευρώπη στο εσωτερικό της και τον Vladimir Putin να την απειλεί από εκτός, οι ανησυχίες επέστρεψαν, σχολιάζει το άρθρο.
Μιλώντας στο Ανόβερο της Γερμανίας, ο Obama αναμενόταν να υπογραμμίσει την ανάγκη για μια ισχυρή ΕΕ τόσο ως οικονομική δύναμη όσο και ως πηγή κοινής ασφάλειας.
Αναμενόταν, επίσης, να ζητήσει δημόσια ανοχή προς το τεράστιο προσφυγικό κύμα που ρέει προς την ευρωπαϊκή ήπειρο από την Μέση Ανατολή και την Αφρική, ένα θέμα που έχει ήδη θίξει σε δηλώσεις του αλλά και σε κατ' ιδίαν συναντήσεις.
Εκτός από το θέμα της ασφάλειας, και το προσφυγικό, ο Obama πιέζει, δια του ταξιδιού αυτού, και για την επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις για την Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου, την ΤΤΙΡ, την οποία ελπίζει να κλείσει πριν ολοκληρωθεί η θητεία του.
Οι αντιδράσεις στην Ευρώπη, πάντως, για τη συγκεκριμένη συμφωνία είναι ήδη πάρα πολύ μεγάλες.
Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος, σε προσωπικό επίπεδο, είναι δημοφιλής μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών και των περισσότερων ηγετών, αρκετοί υψηλόβαθμοί αξιωματούχοι στην ήπειρο έχουν αρκετά παράπονα επειδή έδειξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Ασία ή για το χτίσιμο σχέσεων με αναπτυσσόμενες χώρες.
Τόσο οι νυν όσο και οι πρώην συνεργάτες του Obama υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος ουδέποτε ξέχασε την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι κληρονόμησε μια σχέση πολύ βασανισμένη, ήδη, από τον πρώην πρόεδρο George W. Bush ο οποίος κατάφερε να έρθει σε αντιπαράθεση σχεδόν με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω της εξωτερικής του πολιτική.
Ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου αρμόδιος για την Ευρώπη, ο Philip Gordon, υποστηρίζει ότι μετά την εποχή Bush οι προσδοκίες από την Ευρώπη για τη σχέση με τον Obama ήταν τόσο υψηλές που δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν ποτέ, υποστηρίζοντας ότι μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος να ξόδεψε περισσότερες ώρες για άλλες περιοχές του πλανήτη αλλά θα ήταν εντελώς «ανεύθυνο» να πει κανείς ότι «παραμέλησε την Ευρώπη».
Πολλοί άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, επίσης, σημειώνουν ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας Obama το ενδιαφέρον της αμερικανικής κοινής γνώμης για τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη είναι μεγαλύτερο από ποτέ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης